Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Παγκόσμια έρευνα: Οι ΗΠΑ απειλούν τη δημοκρατία πιο πολύ από την Κίνα!

Παγκόσμια έρευνα: Οι ΗΠΑ απειλούν τη δημοκρατία πιο πολύ από την Κίνα!

Το ινστιτούτο Latana απευθύνθηκε σε πάνω από 53.000 ανθρώπους από 53 χώρες. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, πάνω από το 80% πιστεύει στην αξία της δημοκρατία και θεωρεί ως μεγαλύτερη απειλή τις οικονομικές ανισότητες.

«Η θητεία του τέως προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έχει αναμφίβολα επιφέρει πλήγμα διαρκείας στην εμπιστοσύνη των δημοκρατικών εταίρων τους στην Ευρώπη».

Η διαπίστωση την οποία έκανε μιλώντας στο γερμανικό Der Spiegel ο επικεφαλής της Συμμαχίας των Δημοκρατιών, Γιόνας Παρέγιο-Πλέσνερ επιβεβαιώνεται από τα ευρήματα της μεγάλης έρευνας που διεξήγε το ινστιτούτο Latana σε 53 χώρες, στο διάστημα 24 Φεβρουαρίου-14 Απριλίου, με πάνω από 53.000 συμμετέχοντες. Σημειώνεται πως το Latana ιδρύθηκε από τον πρώην ΓΓ του ΝΑΤΟ και πρωθυπουργό της Δανίας, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν.

Καλός ο Μπάιντεν, αλλά…

Σύμφωνα με τα ευρήματα αυτά, παρά την ευεργετική επίδραση που έχει για την εικόνα της υπερδύναμης η παρουσία του Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, είναι περισσότεροι εκείνοι που εξακολουθούν να θεωρούν τις Ηνωμένες Πολιτείες μεγαλύτερη απειλή για τη δημοκρατία στη χώρα τους σε σύγκριση με την Κίνα, αλλά και τη Ρωσία.

Συγκεκριμένα, πάντα με βάση την έρευνα, το 44% στρέφει το «δάχτυλό» του προς τις ΗΠΑ απαντώντας στο σχετικό ερώτημα, έναντι 38% προς την Κίνα και 28% προς τη Ρωσία. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι ειδικά σε ορισμένες χώρες η αύξηση των θετικών εκτιμήσεων για τις ΗΠΑ φτάνει ή και ξεπερνά τις 20 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με την έρευνα του 2020.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός ότι ως μεγαλύτερη απειλή για τις δημοκρατίες δεν αντιμετωπίζεται, όπως ίσως θα περίμενε κανείς, η ανάμιξη ξένων χωρών σε εκλογικές διαδικασίες ή ο «ρωσικός δάκτυλος», αλλά η ενίσχυση και ο ρόλος των αποκαλούμενων «μέσων κοινωνικής δικτύωσης». Η κορυφαία δε απειλή είναι, σύμφωνα με την έρευνα, οι οικονομικές ανισότητες και ο περιορισμός στην ελεύθερη έκφραση.

Απογοήτευση για την πανδημία

Επίσης, όσον αφορά την πανδημία της Covid-19, το 70% των ερωτηθέντων δηλώνει μη ικανοποιημένο με την απάντηση που έδωσαν οι κυβερνήσεις – έναντι 51% ένα χρόνο νωρίτερα. Ταυτόχρονα, το 53% εκτιμά ότι υπάρχει δυσανάλογος περιορισμός των δημοκρατικών ελευθεριών, έναντι 45% πέρυσι.

Γενικότερα, το 81% θεωρεί τη δημοκρατία πολύ σημαντικό στοιχείο – με το μεγαλύτερο ποσοστό, της τάξης του 92%, να καταγράφεται στην Ελλάδα, όπου πάντως μόλις το 40% θεωρεί τη χώρα δημοκρατική. Ωστόσο, μόνο οι μισοί δηλώνουν πως έχουν την αίσθηση πως στη χώρα τους υπάρχει δημοκρατία – με την τάση, μάλιστα, να ενισχύεται διαρκώς…

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024