newspaper
Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023
weather-icon 21o
ps. post
scriptum

Θα σου δώσω μακαρόνια με κιμά για να φας - Έλα μου είναι ακίνδυνη η τρέλα μου

Κρήτη - Άλμα στους εμβολιασμούς - Ποια περιοχή είναι η «πρωταθλήτρια»

Κρήτη – Άλμα στους εμβολιασμούς – Ποια περιοχή είναι η «πρωταθλήτρια»

Οι εμβολιασμοί στην Κρήτη αυξάνονται με θεαματικό ρυθμό, σύμφωνα με τα στοιχεία της 7ης ΥΠΕ.

Με θεαματικό ρυθμό αυξάνονται οι εμβολιασμοί στην Κρήτη, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η 7η ΥΠΕ. Για τους εμβολιασμούς στο νησί αναφέρθηκε η διοικήτρια της Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης, Λένα Μπορμπουδάκη.

Μιλώντας στην ΕΡΤ Ηρακλείου, η κ. Μπορμπουδάκη τόνισε ότι μόνο το τελευταίο 24ωρο, στο Κέντρο Υγείας Ηρακλείου, στον Εσταυρωμένο, έγιναν 1.526 εμβολιασμοί. Στις 23 Νοεμβρίου είχαν γίνει 894, στις 23 Οκτωβρίου 288 και στις 23 Σεπτεμβρίου 261.

Ανάλογη είναι η εικόνα σε όλη την Κρήτη. Στο εμβολιαστικό κέντρο του νοσοκομείου Ρεθύμνου στις 23 Σεπτεμβρίου έγιναν 93 εμβολιασμοί, στις 23 Οκτωβρίου 68 και στις 23 Νοεμβρίου 219. Η αντίστοιχη πορεία των εμβολιασμών στο εμβολιαστικό κέντρο του Νοσοκομείου Χανίων κατέγραψε 138, 88 και 301 εμβολιασμούς αντιστοίχως, ενώ στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας τα στοιχεία είναι ακόμη πιο εντυπωσιακά. Στις 23 Σεπτεμβρίου έγιναν 52 εμβολιασμοί, ένα μήνα μετά 58 και στις 23 Νοεμβρίου έφτασαν τους 285.

«Πρωταθλητής» το Λασίθι

Σύμφωνα με την κ. Μπορμπουδάκη, στην Κρήτη έχει εμβολιαστεί το 65% του γενικού πληθυσμού, ενώ το ποσοστό των εμβολιασμένων στις ηλικιακές ομάδες άνω των 20 ετών φτάνει το 84%. Τα «σκήπτρα» σε αυτή τη διαδρομή κατέχει ο νομός Λασιθίου, με τα αντίστοιχα ποσοστά να διαμορφώνονται στο 75% και στο 92% αντιστοίχως και να προδιαγράφουν, όπως ανέφερε και η κ. Μπορμπουδάκη, την πορεία προς την ενδημικότητα της Covid-19, κατάσταση κατά την οποία θα υπάρχουν μολύνσεις, αλλά όχι οι κατ’ αναλογία βαριές νοσηλείες, διασωληνώσεις και θάνατοι.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου το ποσοστό των εμβολιασμών φτάνει στο 62% στον γενικό πληθυσμό και το 80% στις ηλικίες άνω των 20. Αντιστοίχως στα Χανιά τα ποσοστά εμβολιασμών διαμορφώνονται σε 67% και 85%, ενώ το Ρέθυμνο καταγράφει τα χαμηλότερα, με τους εμβολιασμένους να φτάνουν το 60% στον γενικό πληθυσμό και το 80% στους πολίτες άνω των 20 ετών.

Περισσότεροι οι εμβολιασμοί από τα προγραμματισμένα ραντεβού

Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο είναι το γεγονός πως οι Κρητικοί όχι μόνο κλείνουν ραντεβού για να εμβολιαστούν, αλλά προσέρχονται σε πολύ μεγάλα ποσοστά, χωρίς να κάνουν δεύτερες σκέψεις. Έτσι, σύμφωνα με την κ. Μπορμπουδάκη, στα εμβολιαστικά κέντρα των νοσοκομείων τα προγραμματισμένα ραντεβού υπερκαλύπτονται σε ποσοστό 100.1%.

Από την έναρξη του εμβολιαστικού προγράμματος έγιναν 284.704, ενώ είχαν προγραμματιστεί 284.396. Πολύ υψηλό ποσοστό εκτέλεσης των προγραμματισμένων ραντεβού, 98,3%, καταγράφουν και οι μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Έγιναν 485.633 εμβολιασμοί, ενώ είχαν προγραμματιστεί 494.082. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία, σημείωσε η διοικήτρια της ΥΠΕ Κρήτης, οι πολίτες που δεν προσέρχονται στο ραντεβού τους για κάποιο λόγο, το επαναπρογραμματίζουν.

Για την τρίτη δόση

Παράλληλα με τους εμβολιασμούς των πολιτών που αποφάσισαν τώρα να εμβολιαστούν κατά της Covid-19 «τρέχουν» και οι εμβολιασμοί με την αναμνηστική δόση. Μέχρι τις 23 Νοεμβρίου είχαν γίνει στην Κρήτη 57.817, αριθμός που σήμερα έχει ξεπεράσει τις 60.000.

Κανονικά συνεχίζονται οι εμβολιασμοί και από τις κινητές ομάδες, που μέχρι τώρα έχουν εμβολιάσει 6.044 πολίτες, ενώ 1.179 εμβολιασμοί έχουν γίνει κατ’ οίκον.

Λόγω της κατακόρυφης αύξησης της προσέλευσης του κόσμου στα εμβολιαστικά κέντρα αποφασίστηκε η διεύρυνση της λειτουργίας τους και ορισμένες Κυριακές και αργίες μέσα στον Δεκέμβριο και συγκεκριμένα, όπως είπε η κ. Μπορμπουδάκη, στις 5, 12, 19, 24 και 31 Δεκεμβρίου, αλλά και στις 2 Ιανουαρίου, κάτι για το οποίο θα ακολουθήσει αναλυτική ανακοίνωση.

Στο ΠΑΓΝΗ οι πρώτες 30 δόσεις μονοκλωνικών αντισωμάτων

Στο μεταξύ, από σήμερα ξεκινά η χορήγηση των μονοκλωνικών αντισωμάτων μολυσμένους από τον κοροναϊό υψηλού κινδύνου πολίτες της Κρήτης που πληρούν τα προβλεπόμενα κριτήρια και εφόσον η ειδική κεντρική επιτροπή αποφανθεί θετικά για τον καθέναν ξεχωριστά.

Όπως είπε η κ. Μπορμπουδάκη, το ΠΑΓΝΗ για τον λόγο αυτό έχει παραλάβει 30 δόσεις, ενώ, εφόσον κριθεί αναγκαίο από τις συνθήκες, υπάρχει σχεδιασμός για μελλοντική χορήγηση των μονοκλονικών αντισωμάτων και από το νοσοκομείο Χανίων.

Μετακινήσεις γιατρών στη βόρεια Ελλάδα

Την ώρα που οι νοσηλείες σε επίπεδο Κρήτης παρουσιάζουν προς το παρόν σταθερότητα σε επίπεδο λίγο πάνω από τους 100 ασθενείς συνολικά και γύρω στους 14-16 στις ΜΕΘ, η κατάσταση είναι ιδιαίτερα πιεστική σε νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας. Έτσι, για την ενίσχυση του Νοσοκομείου Παπανικολάου ελήφθη η απόφαση για προσωρινή μετακίνηση δύο εντατικολόγων από το Βενιζέλειο και το Νοσοκομείο Χανίων.

Only in

Ο Άδωνις, το κατασκοπευτικό θρίλερ και η fake δωροδοκία

Το ζήτημα ίσως να ανήκε στην κατηγορία τού «να 'χαμε να λέγαμε», αν οι «New York Times» δεν υιοθετούσαν το κατασκοπευτικό σενάριο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023