Οι κίνδυνοι όταν είσαι …αγρότης
Τα υψηλότερα ποσοστά κινδύνου για ατυχήματα και προβλήματα υγείας έχει το επάγγελμα αγρότης
Το αγροτικό επάγγελμα κατατάσσεται σε υψηλές θέσεις κινδύνου με κριτήριο τόσο τον αριθμό ατυχημάτων όσο και των προβλημάτων υγείας που προκλήθηκαν ή επιδεινώθηκαν κατά την εργασία. Συγχρόνως, οι πηγές κινδύνου που σχετίζονται με τις εργασίες στον αγροτικό τομέα αφορούν ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, ποι οποίες περιλαμβάνουν κινδύνους από την χρήση εργαλείων ή μηχανημάτων, που μπορεί να αποβούν μοιραία για την σωματική ακεραιότητα, από την εισπνοή χημικών ουσιών και φυτοφαρμάκων, αλλά και από την εργασία σε αντίξοες καιρικές συνθήκες.
Τα παραπάνω επιβεβαιώνει και η Ειδική Έρευνα που διενήργησε η ΕΛΣΤΑΤ και αφορά τους κλάδους και τις επαγγελματικές ομάδες με τα υψηλότερα ποσοστά ατυχημάτων και προβλημάτων υγείας, που προέρχονται από την εργασία.
Σύμφωνα με αυτή, την μεγαλύτερη έκθεση σε κίνδυνο για την σωματική τους υγεία έχει ο κλάδος της γεωργίας, της δασοκομίας και της αλιείας, ενώ ένα υψηλό ποσοστό ατυχημάτων που συμβαίνουν στην εργασία αφορούν τόσο την πρωτογενή όσο και την δευτερογενή παραγωγή.
Συγκεκριμένα, οι κλάδοι δραστηριότητας με τη μεγαλύτερη έκθεση σε παράγοντες κινδύνου για την σωματική υγεία είναι η γεωργία, δασοκομία, αλιεία με ποσοστό 85,6%. Συνάμα, με ποσοστό το 86,5% των γεωργών, κτηνοτρόφων και αλιέων έχουν μεγαλύτερη έκθεση κινδύνου για τη σωματική τους υγεία. Ακολουθούν οι χειριστές μηχανημάτων (84,4%).
Τα περισσότερα ατυχήματα στην εργασία συμβαίνουν τόσο στην πρωτογενή όσο και στη δευτερογενή παραγωγή. Το υψηλότερο ποσοστό απαντάται στις κατασκευές (6,0%) ενώ ακολουθούν η γεωργία, δασοκομία και αλιεία (3,8). Συγχρόνως, οι γεωργοί, κτηνοτρόφοι, δασοκόμοι και αλιείς έχουν υψηλό ποσοστό ατυχημάτων στην εργασία φτάνοντας το 4,0%.
Προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την εργασία
Την ίδια στιγμή, περισσότερο υποφέρουν από προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την εργασία οι γεωργοί, κτηνοτρόφοι και αλιείς (5,2%).
Η ύπαρξη προβλημάτων υγείας που προκλήθηκαν ή επιδεινώθηκαν από την εργασία τους τελευταίους 12 μήνες, αναφέρθηκε από το 2,9% των ατόμων που εργάζονται ή εργάστηκαν στο παρελθόν. Τα πιο κοινά προβλήματα υγείας αφορούν στα οστά, τις αρθρώσεις ή τους μυς, και επηρεάζουν τα άνω, τα κάτω άκρα και κυρίως τη μέση (20,3%, 10,3% και 34,4% , αντίστοιχα, σε όσους ανέφεραν πρόβλημα υγείας). Το δεύτερο πιο κοινό είδος προβλήματος υγείας αφορά στην καρδιά ή το κυκλοφορικό σύστημα γενικότερα (6,7%).
Ακολουθούν το στρες, κατάθλιψη ή άγχος και τα προβλήματα στους πνεύμονες ή το αναπνευστικό (6,3% και 4,3%, αντίστοιχα). Τα υπόλοιπα είδη προβλημάτων βρίσκονται σε χαμηλότερα επίπεδα που κυμαίνονται από 4,2% (λοίμωξη) έως 0,4% (ακοή), ενώ το 4,8% των ερωτώμενων αναφέρει άλλα είδη προβλημάτων.
- Φοινικούντα: «Φάνηκε ότι έστησαν την κομπίνα για τα περιουσιακά» λέει μάρτυρας για το διπλό φονικό
- Φοινικούντα: «Μίλαγα με τον αδελφό μου & έμαθα από τα σάιτ ότι τον δολοφόνησαν» λέει ο αδερφός του επιστάτη
- Αναγκαιότητα και όχι πολυτέλεια για τις ΜμΕ η Τεχνητή Νοημοσύνη
- Ουκρανία: Λάρι Φινκ και Τζάρεντ Κούσνερ κυρίαρχοι στο παιχνίδι της ανοικοδόμησης
- Google: Απευθείας ηχητική μετάφραση στα ακουστικά ήχου με τη βοήθεια της AI
- Αποκαλύψεις από τον Ρούνεϊ: «Δέχτηκα θανατικές απειλές όταν πήγα από την Έβερτον στη Γιουνάιτεντ»
- Ζουγανέλη: «Ο νόμος ισχύει για όλους» – Η ανάρτηση μετά την αφαίρεση διπλώματος για αλκοόλ
- Lloyd’s List: Μαρινάκης και Αγγελικούση στην κορυφή – 17 Έλληνες στο top 100 της παγκόσμιας ναυτιλίας
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


![H στιγμή της επίθεσης στο τουρκικό πλοίο από τη Ρωσία με Geran 2 / Shahed 136 [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/CENK-RORO-2-111x85.jpg)




![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 13.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/nathan-anderson-npruZYZgfA0-unsplash-315x220.jpg)






















































![Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης κατέσχεσαν δεξαμενόπλοιο με «λαθραίο ντίζελ» [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/Iran-tanker-1-315x220.jpg)




![H στιγμή της επίθεσης στο τουρκικό πλοίο από τη Ρωσία με Geran 2 / Shahed 136 [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/CENK-RORO-2-315x220.jpg)


















Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442