Εμβόλιο – ΠΟΥ : Δέκα χώρες συγκεντρώνουν το 95% των εμβολιασμών
Η Ευρώπη πρέπει να επιδείξει μεγαλύτερη αλληλεγγύη στο θέμα των εμβολίων, τη στιγμή που το 95% των δόσεων χρησιμοποιήθηκε σε 10 χώρες, ζήτησε σήμερα η περιφερειακή διεύθυνση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Η Ευρώπη πρέπει να επιδείξει μεγαλύτερη αλληλεγγύη στο θέμα των εμβολίων, τη στιγμή που το 95% των δόσεων χρησιμοποιήθηκε σε 10 χώρες, ζήτησε σήμερα η περιφερειακή διεύθυνση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Είναι απαραίτητο «όλες οι χώρες που μπορούν να συνεισφέρουν, να δώσουν και να στηρίξουν την ισότιμη πρόσβαση και ανάπτυξη των εμβολίων, να το κάνουν», επισήμανε ο διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη Χανς Κλούγκε, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης τύπου, υπογραμμίζοντας τις «τεράστιες» προσπάθειες που καταβάλλει ο οργανισμός και οι εταίροι του, προκειμένου κάθε χώρα να μπορέσει να αποκτήσει εμβόλια.
Δέκα χώρες
Σύμφωνα με τον ίδιο, το 95% των εμβολίων κατά της Covid-19 που χορηγήθηκαν παγκοσμίως, περιορίστηκε σε 10 χώρες που δεν κατονόμασε. Βάσει των στοιχείων του ιστότοπου ανάλυσης δεδομένων Our world in data, πρόκειται για τις ΗΠΑ, την Κίνα, τη Βρετανία, το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ιταλία, τη Ρωσία, τη Γερμανία, την Ισπανία και τον Καναδά.
Σε διάστημα λίγο παραπάνω από 1 μήνα, περίπου 28 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά της νόσου Covid-19 χορηγήθηκαν σε περίπου 46 χώρες, δήλωσε χθες ο διευθυντής εκτάκτων υγειονομικών καταστάσεων στον ΠΟΥ Μάικλ Ράιαν.
Ανησυχία
Παρά την έναρξη των εκστρατειών εμβολιασμού, η ταχύτητα μετάδοσης που διαπιστώνεται σε ορισμένες χώρες, κυρίως λόγω των νέων, πιο μεταδοτικών μεταλλάξεων, ιδίως της βρετανικής και της νοτιοαφρικανικής, προκαλεί ανησυχία.
«Η κατάσταση είναι ανησυχητική», τόνισε ο Κλούγκε. Είκοσι πέντε χώρες στη ζώνη της Ευρώπης, μεταξύ αυτών η Ρωσία, έχουν καταγράψει κρούσματα που συνδέονται με το νέο στέλεχος «VOC 202012/01».
Ανησυχία για την μετάλλαξη
«Με μια αυξημένη μεταδοτικότητα και μια παρόμοια σοβαρότητα της νόσου, η μετάλλαξη προκαλεί ανησυχία: αν δεν ενισχυθεί ο έλεγχος προκειμένου να επιβραδυνθεί η διασπορά του, θα υπάρξει περαιτέρω αντίκτυπος στις υγειονομικές εγκαταστάσεις, που βρίσκονται ήδη υπό πίεση», εξήγησε ο αξιωματούχος.
Ωστόσο, για τον Χανς Κλούγκε, πρέπει να επικρατήσει αισιοδοξία.
«Το 2021 θα είναι μια ακόμη χρονιά του κορονοϊού, όμως θα είναι μια χρονιά πιο προβλέψιμη, η κατάσταση θα είναι πιο εύκολο να ελεγχθεί», διαβεβαίωσε.
- Ρατσισμός, fake news και χορός YMCA: Στην τελευταία του ομιλία ο Τραμπ επιστρέφει στις προεκλογικές του τακτικές
- Daikin Altherma 4 H: Η αντλία θερμότητας νέας γενιάς που αναβαθμίζει τον χώρο μας σε ένα αποδοτικό και άνετο περιβάλλον
- Μαρόκο: Φονική κατάρρευση κτιρίων – Τουλάχιστον 22 νεκροί και 16 τραυματίες
- Δήμος Αναστασιάδης: «Η 2η εγκυμοσύνη της Τζένης ήταν σοκαριστική, ο γιατρός μας το είχε απαγορεύσει»
- «Στην Ελλάδα το σαββατοκύριακο ο Μόρις – Πλήρης συμφωνία με τον Ολυμπιακό»
- Υπόμνημα της δημάρχου Γαύδου στην κυβέρνηση για τα ζητήματα που απασχολούν το νησί
- Νέο βίντεο από τη σύλληψη του Λουίτζι Μαντζιόνε: Τι δείχνουν οι κάμερες ένα χρόνο μετά τη δολοφονία του CEO της UnitedHealthcare
- Ταΰγετος: Αίσιο τέλος για τον 28χρονο Γάλλο πεζοπόρο που έπεσε σε χαράδρα 200 μέτρων
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις







![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 10.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/cristofer-maximilian-YK8Mvocj6yE-unsplash-315x220.jpg)








































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442