Σερβία: Άγαλμα του Μπάιντεν, αξίας 600.000 ευρώ, θα ανεγερθεί στο Κόσοβο
Το 2019, έγιναν στην Πρίστινα και τα αποκαλυπτήρια προτομής της Μάντλιν Ολμπράιτ, η οποία ως ΥΠΕΞ των ΗΠΑ το 1999 πρωταγωνίστησε στην εκστρατεία για τον βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας και προώθησε την ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου.
Στην πόλη Ουρόσεβατς του Κοσόβου, κοντά στην αμερικανική στρατιωτική βάση «Bondsteel», άρχισαν οι εργασίες διαμόρφωσης του χώρου όπου θα ανεγερθεί το άγαλμα του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Το άγαλμα αυτό, που θα κοστίσει 600.000 ευρώ, είναι προσφορά των κατοίκων του Ουρόσεβατς σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για την υποστήριξη των ΗΠΑ στην εδραίωση της ειρήνης και της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση του Δήμου της πόλης.
Οι Αλβανοί του Κοσόβου θεωρούν τις ΗΠΑ τη μεγαλύτερη φίλη χώρα και τους Αμερικανούς πολιτικούς ηγέτες, εγγυητές και φύλακες της ανεξαρτησίας. Για τον λόγο αυτό σε διάφορες πόλεις έχουν στηθεί αγάλματα Αμερικανών πολιτικών που διαδραμάτισαν καταλυτικό ρόλο για την ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου ενώ πλατείες και οδοί φέρουν τα ονόματα τους. Στο κέντρο της Πρίστινας από το 2009 δεσπόζει το επιβλητικό άγαλμα του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον , ύψους έξι μέτρων, ενώ κεντρική λεωφόρος της πρωτεύουσας του Κοσόβου φέρει το όνομα του.
Δέκα χρόνια αργότερα, το 2019, με αφορμή την επέτειο της 20ετίας από την είσοδο των νατοϊκών δυνάμεων στο Κόσοβο, έγιναν στην Πρίστινα και τα αποκαλυπτήρια προτομής της Μάντλιν Ολμπράιτ, η οποία ως ΥΠΕΞ των ΗΠΑ το 1999 πρωταγωνίστησε στην εκστρατεία για τον βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας και προώθησε την ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου.
Επίσης, μία λεωφόρος στην Πρίστινα φέρει το όνομα του πρώην Αμερικανού προέδρου Τζόρτζ Μπους και μία οδός το όνομα του στρατιωτικού διοικητή του ΝΑΤΟ το 1999, στρατηγού Γουέσλι Κλαρκ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Σφυροκόπημα Ανδρουλάκη για τις υποκλοπές: Εάν υπουργός άλλης κυβέρνησης έκανε τη δήλωση του Γεωργιάδη θα είχε παραιτηθεί
- «Ξεχύθηκαν» στους δρόμους στο Μαρόκο – Οπαδοί βγήκαν για να πανηγυρίσουν το Κόπα Άφρικα (vids)
- Σε εξέλιξη απεργία των νοσοκομειακών γιατρών – Συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας
- Ο Μάρκο Ρούμπιο αρνείται ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν να ανατρέψουν τον πρόεδρο της Κούβας
- Ο Φουρνιέ… ανάγκασε τον Γιασικεβίτσιους σε αυτοκριτική: «Είναι ξεκάθαρο ότι έκανα κακή δουλειά» (vid)
- Ο πρώην σύζυγος της Έιμι Γουάινχαουζ για τον θάνατό της
- Οι υποψίες επιβεβαιώνονται – Η κλιματική αλλαγή επιταχύνθηκε κατά σχεδόν 2 φορές σε μια δεκαετία
- Άγιον Όρος: Όχημα έπεσε στη θάλασσα στο λιμάνι της Δάφνης
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 18.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/rafael-barquero-nu-qycrZnS0-unsplash-315x220.jpg)










































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442