Σαουδική Αραβία – Όποιος καταδικαστεί για σεξουαλική παρενόχληση θα γράφεται το όνομα του στις εφημερίδες
Η απόφαση δικαστηρίου στη Σαουδική Αραβία που έκρινε ένοχο έναν άνδρα για σεξουαλική παρενόχληση, ήταν διαφορετική από όσα έχουμε συνηθίσει
Δικαστήριο στη Σαουδική Αραβία ζήτησε «για πρώτη φορά» αυτή την εβδομάδα τη δημοσίευση στον Τύπο του ονόματος ενός άνδρα που καταδικάστηκε για σεξουαλική παρενόχληση, μια νέα ποινή που θεωρείται πιο αποτρεπτική για τους επίδοξους δράστες αυτού του είδους των εγκλημάτων στο συντηρητικό βασίλειο.
Η Σαουδική Αραβία κατέστησε αδίκημα τη σεξουαλική παρενόχληση μόλις το 2018 στο πλαίσιο των κοινωνικών μεταρρυθμίσεων που προώθησε ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεν μπιν Σαλμάν και οι οποίες έχουν στόχο να βελτιώσουν την εικόνα της χώρας.
«Σαουδαραβικό δικαστήριο καταδίκασε σε καταισχύνη, μέσω της δημοσίευσης του ονόματός του, έναν πολίτη που κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση, την πρώτη αυτού του είδους δικαστική απόφαση στο βασίλειο», μετέδωσε η κρατική τηλεόραση El Ekhbariya.
Σύμφωνα με το δίκτυο, πρόκειται για την πρώτη εφαρμογή μιας νέας ποινής που προστέθηκε το 2021 στον νόμο του 2018, βάσει του οποίου η σεξουαλική παρενόχληση τιμωρείται με έως και πέντε χρόνια κάθειρξης και πρόστιμο αντίστοιχο των 70.000 ευρώ.
Την απόφαση έλαβε δικαστήριο της Μεδίνας, ένας από τους ιερούς τόπους του ισλάμ, και προβλέπει επίσης ποινή οκτώ μηνών φυλάκισης και πρόστιμο περίπου 1.200 ευρώ για τον Γιάσερ Μουσλίμ αλ Αράουι, σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα Okaz.
Ο αλ Αράουι καταδικάστηκε επειδή «άγγιξε από πίσω, επιτέθηκε φραστικά και επίμονα» το θύμα, διευκρίνισε η εφημερίδα.
Δημοσίευση του ονόματος και όχι πρόστιμο
Η δημοσίευση του ονόματος ενός καταδικασμένου είναι μια ποινή που εφαρμόζεται για κάποια αδικήματα στη Σαουδική Αραβία και άλλες πλούσιες χώρες του Κόλπου, όπου η ποινή του προστίμου δεν θεωρείται ιδιαίτερα αποτρεπτική για τους πλούσιους άνδρες.
Σε μια άλλη υπόθεση έξι Σαουδάραβες συνελήφθησαν τον Αύγουστο του 2021 επειδή παρενόχλησαν μια ξένη τουρίστρια στο Ριάντ.
- Διαβάστε επίσης: Στο αρχείο η υπόθεση με τους εκβιασμούς και τις σεξουαλικές επιθέσεις κατά αθλητριών της ενόργανης
Από τότε που ο πρίγκιπας Μοχάμεντ έγινε ο ντε φάκτο ηγέτης της χώρας, το 2017, οι γυναίκες στη Σαουδική Αραβία έχουν κερδίσει κάποια δικαιώματα, όπως να ταξιδεύουν μόνες, να οδηγούν ή να παρίστανται σε εκδηλώσεις δίπλα σε άνδρες.
Αν και η διεθνής κοινότητα χαιρέτισε κάποιες από αυτές τις μεταρρυθμίσεις, μέρος του πληθυσμού της χώρας όπως και μη κυβερνητικές οργανώσεις καταγγέλλουν τη σφοδρή καταστολή των επικριτών της κυβέρνησης και κυρίως πολλών φεμινιστριών που βρίσκονται φυλακισμένες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Παρακεταμόλη στην εγκυμοσύνη: Μεγάλη μελέτη καταρρίπτει τους ισχυρισμούς Τραμπ
- Άφαντη για 12η ημέρα η Λόρα – Η απάντηση της οικογένειας για τα όσα ακούγονται περί βίας
- Πέσιτς: «Αυτό που κάνει η Euroleague είναι καταστροφικό»
- Meteo: 294 νεκροί από ακραία καιρικά φαινόμενα σε 25 χρόνια – 633 επεισόδια με κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις
- Τραμπ: «Φίλε δεν καταλαβαίνω τι κάνεις με τη Γροιλανδία» – Ο αμερικανός φέρνει στο φως προσωπικά μηνύματα του Μακρόν
- Σάντος: «Σκληρή ομάδα ο Ολυμπιακός»
- Χανιά: Υπάλληλος σούπερ μάρκετ «ξάφριζε» το ταμείο
- Σάμος: Εξαγοράσιμη ποινή φυλάκισης επιβλήθηκε στον 47χρονο εκπαιδευτικό για διακεκριμένη προσβολή ανηλίκων
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 20.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/danie-franco-wEuWV0Vz9uw-unsplash-315x220.jpg)









































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442