Νέα άνοδο του δείκτη τιμών καταναλωτή στο 1,9% το Μάιο, ήτοι μια ανάσα από το όριο ασφαλείας του 2% που θέτει η ΕΚΤ, αναμένεται να δείξουν τα στοιχεία που θα δημοσιευτούν την Τρίτη, γεγονός που οι τραπεζίτες δύσκολα θα αγνοήσουν κατά τη συνεδρίαση της 10ης Ιουνίου

Η έστω και αργή πορεία ανάκαμψης της Ευρώπης από την πανδημία, η ενίσχυση των ενεργειακών τιμών και το αυξημένο κόστος παραγωγής εκτιμάται ότι οδήγησαν σε νέο άλμα τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης τον τελευταίο μήνα, γεγονός που θα αυξήσει τις πιέσεις που δέχεται το συμβούλιο της ΕΚΤ εν όψει της επόμενης συνεδρίασης του, στις 10 Ιουνίου.

Τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν την Τρίτη εκτιμάται ότι θα δείξουν αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή στο 1,9% το Μάιο, σύμφωνα με δημοσκόπηση του πρακτορείου Reuters μεταξύ κορυφαίων οικονομολόγων.

Αυτό μεταφράζεται σε μια αύξηση κατά 0,3 μονάδες σε σχέση με τον Απρίλιο με αποτέλεσμα τη διαμόρφωση του δείκτη στα υψηλότερα επίπεδα του εδώ και σχεδόν τρία χρόνια.

Και βέβαια, στα επίπεδα αυτά ο δείκτης θα διαμορφωθεί μια… ανάσα από το όριο ασφαλείας του 2% που θέτει η ΕΚΤ.

Οι αγορές ανησυχούν 

Το τελευταίο προφανώς είναι αυτό που «μετρούν» κυρίως οι αγορές, σε ένα διάστημα που η άνοδος των τιμών παγκοσμίως λόγω της ραγδαίας ανάκαμψης των οικονομιών έχουν φέρει στο προσκήνιο τη συζήτηση για την αντίδραση των κεντρικών τραπεζών και τη διακοπή των μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης.

Ο παράγοντας αυτός, εξάλλου, προκάλεσε και τους κλυδωνισμούς στη Wall Street, τις προηγούμενες ημέρες.

Βεβαίως, η άνοδος του πληθωρισμού στη Γηραιά Ήπειρο κινείται σε πιο μετριοπαθείς ρυθμούς σε σχέση με τις ΗΠΑ, πιθανότατα διότι και οι ρυθμοί ανάκαμψης μεταξύ των οικονομιών δεν συγκρίνονται με την αμερικανική οικονομία να… καλπάζει.

Όμως, σε αντίθεση με τη Federal Reserve, που έχει σαν στρατηγικό στόχο τόσο τη σταθερότητα των τιμών όσο και την επίτευξη «πλήρους απασχόλησης», ο πρωταρχικός στόχος της ΕΚΤ είναι η σταθερότητα των τιμών, κάτι που περιορίζει την ευελιξία της.

Οι πιέσεις των… γερακιών 

Με δεδομένη την ανοδική τάση των τιμών, το σύνολο των αναλυτών εκτιμά πως και η ίδια η ΕΚΤ θα αναγκαστεί να αναθεωρήσει τις προβλέψεις της για τα επίπεδα του πληθωρισμού κατά την επικείμενη συνεδρίαση της.

Και αυτό θα δώσει λαβή στα… γεράκια να μιλήσουν για την ανάγκη να αρχίσει να συζητείται η επιβράδυνση του προγράμματος αγοράς ομολόγων.

Είναι χαρακτηριστικό πως κάποια από μέλη αυτά, όπως ο συντηρητικός διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας, Κλάας Κνοτ, έχουν ήδη αρχίσει να κάνουν δημοσίως δηλώσεις αναφερόμενοι στο σταδιακό περιορισμό του PEPP, ήτοι του έκτακτου προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού για την αντιμετώπιση των δυσμενών συνεπειών της πανδημίας στις οικονομίες της περιοχής. Το συνολικό μέγεθος του πακέτου ανέρχεται σε 1,85 τρισ. ευρώ και η ισχύς του έχει παραταθεί έως τα τέλη Μαρτίου 2022.

Η ίδια η Κριστίν Λαγκάρντ έχει δείξει πως δεν συμμερίζεται την άποψη αυτή. Μάλιστα, σε πρόσφατες δηλώσεις της ξεκαθάρισε πως είναι πολύ νωρίς για να συζητείται το θέμα, υπενθυμίζοντας πως η ΕΚΤ έχει δεσμευτεί να διατηρήσει τις ευνοϊκές χρηματοοικονομικές συνθήκες που δημιουργεί το PEPP, μέχρι το Μάρτιο του 2020.

Εξάλλου, η ανοδική πορεία των αποδόσεων των ευρωπαϊκών ομολόγων τις προηγούμενες ημέρες αποδεικνύει το πόσο προσεκτικό θα πρέπει να είναι το συμβούλιο αν θέλει, από τη μία πλευρά, να θέσει θέμα επιβράδυνσης του ρυθμού αγοράς ομολόγων από τα 80 δις. ευρώ μηνιαίως, αλλά δίχως να πυροδοτήσει νέους κλυδωνισμούς στις αγορές που θα ωθούσαν ανοδικά το κόστος δανεισμού κυρίως στις πιο ευάλωτες χώρες του νότου.

Πηγή:ΟΤ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr