Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μιμή Ντενίση: «Θα χτίσου­με την προκυμαία της Σμύρνης στον Φλοίσβο του Φαλήρου»

Μιμή Ντενίση: «Θα χτίσου­με την προκυμαία της Σμύρνης στον Φλοίσβο του Φαλήρου»

Η Μιμή Ντενίση μιλά για τα γυρίσματα της ταινίας «Σμύρνη μου αγαπημένη» με τη συμμετοχή πολλών γνωστών ηθοποιών από την Ελλάδα και το εξωτερικό

Στα σκαριά βρίσκεται η ταινία «Σμύρνη μου αγαπημένη», τα γυρίσματα της οποίας θα ξεκινήσουν τον Ιούνιο, με συμμετοχή πολλών γνωστών ηθοποιών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Αναφέρεται στην επο­χή μεταξύ 1916 και 1923 μέχρι και μετά την καταστροφή της Σμύρνης στην Ελλάδα και θα παιχτεί το 2022, για τη μαύρη επέτειο των 100 ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Η Μιμή Ντενίση στάθηκε πολύ στη μελέτη των γεγονότων εκείνης της εποχής, που ήταν πολύχρονη, όπως μας εξηγεί μιλώντας στο Secret:

«Τη μελέτη την έκανα πριν γράψω το θεα­τρικό. Μάλιστα, το έγραψα πολύ πριν ξεκινήσει η προσφυγική κρίση του 2015. Αφού μελέτησα τα ιστορικά δε­δομένα 3-4 χρόνια, ξεκινήσαμε να παίζουμε το έργο το 2014. Το 2015 άρχισε η προσφυγική κρίση στην Ελ­λάδα, οπότε άρχισαν να συρρέουν πρόσφυγες στα νησιά μας, και το έργο παίχτηκε στο θέατρο μέχρι το 2017, οπότε σταματήσαμε, παρόλο που ήταν γεμάτο το θέατρο, γιατί ήθελα να ανε­βάσω την παράσταση με το β’ μέρος, το «Από Σμύρνη Σαλονίκη»».

Από τότε προσπαθούσε με την Tanweer, διεθνή εταιρεία που μέχρι πρότινος έκανε διανομές ξένων τα πέρυ­σι έκανε την ταινία «Ευτυχία», που «έσκισε», με την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη.

«Είχαμε προγραμματίσει εδώ και πολύ καιρό για τη «Σμύρ­νη», αλλά είναι τόσο μεγάλη παρα­γωγή και τόσο σύνθετη, που χρειαζό­μασταν πολύ χρόνο προετοιμασίας. Ευτυχώς, κοντεύουμε, για να ξεκινή­σουμε γυρίσματα τον Ιούνιο».

Στην ερώτηση πόσο προετοιμασμέ­νοι είναι όλοι στην παραγωγή για το ξεκίνημα των γυρισμάτων απάντησε ότι εκκρεμεί πολλή δουλειά ακόμη με τα σκηνικά και τα κοστούμια, καθώς είναι μια τεραστίων διαστάσεων πα­ραγωγή.

Σε σχέση με τη χρηματοδό­τηση της ταινίας, η Μιμή Ντενίση ήταν πολύ διαφωτιστική, εξηγώντας ορισμένες σημαντικές λεπτομέρειες.

Σε παλαιότερη συνέντευξη της στο «S» την είχε συγκρίνει με τις μεγάλες κινηματογραφικές παραγωγές που γί­νονται στην Τουρκία.

«Αυτός είναι ο λόγος που κάνα­με τόσο καιρό να ξεκινήσουμε, για­τί στην Ελλάδα οι ταινίες κοστίζουν 500 χιλιάδες, 600 χιλιάδες, ίσως και λιγότερα. Αυτή είναι μια ταινία της τάξης των 5 εκατομμυρίων ευρώ. Στ’ αλήθεια, η αξία της θα είναι σαν να είναι τα τριπλά. Απλώς είμαστε Έλληνες και βάζουμε μπροστά το φιλότι­μο και προχωράμε δουλεύοντας χω­ρίς να υπολογίζουμε και να ζητάμε τα αντίστοιχα χρήματα».

Για την πιο μεγάλη δυσκολία στην πραγματοποίηση της ταινίας η Μιμή Ντενίση είπε ότι είναι η καταστρο­φή.

«Τα γυρίσματα θα κρατήσουν περίπου τρεις μήνες. Ξεκινάμε από τη Μυτιλήνη και τη Χίο, όπου, πέραν του ότι τα σπίτια τους και τα μέγα­ρα έχουν την ατμόσφαιρα της Σμύρνης, θέλουμε να βοηθήσουμε τα νησιά αυτά.

Μας έχει βοηθήσει η Περιφέρεια Β. Αιγαίου και πρέπει, με την ευκαιρία που μας δίνεται, να τα προβάλουμε, γιατί είναι πανέμορ­φα, αλλά έχουν πληγεί από την προ­σφυγική κρίση και δεν έχουν καθό­λου τουρισμό.

Η Περιφέρεια Αττικής μας έχει δώσει την άδεια να χτίσου­με την προκυμαία της Σμύρνης στον Φλοίσβο του Φαλήρου. Αυτό θα είναι ένα πολύ ιδιαίτερο πράγμα, αφού θα δώσει τη δυνατότητα σε όλους τους Αθηναίους να κατέβουν και να θαυ­μάσουν την προκυμαία της Σμύρνης, που δεν υπάρχει πια.

Το δύσκολο εί­ναι όταν φτάσουμε στην καταστρο­φή, με τα γυρίσματα να κρατούν περί ης 20 με 25 ημέρες, όπου πρέπει να μπουν οι φωτιές, να γίνουν οι σκοτω­μοί, οι βιασμοί. Αυτό το κάνει ακόμα πιο δύσκολο».

Η Μιμή Ντενίση δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όσους πίστεψαν στην ταινία και τη βοήθησαν.

«Ευχαριστώ όσους μας βοήθησαν και μας βοη­θούν, αλλά πιστεύω όχι χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη βοήθεια αυτή η ταινία, και από την Πολιτεία και από ιδιώτες».

Το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει είναι πού χρειάζεται να γίνει έκκλη­ση για βοήθεια.

«Στα υπουργεία μας. Νομίζω ότι θα έπρεπε και τα υπουργεία να βοηθή­σουν και να συνεισφέρουν σε αυτή την προσπάθεια. Χρειάζεται να συ­νειδητοποιήσουν οι κυβερνήσεις γε­νικώς την αξία του πολιτισμού. Ότι μια διεθνής ταινία, στην οποία συμμετέχουν πολλοί σημαντικοί Έλληνες ηθοποιοί, αλλά και πολλοί ξένοι, πολυβραβευμένοι, που έχουν τα περι­θώρια να πάνε καλά προς τα έξω, μπορεί να προσφέρει περισσότερα από 100 διαλέξεις και προβολή τέ­τοιων θεμάτων μεταξύ μας.

Πρέπει να καταλάβουν οι κυβερνήσεις την αξία, τη δύναμη του κινηματογρά­φου, του θεάτρου, του τραγουδιού, της τηλεόρασης, του πολιτισμού γε­νικότερα, που δημιουργεί πολιτικό αποτέλεσμα μεγαλύτερο για τη χώρα μας και καταλαβαίνετε τι εννοώ».

Sports in

Άρης – Ολυμπιακός 1-1: Ο Ολυμπιακός μπορούσε, ο διαιτητής δεν ήθελε

«Χειρουργείο» του Ολυμπιακού στο Κλεάνθης Βικελίδης, με τον διαιτητή να σταματάει με το έτσι θέλω τους Ερυθρόλευκους.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024