Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το μέλλον της στέγασης: Έρχονται οι συνοικίες 3D

Το μέλλον της στέγασης: Έρχονται οι συνοικίες 3D

Ένα φιλόδοξο σχέδιο για τη δημιουργία της πρώτης… εκτυπωμένης από τρισδιάστατους εκτυπωτές συνοικίας στην Καλιφόρνια, με φιλικά προς το περιβάλλον σπίτια, πλην όμως σε «αλμυρές» τιμές  

Σύντομα, η κοιλάδα Κοατσέλα στην Καλιφόρνια δεν θα είναι φημισμένη μόνο για το φημισμένο Φεστιβάλ Τέχνης και Μουσικής.

Στο ερημικό τοπίο της ετοιμάζεται μία νέα πρόταση στέγασης: μία ολόκληρη συνοικία, με σπίτια αποκλειστικά φτιαγμένα από τρισδιάστατο εκτυπωτή.

Με εντατικούς πια ρυθμούς, η κατασκευαστική start-up Mighty Buildings και η εταιρεία διαχείρισης ακινήτων Palari Group προχωρούν στα σχέδια εγκατάστασης 15 φιλικών προς το περιβάλλον κατοικιών, βγαλμένων κατευθείαν από τεράστιους 3D εκτυπωτές, σε μία συνολική έκταση 20.234 τετραγωνικών μέτρων στην περιοχή.

Εκτυπώνοντας… σπίτια

Τοποθετημένοι σε μεγάλη αποθήκη στο Όουκλαντ, στο λιμάνι του Σαν Φρανσίσκο, όπου έχει τα γραφεία της η Mighty Buildings, αυτά τα νέας τεχνολογίας μηχανήματα -καθένα μεγέθους όσο ένα τυπικό γκαράζ- έχουν τη δυνατότητα εκτύπωσης περίπου 32 τετραγωνικών μέτρων κατασκευής ανά 24ωρο. Νυχθημερόν.

Tο υλικό που χρησιμοποιούν στερεοποιείται αμέσως, επιτρέποντας να τοποθετούνται μονομιάς η οροφή, τα στρώματα μόνωσης και εξωτερικά χαρακτηριστικά της κατοικίας, όπως για παράδειγμα μια προεξοχή.

Και τα 15 οικήματα θα είναι μοντέρνας αρχιτεκτονικής. Καθένα θα έχει εμβαδόν 135 τ.μ., σε οικόπεδο περίπου ενός στρέμματος.

Θα διαθέτει τρεις κρεβατοκάμαρες, δύο μπάνια και μία πισίνα στην πίσω αυλή, με δυνατότητα δεύτερης μικρότερης οικίας, εγκαταστάσεων μπάρμπεκιου, υδρομασάζ και υπαίθριων ντους. Με επιπλέον χρέωση, φυσικά…

Βιώσιμη ανάπτυξη, σε «αλμυρές» τιμές

Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία, ο βαθμός αυτοματοποίησης των εργασία αγγίζει το 80%, ενώ τα απορρίμματα κατασκευαστικών υλικών με τη δική της μέθοδο είναι δέκα φορές λιγότερα από τις συμβατικές μεθόδους ανέγερσης κατοικιών.

«Πρόκειται για την πρώτη επί τόπου υλοποίηση του οράματός μας για το μέλλον της στέγασης, που θα μπορεί να κατασκευάζεται γρήγορα, οικονομικά, με βιώσιμο τρόπο και με θετική δυναμική για τις παρακείμενες κοινότητες», λέει στον Guardian o COO της Mighty Buildings, Άλεξ Ντούμποφ.

«Τσουχτερές» τιμές

Πράγματι, η λύση της κατασκευής κατοικιών από 3D εκτυπωτή -που έχει εφαρμοστεί και σε άλλες περιοχές, όχι όμως σε αυτήν την κλίμακα- θα μπορούσε να αποτελέσει κατά πολλούς μία εναλλακτική στο οξύ στεγαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν περιοχές, όπως η Καλιφόρνια: η πολυπληθέστερη πολιτεία των ΗΠΑ.

Φαίνεται, ωστόσο, ότι ο δρόμος αυτός είναι ακόμη πολύ μακρύς.

Παρά το μειωμένο εργατικό κόστος, βλέπετε, η τιμή των κατοικιών στην υπό ανέγερση πρότυπη συνοικία κοιλάδα Κοατσέλα είναι αρκετά υψηλή.

Θα αρχίζει από τα 600 χιλιάδες δολάρια και μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 950 χιλιάδες δολάρια, αναλόγως τις έξτρα παροχές.

Sports in

Φοβερό βίντεο: Η γκολάρα του Μπακούλα από την κερκίδα!

Η καταπληκτική γκολάρα του Μπακούλα σε ένα απολαυστικό βίντεο από την κερκίδα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024