Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Έχετε μάθει για την «Τράπεζα» Τροφής;

Έχετε μάθει για την «Τράπεζα» Τροφής;

Μπορεί τα επισιτιστικά προγράμματα να λειτουργούν όμως οι επιπτώσεις από τα χαμένα τρόφιμα παραμένουν τεράστιες.

Με απόλυτη επιτυχία και με αυστηρούς κανόνες αποφυγής του συνωστισμού ολοκληρώθηκε από τη Δ/νση Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Φυλής, η μεγάλη διανομή τροφίμων και ειδών βασικής υλικής συνδρομής για το μήνα Σεπτέμβριο, στο πλαίσιο του Προγράμματος ΤΕΒΑ.

Ο Δήμος Φυλής διένειμε στους δικαιούχους 35 είδη τροφοδοτώντας τους με προϊόντα παντοπωλείου , βασικής υλικής συνδρομής, νωπά προϊόντα και οπωρολαχανικά.

Την ικανοποίησή του για την ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας εξέφρασε ο Αναπληρωτής Δημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής Γιώργος Αντωνόπουλος.

«Ολοκληρώσαμε άλλη μια διανομή μέσα στην πανδημία τηρώντας όλους τους κανόνες ασφαλείας. Σε αυτό μας βοήθησε πάρα πολύ το σύστημα που ακολουθούμε όλα αυτά τα χρόνια. Για λόγους σεβασμού της αξιοπρέπειας των ωφελουμένων μας, έχουμε απαλείψει -εδώ και χρόνια- τις ουρές και αυτό είναι τώρα, το μεγάλο μας πλεονέκτημα στην πανδημία. Οι εργαζόμενοι στην Κοινωνική Υπηρεσία υπερβαίνουν κάθε φορά τον εαυτό τους και τους ευχαριστώ πολύ» υπογραμμίζει ο Γιώργος Αντωνόπουλος.

Όλοι οι δικαιούχοι προσήλθαν με ραντεβού, τους έγινε θερμομέτρηση και έφεραν υποχρεωτικά μάσκα ενώ σε πολλές περιπτώσεις, που έχριζαν ιδιαίτερης προσοχής, η Κοινωνική Υπηρεσία προχώρησε σε κατ’ οίκον διανομή τροφίμων, προκειμένου να μην εκθέσει σε κίνδυνο δημότες και εργαζόμενους.

Στο πρόγραμμα ΤΕΒΑ συμμετέχουν 5000 μέλη, εξ΄ αυτών 2700 μέλη δηλαδή 1088 οικογένειες είναι κάτοικοι του Δήμου Φυλής. Παράλληλα με τη διανομή τροφίμων στο Δήμο Φυλής που ολοκληρώνεται αύριο το μεσημέρι, έγινε διανομή και στους Δήμους Ασπροπύργου και Μάνδρας ενώ οι Δήμοι Μεγαρέων και Ελευσίνας θα προχωρήσουν μετά από αίτημά τους τον Οκτώβριο στην διανομή τροφίμων ΤΕΒΑ.

Άλλοι 2 δήμοι λοιπόν θα προστεθούν στη μακρά λίστα του προγράμματος που επεκτείνετε σε όλη την Ελλάδα με συντονιστές κεντροβαρείς δήμους. Το πρόγραμμα βέβαια ολοκληρώνεται Δεκέμβριο του 2020 όμως η ανανέωση του φαίνεται μονόδρομος. Ήδη πολλοί δήμοι της Ελλάδος αδυνατούν να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη ζήτηση βασικών αγαθών από τις κοινωνικές τους δομές δεδομένης και της νέας πραγματικότητας που έχει διαμορφώσει η πανδημία με νέες ουρές ανέργων συμπολιτών μας να δημιουργούνται.

Το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό μόνο. Απλά στην χώρα μας η κατάσταση θα ήταν μη αντιμετωπίσιμη από τους θεσμούς αν χιλιάδες νέοι άνθρωποι δεν είχαν μεταναστεύσει στο εξωτερικό προς εύρεση εργασίας. Πανευρωπαϊκά 1 στους 5 ευρωπαίους πολίτες βιώνει μιας μορφής ανέχειας. Τα προγράμματα επισιτιστικής βοήθειας όπως το ΤΕΒΑ είναι χρήσιμα και σε αρκετές περιπτώσεις σωτήρια. Το πρόβλημα είναι πως με «ασπιρίνες» απλώς καταπολεμάς τα συμπτώματα και όχι τα αίτια.

Είναι οξύμωρο, ειρωνικό και προκλητικό το γεγονός πως ενώ δισεκατομμύρια τόνοι τροφίμων καταλήγουν στο κάλαθο των αχρηστών χρειάζονται προγράμματα διανομής φαγητού σε συνανθρώπους μας. Γνωρίζουμε πως έχει ξεκινήσει μια ενέργεια έντονης δραστηριότητας κατά της απόρριψης τροφίμων γνωστή και ως «fight against food waste» η οποία μπορεί να ανατρέψει θετικά τα δεδομένα. Ως γνωστόν όποια δράση έχει επίπτωση σε όλες σχεδόν τις πτυχές της ζωής.

Αν σταματήσουμε να πετάμε τρόφιμα τότε θα χρειαστεί η παραγωγή λιγότερων άρα προστασία του περιβάλλοντος και των ζώων, μικρότερο περιβαλλοντολογικό και ενεργειακό αποτύπωμα, λιγότερες εκτάσεις θα χρησιμοποιηθούν για τροφή και μια σειρά άλλων γεγονότων. Επίσης, στο Βέλγιο και όχι μόνο αφορά τα απούλητα προϊόντα τροφίμων με συντονισμό όλων των αρχών αλλά και των υπεραγορών. Κινήσεις σαφώς προς την σωστή κατεύθυνση σε μια πια πολύ σοβαρή κατάσταση που διαγράφετε.

Εμείς, που έχουμε το τραπέζι μας γεμάτο τρόφιμα και αυτό είναι ευλογία, αν σε καθημερινή βάση το φαγητό που παρέμενε στη κατσαρόλα ή το φούρνο με κάποιο οργανωμένο σύστημα κατέληγε σε με όλες τις πρέπουσες υγειονομικές διαδικασίες σε μια «τράπεζα» τροφής τότε το πρόβλημα θα ελαχιστοποιούνταν. Η τοπική αυτοδιοίκηση θα μπορούσε να δημιουργήσει τέτοιες «τράπεζες» ώστε οι ευπαθείς ομάδες των δημοτών να τρέφονταν κυριολεκτικά από τους συνδημότες τους με την ελάχιστη αυτή συνεισφορά αυτών.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024