Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κλικ... και φοροδιαφυγή

Κλικ… και φοροδιαφυγή

Ο συνταξιούχος με τις 55.000 «μαύρες» συναλλαγές μέσω Facebook, οι «εξαφανισμένοι» έμποροι και η απάτη carousel

Με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές να έχουν αυξηθεί κατακόρυφα μετά το ξέσπασμα της πανδημίας και ειδικά την περίοδο του lockdown, τα e-shops και οι πωλήσεις μέσω Διαδικτύου και social media βρίσκονται συνεχώς στο ραντάρ του φοροελεγκτικού μηχανισμού.

Οι ελεγκτές παρακολουθούν όσους πωλούν τα προϊόντα τους μέσω Facebook και Instagram, ερευνούν κατασχεμένα αρχεία, ανοίγουν τραπεζικούς λογαριασμούς, διασταυρώνουν φορολογικές δηλώσεις, δηλώσεις ΦΠΑ και στοιχεία από προμηθευτές, αναζητούν «εξαφανισμένους» εμπόρους και κυκλώματα που με απάτες τύπου carousel κλέβουν από το Δημόσιο ΦΠΑ εκατομμυρίων ευρώ και έχουν βάλει στο μάτι όσους πραγματοποιούν πωλήσεις μέσω του Διαδικτύου και δεν κόβουν αποδείξεις, βάζοντας στην τσέπη τον ΦΠΑ που εισπράττουν από τους καταναλωτές. Στην τελευταία μεγάλη υπόθεση που εντόπισαν οι «ράμπο» της ΑΑΔΕ, πρωταγωνιστεί ένας συνταξιούχος στη Θεσσαλονίκη. Ο συνταξιούχος πωλούσε μέσω Facebook και Instagram μικρές ηλεκτρικές συσκευές (πιστολάκια μαλλιών κ.λπ.) και πιάστηκε να μην έχει κόψει 55.000 αποδείξεις, για το 2018 και το 2019.

Από τη μη έκδοση αποδείξεων κατάφερε να κρύψει από την Εφορία έσοδα συνολικής αξίας 950.000 ευρώ από τις πωλήσεις που πραγματοποίησε μέσω των social media.

Ο συνταξιούχος, που έστελνε στους πελάτες την παραγγελία τους χωρίς αυτή να συνοδεύεται από την απόδειξη, εντοπίστηκε από τους φοροελεγκτές έπειτα από έρευνα και επεξεργασία που πραγματοποιήθηκε σε κατασχεμένα αρχεία.

Χάνονται εκατομμύρια

Στη «φάκα» της ΑΑΔΕ πιάστηκαν άλλες πέντε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις πωλήσεις μέσω Διαδικτύου, με τη συνολική φοροδιαφυγή που έδειξαν οι έλεγχοι να φτάνει τα 1,7 εκατ. ευρώ.

Μη έκδοση αποδείξεων, μη δήλωση εισοδημάτων, ανακριβείς δηλώσεις ΦΠΑ φέρνει στο φως η έρευνα των ελεγκτών στις έξι υποθέσεις φοροδιαφυγής:

– Στη Θεσσαλονίκη, έπειτα από επεξεργασία κατασχεμένων αρχείων που πραγματοποιήθηκε σε συνταξιούχο, προέκυψε, για τις χρήσεις 2018 και 2019, η μη έκδοση 55.000 φορολογικών στοιχείων, συνολικής αξίας 950.000 ευρώ, από πωλήσεις μέσω Διαδικτύου.

– Σε ατομική επιχείρηση εμπορίας προϊόντων μέσω Διαδικτύου στην Αχαΐα, ύστερα από άνοιγμα λογαριασμών, διαπιστώθηκε, για τις χρήσεις 2016-2018, η μη έκδοση απροσδιόριστου πλήθους αποδείξεων λιανικής πώλησης, καθώς και η ανακριβής υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ, συνολικής αξίας 280.000 ευρώ.

– Υστερα από επεξεργασία κατασχεμένων αρχείων, που πραγματοποιήθηκε σε επιχειρηματία, στη Θεσσαλονίκη, προέκυψε, κατά τις χρήσεις 2017 έως 2019, η μη έκδοση 6.500 φορολογικών στοιχείων, συνολικής αξίας 140.000 ευρώ, από πωλήσεις μέσω Διαδικτύου.

n Σε νησί του Ιονίου, ύστερα από επεξεργασία κατασχεμένων αρχείων, που πραγματοποιήθηκε σε προσωπική εταιρεία με αντικείμενο τις πωλήσεις μέσω Διαδικτύου, προέκυψε, για τις χρήσεις 2016 έως 2019, η μη έκδοση 3.000 φορολογικών στοιχείων, καθώς και η ανακριβής υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ, συνολικής αξίας 125.000 ευρώ.

n Ατομική επιχείρηση στην Κεντρική Μακεδονία, με αντικείμενο το λιανικό εμπόριο ρούχων, για τις χρήσεις 2016 έως 2019, κατόπιν επεξεργασίας κατασχεμένων αρχείων, διαπιστώθηκε να μην έχει εκδώσει 5 φορολογικά στοιχεία για πωλήσεις μέσω Διαδικτύου, συνολικής αξίας 110.000 ευρώ.

n Υστερα από επεξεργασία κατασχεμένων αρχείων, που πραγματοποιήθηκε σε επιχειρηματία στην Αρτα, διαπιστώθηκε, για τις χρήσεις 2017 και 2018, η μη έκδοση φορολογικών στοιχείων, καθώς και η ανακριβής υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ, συνολικής αξίας 88.000 ευρώ, από πωλήσεις μέσω Διαδικτύου.

Απάτη τύπου Carousel

Θραύση κάνουν οι απάτες τύπου carousel από καταστήματα ηλεκτρονικού εμπορίου που δραστηριοποιούνται κυρίως σε αγοροπωλησίες κινητών τηλεφώνων, κονσολών παιχνιδιών, ταμπλετών Η/Υ και φορητών Η/Υ.

Τουλάχιστον 6 δισ. ευρώ υπολογίζονται τα έσοδα που χάνει τον χρόνο η χώρα μας από τον ΦΠΑ (κενό ΦΠΑ), σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν. Η πιο διαδεδομένη μορφή απάτης που χρησιμοποιούν τα κυκλώματα είναι η μέθοδος carousel.

Στηρίζεται στο τέχνασμα της λήψης τιμολογίων από ανύπαρκτους προμηθευτές, τους λεγόμενους «εξαφανισμένους» εμπόρους.

Με τη μέθοδο carousel τα αγαθά που πρόκειται να πωληθούν στην ελληνική αγορά κάνουν έναν κύκλο μεταξύ διαφόρων εταιρειών στο εσωτερικό της ΕΕ και κάποια στιγμή «εξαφανίζεται» η εταιρεία η οποία όφειλε να αποδώσει στο Δημόσιο τον ΦΠΑ.

Συνήθως όλες οι εμπλεκόμενες εταιρείες, που διακινούν μεταξύ τους την ίδια παρτίδα εμπορευμάτων, ανήκουν στο ίδιο κύκλωμα. Ετσι, μεταφέρουν προϊόντα από μια εταιρεία σε άλλη, πιστώνονται οι τραπεζικοί λογαριασμοί της πρώτης εταιρείας με το αντίτιμο, αλλά ποτέ δεν αποδίδουν τον ΦΠΑ, ο οποίος καταλήγει στις τσέπες του κυκλώματος.

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024