Πόλεμος στην Ουκρανία: «Η Κίνα τώρα υποστηρίζει τη Ρωσία, αλλά στο μέλλον ίσως αλλάξει – Εμμονικός ο Πούτιν», λέει γάλλος διπλωμάτης
Ο πρώην πρέβης της Γαλλίας στη Μόσχα και το Πεκίνο εκτιμά ότι στόχος του Πούτιν ήταν να αποδυναμωθεί η Ουκρανία σε τέτοιο βαθμό, «ώστε να μην αντιπροσωπεύει πλέον τίποτα ούτε για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ούτε για το ΝΑΤΟ».
Η Κίνα, προς το παρόν, μάλλον υποστηρίζει διακριτικά τη ρωσική πλευρά, αλλά αν τα πράγματα πάνε άσχημα για τη Ρωσία «μπορεί να αρχίσει να αναρωτιέται αν στοιχημάτισε σε λάθος άλογο».
Αυτό δήλωσε στη γαλλική εφημερίδα «Les Échos» ο Πιερ Βιμόν, σύμβουλος του προέδρου Μακρόν για τις σχέσεις με τη Ρωσία και πρώην πρέσβης της Γαλλίας στην Ουάσιγκτον, επισημαίνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο πρώτος οικονομικός εταίρος και ο πρώτος ξένος επενδυτής στην Κίνα.
Ως προς το αν η ουκρανική κρίση μπορεί να θεωρηθεί «πιστοποιητικό γέννησης της Ευρώπης της άμυνας», ο Βιμόν υπενθυμίζει τη ρήση του Μονέ, ότι «η Ευρώπη ανακαλύπτεται πάντα στις κρίσεις». Θεωρεί ωστόσο ότι το στρατηγικό ερώτημα είναι, το αν και κατά πόσο αυτή η στρατηγική αυτονομία, σε ό,τι αφορά την άμυνα και την ασφάλεια, μπορεί να επιτευχθεί «σε καλή συμπληρωματικότητα» με την αμερικανική διοίκηση.
Στην ίδια εφημερίδα, ο πρώην πρέβης της Γαλλίας στη Μόσχα και το Πεκίνο, Ζαν Μορίς Ριπέρ, εκτιμά ότι στόχος του Πούτιν ήταν να αποδυναμωθεί η Ουκρανία σε τέτοιο βαθμό, «ώστε να μην αντιπροσωπεύει πλέον τίποτα ούτε για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ούτε για το ΝΑΤΟ».
Τονίζει ακόμη ότι μια εμμονή του Πόυτιν, λιγότερο ορατή, είναι ότι «θέλει να καταστρέψει την Ευρωπαϊκή Ένωση» καθώς, σε αντίθεση με τον κινέζο πρόεδρο, πιστεύει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πρόβλημα για την ευρωπαϊκή ήπειρο, επειδή δημιουργεί αναταράξεις στο διάλογο της Ρωσίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Για τον Ριπέρ, ο Πούτιν δεν διαπραγματεύεται, επαναλαμβάνει επ’ άπειρον αυτό που έχει να πει, ενώ υπάρχει πάντα αυτή η ρωσική εμμονή «να πολεμούν τη δημοκρατία και να αρνούνται την έννοια των καθολικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Χαρακτηρίζει τη Ρωσία «μία πελώρια κλεπτοκρατία», προσθέτοντας ότι η εμμονή του Πούτιν και της ομάδας του είναι πρώτα και κύρια να διατηρήσουν τον πλούτο παραμένοντας στην εξουσία.
- Ουκρανία: 2 νεκροί και δεκάδες τραυματίες εξαιτίας ρωσικών πληγμάτων
- Στα «ΝΕΑ» της Παρασκευής: Σε αποσύνθεση…
- Παρίσι: Goldman Sachs και Citi λένε στο προσωπικό να εργάζεται από το σπίτι – Φόβος τρομοκρατικής επίθεσης
- Σε μπελάδες ο Παναθηναϊκός για την εξάδα της Ευρωλίγκας (pics)
- ΗΠΑ: Ο Χέγκσεθ απολύει τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού εν μέσω πολέμου
- Γιορτή σήμερα 3 Απριλίου – Ποιοι γιορτάζουν | Εορτολόγιο
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 03.04.2026]
- Έτσι διαμορφώθηκε η βαθμολογία της Euroleague μετά την ήττα του Παναθηναϊκού από τη Χάποελ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 03.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/nick-owuor-astro-nic-portraits-b25CZm2Nnco-unsplash-315x220.jpg)






































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442