AstraZeneca : Ευρωπαϊκός «πόλεμος» για το εμβόλιο
Η οριστική γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων αναμένεται αύριο το απόγευμα. Παρ’ όλα αυτά 17 χώρες έχουν ήδη αναστείλει προληπτικά τη χορήγηση του εμβολίου κι ακόμα 5 έχουν αποσύρει συγκεκριμένες παρτίδες του, λόγω των αναφορών για θρομβοεμβολικά επεισόδια
«Σε έναν κόσμο πιο ορθολογικό, όλες οι χώρες θα περίμεναν ενδεχομένως τη γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ). Δεν επιλέχθηκε όμως αυτή η λύση»: στη δήλωση που έκανε ένας σύμβουλος του γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, αποτυπώνεται τόσο η δυσφορία που προκαλεί σε πολλούς η έλλειψη ενότητας την οποία επέδειξε για μία ακόμα φορά η ΕΕ με αφορμή τις ανησυχίες για τις ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου της AstraZeneca όσο και ο φόβος πως η υπόθεση αυτή ενδέχεται να έχει καταστροφικές συνέπειες, όποια και αν είναι τα συμπεράσματα των ελεγκτικών και υγειονομικών αρχών. Οπως έγραφε χαρακτηριστικά χθες στο κύριο άρθρο της, υπό τον τίτλο «Συλλογική ψύχωση», η γαλλική «Libération», «μόνο αυτό έλειπε από την κρίση που μαστίζει τον πλανήτη εδώ και έναν χρόνο: μία επιδημία πανικού σε σχέση με το εμβόλιο της AstraZeneca».
Συνολικά 17 χώρες, οι 14 από αυτές ευρωπαϊκές, έχουν αναστείλει προληπτικά τη χορήγηση του εμβολίου που παρασκεύασε το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης από κοινού με την αγγλοσουηδική AstraZeneca, ακόμα πέντε χώρες έχουν αποσύρει συγκεκριμένες παρτίδες του, λόγω των αναφορών για θρομβοεμβολικά επεισόδια σε εμβολιασμένους. Η οριστική τοποθέτηση του ΕΜΑ αναμένεται αύριο το απόγευμα, ο Οργανισμός είχε ήδη ωστόσο δηλώσει από τη Δευτέρα και επανέλαβε χθες την πεποίθησή του πως τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων. Πολλοί ειδικοί συμφωνούν, άλλοι εμφανίζονται πιο επιφυλακτικοί. Ελάχιστοι ωστόσο αρνούνται τον κίνδυνο να δώσει η υπόθεση αυτή νέα πνοή στο αντιεμβολιαστικό κίνημα και να ενισχύσει τις καθυστερήσεις που ήδη παρουσιάζει η εμβολιαστική εκστρατεία στην ΕΕ, σε σύγκριση με το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ ή το Ισραήλ, την ώρα που οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού (ακόμα μία εντοπίστηκε όπως ανακοινώθηκε χθες στη Βρετάνη) κάνουν το τρίτο του κύμα όλο και πιο βίαιο.
- Πού εντοπίστηκαν οι πρώτες παρενέργειες
- Πόσες περιπτώσεις θρομβοεμβολικών επεισοδίων έχουν σημειωθεί
- Τι λένε οι ειδικοί
- Προειδοποίηση για την κακοκαιρία Byron: «Δεν έχει τελειώσει» – Οι επτά περιοχές που θα σαρώσει
- Πληθαίνουν οι ενδείξεις – Το εμβόλιο του έρπητα ζωστήρα δείχνει να προστατεύει από την άνοια
- World Athletics: Τέλος στην αδικία των διαδρόμων
- Αλέξανδρος Κοψιάλης: «Είμαι 120 κιλά, άμα συνεχίσω θα φράξουν όλα»
- Gen Alpha μεγαλώνει στο χάος της παραπληροφόρησης – Ενημερώνεται, δυσπιστεί, αγχώνεται για το μέλλον
- Κεντρική Μακεδονία: Στα αγροτικά μπλόκα στην Κεντρική Μακεδονία κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ
- Δύο ξεχωριστές εκδηλώσεις του Δήμου Πειραιά για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία
- Έρευνα στην Τουρκία για τα στημένα παιχνίδια – Συνελήφθησαν παίκτες των Φενέρμπαχτσε και Γαλατασαράι
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 05.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/pexels-kammeran-gonzalez-keola-3137381-9559884-315x220.jpg)














































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442