Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πόλεμος στην Ουκρανία: Επέζησε σε 4 στρατόπεδα συγκέντρωσης και πέθανε στα 96 του από βομβαρδισμό στο Χάρκοβο

Πόλεμος στην Ουκρανία: Επέζησε σε 4 στρατόπεδα συγκέντρωσης και πέθανε στα 96 του από βομβαρδισμό στο Χάρκοβο

Η Σοβιετική Ένωση πλήρωσε τεράστιο φόρο αίματος και θρήνησε εκατομμύρια νεκρούς όχι μόνο στα πεδία των μαχών πολεμώντας τον ναζισμό, αλλά και στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Ο Μπόρις Ροματσένκο θα έκλεινε τα 96 του χρόνια. Ήταν επιζών του Ολοκαυτώματος. Τότε που στον δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο οι ναζί δολοφονούσαν μαζικά εβραίους, κομμουνιστές, ρομά, και ομοφυλόφιλους.

Ο Μπόρις δεν ήταν Εβραίος. Ήταν Σοβιετικός πολίτης. Κομμουνιστής. Στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο συνελήφθη στη Σοβιετική Ένωση και οι ναζί τον έστειλαν στον βέβαιο θάνατο.

Καθημερινά έβλεπε τη ζωή του να σχοινοβατεί. Είτε θα τον φώναζαν να κάνει ντους, και θα την γλίτωνε την τελευταία στιγμή, είτε θα τον έστελναν να κουβαλήσει με γυμνά χέρια και μόνο με τη ριγέ στολή πέτρες μέσα στο χιόνι, είτε θα περνούσαν και επειδή φορούσε το κόκκινο αναποδογυρισμένο τρίγωνο στο πέτο του, θα τον χτυπούσαν αλύπητα.

Ο Μπόρις επέζησε στα κολαστήρια του Μπούχενβαλντ, του Πινεμούντε, του Μιτελμπάου – Ντόρα και του Μπέργκεν Μπέλσεν. Πέθανε πριν λίγες ώρες στα 96 του, όταν οι Ρώσοι βομβάρδισαν και ισοπέδωσαν την πολυόροφη πολυκατοικία όπου έμενε στο Χάρκοβο στην Ουκρανία.

Ο Μπόρις είχε τάξει τη ζωή του να πολεμάει τον ναζισμό και τον φασισμό. Μάλιστα  ήταν αντιπρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Buchenwald-Dora, αναφέρει το γερμανικό ίδρυμα, σε ανάρτηση του.

Το 2012, Ο Ρομαντσένκο είχε εκφωνήσει λόγο στην επέτειο της απελευθέρωσης από τους Συμμάχους των κρατούμενων στο Μπούχενβαλντ. Είχε αναγνώσει μάλιστα έκκληση επιζώντων του στρατοπέδου για το χτίσιμο ενός «νέου κόσμου ειρήνης και ελευθερίας».

Μέσα στα στρατόπεδα

Ο Μπόρις φωτογραφήθηκε μπροστά στην είσοδο του στρατιοπέδου συγκέντρωσης πριν λίγα χρόνια. Φορούσε την ασπρόμαυρη στολή με τις κάθετες ρίγες και στο αριστερό του στήθος πάνω από την καρδιά είχε ένα ανάποδο κόκκινο τρίγωνο ραμμένο, σημάδι ότι ήταν κομμουνιστής. Πάνω στο τρίγωνο ήταν γραμμένο όπως τότε το γράμμα «R».

Το κάθε γράμμα επάνω στο κόκκινο ανάποδο τρίγωνο σήμαινε και τη χώρα του κρατούμενου το «R» τη Σοβιετική ένωση, το «B» τους Βέλγους, το «F» τους Γάλλους το «I» τους Ιταλούς, το «P» τους Πολωνούς το «S» τους Ισπανούς το «T» τους Τσέχους και το «U» τους Ούγγρους.

Υπήρχαν και άλλα χρωματιστά διακριτικά επάνω στις στολές των κρατουμένων. Δύο κίτρινα τρίγωνα τοποθετημένα το ένα πάνω στο άλλο προς αντίθετες κατευθύνσεις που σχηματίζουν το Αστέρι του Δαβίδ σήμαινε ότι ο κρατούμενος είναι Εβραίος.

Ροζ ανεστραμμένο τρίγωνο τοποθετημένο πάνω σε ένα κίτρινο τρίγωνο προς αντίθετες κατευθύνσεις, σχηματίζοντας το Αστέρι του Δαβίδ σήμαινε ομοφυλόφιλος Εβραίος.

Μαύρο ανεστραμένο τρίγωνο ήταν για άστεγους ή Ρομα. Ήταν επίσης για γυναίκες φυλακισμένες για «αντικοινωνική συμπεριφορά», για παράδειγμα λεσβίες, πόρνες ή κάποια γυναίκα που έκανε χρήση κάποιας μορφής αντισύλληψης.

Πράσινο ανεστραμμένο τρίγωνο ήταν για τους κοινούς εγκληματίες.

Ροζ ανεστραμμένο τρίγωνο για τους ομοφυλόφιλους.

Μωβ ανεστραμμένο τρίγωνο για τους Μάρτυρες του Ιεχωβά.

Κόκκινο ανεστραμμένο τρίγωνο για τους κομμουνιστές όπως ο Μπόρις Ρομαντσένκο.

Sports in

Άσχημα μαντάτα για τον Αντετοκούνμπο

Αμφίβολος και για τις επόμενες αναμετρήσεις κόντρα στους Ιντιάνα Πέισερς, παραμένει ο ηγέτης των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024