3ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Αιτωλοακαρνανίας: Σε πρώτο πλάνο το επιχειρείν
Η έναρξη του Συνεδρίου έγινε με την ομιλία του γγ Δημοσίων Επενδύσεων και Ε.Σ.Π.Α. Δημήτρη Σκάλκου που τόνισε ότι «Ταμείο Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ θα μειώσουν τις περιφερειακές ανισότητες».
Ξεκίνησε απόψε στη Ναύπακτο το 3ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Αιτωλοακαρνανίας που διοργανώνει η «Συνείδηση Α.Ε.» και η «Αγρίνιο 365 Ι.Κ.Ε.», με συνδιοργανωτές τους δήμους της περιοχής στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και τοπικούς φορείς όπως το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας, η «Ένωση Αγρινίου» και το Τ.Ε.Ε. Αιτωλοακαρνανίας.
Η έναρξη έγινε με την ομιλία του γενικού γραμματέα δημοσίων επενδύσεων και Ε.Σ.Π.Α. Δημήτρη Σκάλκου στα πλαίσια δείπνου εργασίας με επιχειρηματίες της Αιτωλοακαρνανίας.
Ο Π. Τσιχρτζής εξέφρασε την αγωνία το νέο σχέδιο Μάρσαλ, όπως έχει χαρακτηριστεί το Ταμείο Ανάκαμψης, να «αγγίξει» τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Ο Νεκτάριος Φαρμάκης από την πλευρά του χαρακτήρισε το αναπτυξιακό συνέδριο της Αιτωλοακαρνανίας ένα σημαντικό βήμα διαλόγου, που μπορεί να αποτελέσει πραγματικός μοχλός ανάπτυξης, αρκεί όπως κάθε βήμα διαλόγου να προωθεί ένα διάλογο ουσίας και ώσμωσης ιδεών.
Ο Δήμαρχος Ναυπακτίας Βασίλειος Γκίζας στάθηκε στο γεγονός ότι οι δήμοι και οι περιφέρειες μπορούν να συμβάλλουν, όχι απλώς στην απορρόφηση κοινοτικών πόρων, αλλά στην πραγματική αξιοποίησή τους προς όφελος των πολιτών.
Σκάλκος: 1,5 δισ ευρώ για τις ΜμΕ από το Ταμείο Ανάκαμψης
Ο γενικός γραμματέας Επενδύσεων και Ε.Σ.Π.Α. Δ. Σκάλκος υπογράμμισε ότι για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης θα διατεθούν περί το ενάμισι δισ ευρώ, ενώ από το νέο ΕΣΠΑ περίπου 3 με 3,5 δια ευρώ.
Στην ομιλία του παρουσίασε αναλυτικά τα κριτήρια και τη γενικότερη φιλοσοφία, που θα διέπει τα νέα προγράμματα και υπογράμμισε ότι η υπάρξη του Ταμείου Ανάκαμψης σηματοδοτεί την επιστροφή των διαρθρωτικών προγραμμάτων στο αρχικό τους στόχο, δηλαδή τη μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων.
Με αυτό τον τρόπο εκτίμησε ότι περιοχές όπως η Δυτική Ελλάδα και η Αιτωλοακαρνανία θα ωφεληθούν πολύ.
Το κύριο «μενού» του 3ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου της Αιτωλοακαρνανίας θα λάβει χώρα αύριο, Παρασκευή, με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να κηρύσσει την επίσημη έναρξη των εργασιών του συνεδρίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το συνέδριο, που ολοκληρώνεται το Σάββατο, είναι αφιερωμένο στην Επέτειο των 450 χρόνων από την ιστορική Ναυμαχία του Lepanto.
Οι κύριοι άξονες του Συνεδρίου
Οι κύριοι άξονες του συνεδρίου, που τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, είναι: η αγροτική προοπτική, η ψηφιακή σύγκλιση σε σχέση με την επιχειρηματικότητα και την περιφερειακή ανάπτυξη, ο τουρισμός, ο πολιτισμός, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το περιβάλλον, η κυκλική οικονομία, καθώς και οι συνέργειες στον τομέα της επιχειρηματικότητας.
Μεταξύ των ομιλητών από την πλευρά της κυβέρνησης στις επιμέρους θεματικές ενότητες του συνεδρίου περιλαμβάνονται ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωνσταντίνος Σκρέκας ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης, η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη και ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Στύλιος.
Σύμφωνα με νέα έρευνα, οι πολεμικές τέχνες δεν αποτελούν απλά μια μορφή φυσικής δραστηριότητας, αλλά μια σύνθετη πρακτική που συνδυάζει κίνηση, συγκέντρωση, αναπνοή και κοινωνική αλληλεπίδραση
Οι Πανελλαδικές συνεχίστηκαν σήμερα για τους υποψήφιους των ΓΕΛ με την εξέταση σε Αρχαία Ελληνικά, Μαθηματικά και Βιολογία - Το in σε συνεργασία με το φροντιστήριο ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑ παρουσιάζει τις απαντήσεις
Οι Πανελλαδικές συνεχίζονται με τους υποψήφιους των ΓΕΛ να εξετάζονται σε μαθήματα προσανατολισμού - Το in σε συνεργασία με το φροντιστήριο ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑ παρουσιάζει τις πρώτες εκτιμήσεις για τα θέματα
Οι υποψήφιοι των ΓΕΛ εξετάζονται στα Αρχαία Ελληνικά (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών), τα Μαθηματικά (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής) και τη Βιολογία (Ο.Π. Σπουδών Υγείας)