Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ελληνικό κράνος των Περσικών Πολέμων βρέθηκε στο Ισραήλ

Ελληνικό κράνος των Περσικών Πολέμων βρέθηκε στο Ισραήλ

Ο στρατιώτης στον οποίο ανήκε η μπρούτζινη περικεφαλαία ίσως συμμετείχε στην αντεπίθεση στην Περσική Αυτοκρατορία

Μια άριστα διατηρημένη περικεφαλαία κορινθιακού τύπου, την οποία πιθανότατα φορούσε Έλληνας στρατιώτης των ελληνοπερσικών πολέμων, βρέθηκε στο λιμάνι της Χάιφας στο Ισραήλ.

Το μπρούτζινο αντικείμενο, ηλικίας περίπου 2.500 ετών, είχε βρεθεί από το πλήρωμα ολλανδικού πλοίου το 2007 και πρόσφατα παραδόθηκε στις αρχές του Ισραήλ, ανακοίνωσε η Ισραηλινή Υπηρεσία Αρχαιοτήτων.

«Το κράνος ανήκει στον κορινθιακό τύπο που παίρνει το όνομά του από την πόλη της Κορίνθου στην Ελλάδα όπου αναπτύχθηκε τον 6ο π.Χ. αιώνα» αναφέρει η ανακοίνωση.

Η περικεφαλαία «κατασκευάστηκε αριστοτεχνικά από ένα ενιαίο φύλλο μπρούτζου με θέρμανση και σφυρηλάτηση. Η τεχνική αυτή επέτρεπε τη μείωση του βάρους χωρίς να μειώνεται η προστατευτική ικανότητα» εξηγούν οι Ισραηλινοί αρχαιολόγοι.

Σύμφωνα με τον Κόμπι Σάρβιτ, διευθυντή του τμήματος ενάλιων αρχαιοτήτων της Υπηρεσίας, η περικεφαλαία «πιθανότατα ανήκε σε Έλληνα στρατιώτη πολεμικού πλοίου του ελληνικού στόλου που συμμετείχε στις επιθέσεις εναντίον των Περσών που κυριαρχούσαν εκείνη την εποχή στη χώρα».

Ο στρατιώτης στον οποίο ανήκε το κράνος πιθανώς συμμετείχε στην ελληνική αντεπίθεση που ξεκίνησε το 479 π.Χ. εναντίον των Περσών, των οποίων η αυτοκρατορία καταλάμβανε τότε σχεδόν όλη τη Μέση Ανατολή.

Είχαν προηγηθεί δύο απόπειρες των Περσών να εισβάλουν στην Ελλάδα: η πρώτη αναχαιτίστηκε το 490 π.Χ. στη Μάχη του Μαραθώνα, ενώ η δεύτερη ανακόπηκε από τους Σπάρτες στη Μάχη των Θερμοπυλών το 480 π.Χ.

Οι Πέρσες εκδιώχθηκαν οριστικά από τον ελληνικό χώρο το 479 π.χ., όμως οι εχθροπραξίες συνεχίστηκαν μέχρι την κατάκτηση της Περσικής Αυτοκρατορίας από τον Μέγα Αλέξανδρο το 330 π.Χ.

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024