Η έρευνα για τα φάρμακα κατά της νόσου COVID-19 προχωρά με γρήγορους ρυθμούς. Οριστική θεραπεία δεν έχει βρεθεί ακόμη, αλλά ορισμένα φάρμακα γεννούν ελπίδες.

Γνωστά και δοκιμασμένα

Εκτός από τα εμβόλια κατά του κοροναϊού, η αποτελεσματικότητα των οποίων έχει αποδειχθεί, πολλές φαρμακευτικές εταιρείες προσανατολίζονται στην παραγωγή φαρμάκων.

Το επόμενο βήμα στη μάχη για την καταπολέμηση του κοροναϊού θα είναι η χορήγηση φαρμάκων που εμποδίζουν σοβαρές επιπλοκές. Ετσι, θα μπορούν να προστατευθούν και άνθρωποι που δεν έχουν εμβολιαστεί. Για την ώρα δεν υπάρχει φάρμακο που να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για όλους.

Γιατροί χορηγούν γνωστά και δοκιμασμένα φάρμακα, τα οποία ανάλογα με την εκδήλωση της νόσου, παρέχουν ορισμένη προστασία. Συχνά, ασθενείς λαμβάνουν αντιπηκτικά σκευάσματα, διότι ο κοροναϊός αυξάνει τον κίνδυνο θρομβώσεων και εγκεφαλικών. Ενίοτε χορηγούνται και αντιβιοτικά για την προστασία από άλλες λοιμώξεις.

Η δυσκολία έγκειται «στη βιολογία του ιού» αναφέρει σε άρθρο του στην Berliner Zeitung ο ερευνητής Εμμανουέλ Βίλερ από το Κέντρο Μοριακής Βιολογίας Μαξ Ντέλμπρουκ.

Παρατηρεί ότι «στην περίπτωση της γρίπης, η αντιμετώπιση του ιού με φάρμακα ξεκινά αργά». Αυτό ισχύει και για τον κοροναϊό, που αρχικά δεν εμφανίζει χωρίς συμπτώματα.

Ρεμδεσιβίρη ή δεξαμεθανόζη;

Συσκευασία ρεμδεσιβίρης

Προς το παρόν, σε περιπτώσεις COVID-19 χορηγείται η ουσία ρεμδεσιβίρη (εμπορική ονομασία Veklury). Πρόκειται για τη μόνη θεραπεία που έχει λάβει μέχρι στιγμής άδεια από την ΕΕ για ασθενείς με υψηλό κίνδυνο πνευμονίας, που λαμβάνουν συγχρόνως οξυγόνο. Το φάρμακο αυτό, που αρχικά παρασκευάστηκε για τον ιό Εμπολα, θεωρείται ότι εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό του κοροναϊού. Στο μεταξύ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει αντίθετη άποψη, ενώ η Γερμανική Επιτροπή Ιατρών, Κλινικών και Ταμείων Υγείας σε έκθεσή της τον Σεπτέμβριο αναφέρει ότι βλέπει μικρά οφέλη από τη χορήγηση ρεμδεσιβίρης.

Αλλη μια ουσία, η δεξαμεθαζόνη, εκτιμάται ότι καταστέλλει την ανοσοαπόκριση. Χρησιμοποιείται εδώ και καιρό στη Γερμανία χωρίς επίσημη έγκριση της ΕΕ.

Για τον μοριακό βιολόγο Βίλερ «πρόκειται για το βασικό φάρμακο για την αντιμετώπιση του κοροναϊού». Η ουσία αυτή ενδείκνυται για ασθενείς σε ΜΕΘ, κάτι το οποίο συστήνει και το γερμανικό επιδημιολογικό Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ. Ωστόσο, σε ασθενείς με πιο ήπια συμπτώματα δεν ενδείκνυται η χρήση της αντιφλεγμονώδους ουσίας.

Ελπιδοφόρα τα σκευάσματα αντισωμάτων

Ο γερμανός επιδημιολογός Κρίστιαν Ντρόστεν

Οι επιστήμονες βλέπουν επίσης θετικά τα λεγόμενα σκευάσματα αντισωμάτων, οκτώ εκ των οποίων βρίσκονται σε διαδικασία ελέγχων από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA).

Ορισμένα χρησιμοποιούνται ήδη στη Γερμανία σε ήπιες περιπτώσεις κοροναϊού. Σε ειδικές περιπτώσεις χορηγείται συνδυασμός μονοκλωνικών αντισωμάτων των εταιρειών Regeneron και Roche.

Το συγκεκριμένο κοκτέιλ αντισωμάτων είναι το πρώτο το οποίο συστήνει ο ΠΟΥ για ασθενείς με ήπια συμπτώματα, στους οποίους όμως συντρέχουν παράγοντες κινδύνου.

Πάντως, σύμφωνα με τον γερμανό επιδημιολόγο Κρίστιαν Ντρόστεν «η χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων σχεδόν πάντα αργεί πολύ» και συγκεκριμένα όταν ο ιός έχει ήδη εισχωρήσει σε μεγάλο βαθμό στο ανθρώπινο σώμα.

Θετικές «επιδόσεις» πάντως έχει και το κοκτέιλ αντισωμάτων AZD7442 της AstraZeneca, για το οποίο επίσης έχει ξεκινήσει διαδικασία ελέγχων για έγκριση στην ΕΕ.

Αντιγριπικό χάπι

Ο ΕΜΑ ελέγχει ταυτόχρονα και την αποτελεσματικότητα άλλων δύο ενεργών συστατικών που χορηγούνται για άλλες ασθένειες, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Τέλος, πρωτοσέλιδο έγινε πρόσφατα και το αντιγριπικό χάπι Molnupiravir της αμερικανικής Merck, το οποίο έχει παρόμοια δράση με την ρεμδεσιβίρη, παρεμποδίζοντας την εξάπλωση του κοροναϊού. Η Merck σχεδιάζει να υποβάλει το συντομότερο δυνατό αιτήσεις για αδειοδότηση.

Πηγή: Deutche Welle

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr