Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αϊτή - Τουλάχιστον 90 οι νεκροί από την έκρηξη του βυτιοφόρου - Μάζευαν καύσιμα σε δοχεία

Αϊτή – Τουλάχιστον 90 οι νεκροί από την έκρηξη του βυτιοφόρου – Μάζευαν καύσιμα σε δοχεία

«Εχουμε μέχρι στιγμής απολογισμό 90 νεκρούς», αλλά πρόκειται «ακόμη, δυστυχώς, για προσωρινό αριθμό», καθώς αρκετοί από τους ανθρώπους που νοσηλεύονται παραμένουν σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Αϊτής.

Ο απολογισμός των θυμάτων της έκρηξης βυτιοφόρου με καύσιμο την περασμένη Τρίτη στην Αϊτή έγινε ακόμη πιο βαρύς, έφθασε τους 90 νεκρούς, μετά τους θανάτους κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου περίπου δέκα ανθρώπων που είχαν τραυματιστεί βαριά όταν εκτυλίχθηκε η καταστροφή, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ο αντιδήμαρχος της Καπ Αϊτιέν, της πόλης όπου έγινε το δυστύχημα.

Προσωρινός αριθμός

«Εχουμε μέχρι στιγμής απολογισμό 90 νεκρούς», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Πατρίκ Αλμονόρ, ο αντιδήμαρχος της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας της Καραϊβικής, διευκρινίζοντας πως πρόκειται «ακόμη, δυστυχώς, για προσωρινό αριθμό», καθώς αρκετοί από τους ανθρώπους που νοσηλεύονται παραμένουν σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο προηγούμενος επίσημος απολογισμός, που είχε δημοσιοποιηθεί την περασμένη Τετάρτη, έκανε λόγο για 75 νεκρούς, 47 εγκαυματίες σε κρίσιμη κατάσταση και 12 σε λίγο πιο ελαφριά κατάσταση.

Τη νύχτα της 13ης προς τη 14η Δεκεμβρίου, ο οδηγός βυτιοφόρου έχασε τον έλεγχο όταν, σύμφωνα με τον Πατρίκ Αλμονόρ, προσπάθησε να αποφύγει σύγκρουση με μοτοταξί. Το βαρύ όχημα ανατράπηκε.

Μετά το ατύχημα, «πολίτες επωφελήθηκαν για να μαζέψουν καύσιμα, που τοποθετούσαν σε όποιο δοχείο έβρισκαν», προτού σημειωθεί «τρομερή έκρηξη», αφηγήθηκε ο Τζέρι Τσάντλερ, διευθυντής της αϊτινής Πολιτικής Προστασίας.

Μόλις 25 σοροί στην εκκλησία

Τη νοσηλεία των θυμάτων, τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονταν σε πολύ σοβαρή κατάσταση, περιέπλεξε ακόμη περισσότερο το γεγονός ότι η μοναδική δομή υγείας που είναι ειδικευμένη στην περίθαλψη εγκαυματιών, η κλινική της μη κυβερνητικής οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins sans Frontières, MSF), είναι εγκατεστημένη στο Πορτ-ο-Πρενς, την πρωτεύουσα, κάπου 200 χιλιόμετρα νότια από την Καπ Αϊτιέν.

Η ΜΚΟ έστειλε ομάδα στην πόλη για να βοηθήσει το τοπικό υγειονομικό προσωπικό, αλλά η περίθαλψη των ασθενών αυτών είναι «μακρά, θα διαρκέσει τουλάχιστον τρεις ως τέσσερις μήνες», εξήγησε ο Ζαν Ζιλμπέρ Ντονγκ, ιατρικός συντονιστής της MSF.

Μια εβδομάδα μετά την τραγωδία, θα γίνουν κηδείες θυμάτων στον καθεδρικό ναό της Καπ Αϊτιέν σήμερα Τρίτη το πρωί.

Μόλις 25 σοροί θα βρίσκονται στην εκκλησία, καθώς στην πλειονότητά τους τα θύματα, που σκοτώθηκαν ακαριαία, κηδεύτηκαν σε ομαδικό τάφο στην Καπ Αϊτιέν, σημείωσε ο κ. Αλμονόρ.

Η Αϊτή, πάμφτωχη χώρα της Καραϊβικής, βρίσκεται αντιμέτωπη εδώ και μήνες με παραλυτικές ελλείψεις καυσίμων διότι συμμορίες κακοποιών λυμαίνονται περιοχές μέσω των οποίων γίνεται ο ανεφοδιασμός.

Συμμορίες

Τους τελευταίους μήνες, οι βαριά οπλισμένες συμμορίες έχουν επεκτείνει τον έλεγχό τους σε τομείς του Πορτ-ο-Πρενς, μεταξύ άλλων σε οδικούς άξονες που οδηγούν στις τρεις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις από τις οποίες εξαρτάται όλη η χώρα, στα περίχωρα της πρωτεύουσας.

Το φθινόπωρο, άρπαξαν πάνω από δέκα βυτιοφόρα και απαίτησαν μεγάλα ποσά ως λύτρα για να αφήσουν ελεύθερους τους οδηγούς. Η κατάσταση αυτή προκαλεί ολοένα μεγαλύτερη δυσφορία στον πληθυσμό της χώρας.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

LIVE: Αταλάντα – Λίβερπουλ

Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Αταλάντα – Λίβερπουλ για τα προημιτελικά του Europa League. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 7 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024