Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής στο in.gr: Ακατανόητη η στάση της Τουρκίας για τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης
Δήλωση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής και πρώην ηγουμένου της Μονής Αγίας Τριάδος, κ. Ελπιδοφόρου, με αφορμή προαναγγελθέντα σχέδια των τουρκικών Αρχών για ίδρυση Κέντρου Ισλαμικών Σπουδών στο νησί της Χάλκης
Για ακατανόητη και αδικαιολόγητη άρνηση της τουρκικής κυβέρνησης να δώσει το «πράσινο φως» για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης κάνει λόγο ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Ελπιδοφόρος.
Σε αποκλειστική δήλωσή του στο in.gr με αφορμή προαναγγελθέντα σχέδια των τουρκικών Αρχών για ίδρυση Κέντρου Ισλαμικών Σπουδών στο νησί της Χάλκης, ο επί οκτώ χρόνια ηγούμενος της Μονής Αγίας Τριάδος -επί ημερών του οποίου η Σχολή απέκτησε νέα πνοή και προοπτική, καθώς οι αίθουσές της χρησιμοποιήθηκαν για πολιτιστικές εκδηλώσεις και διεθνή επιστημονικά συνέδρια- αναφέρεται στο πάγιο και δίκαιο αίτημα του Οικουμενικού Πατριαρχείου για επαναλειτουργία της.
Σημειώνεται πως η Θεολογική Σχολή παραμένει ερμητικά κλειστή για σχεδόν μισό αιώνα και έπειτα από 17 και πλέον χρόνια διακυβέρνησης Ερντογάν, ο οποίος αναζητεί πολιτική λύση στο θέμα. Το ζήτημα οδηγείται συνεχώς σε αδιέξοδο, καθώς η τουρκική πλευρά επιδιώκει λύση στο πλαίσιο των ελληνοτουρκικών σχέσεων και ζητεί ανταλλάγματα υπέρ της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη.
Ακατανόητη στάση
Όπως επισημαίνει ο κ. Ελπιδοφόρος «η συνεχιζόμενη άρνηση της (σ.σ. τουρκικής) κυβέρνησης να επιτρέψει την λειτουργία της, παρά τις επανειλημμένες υποσχέσεις εντός και εκτός της χώρας, αποδεικνύεται όλο και περισσότερο ακατανόητη και αδικαιολόγητη και παραβιάζει το στοιχειώδες ανθρώπινο δικαίωμα στην εκπαίδευση και τη θρησκευτική ελευθερία της κατάρτισης κληρικών και στελεχών για ένα παγκόσμιας εμβελείας εκκλησιαστικό ίδρυμα όπως το Οικουμενικό Πατριαρχείο».
Στο πλαίσιο αυτό, εκφράζει την προσδοκία να μην διαψευσθούν οι ελπίδες για επαναλειτουργία της Σχολής, ενός τόπου ιστορίας και πολιτισμού που επί σειρά ετών αποτέλεσε σύμβολο της Ορθοδοξίας.
«Η επαναλειτουργία του κορυφαίου πνευματικού ιδρύματος του Οικουμενικού Πατριαρχείου θα σηματοδοτήσει την επιθυμία της Τουρκίας να αναγνωρίζεται σαν μία σύγχρονη χώρα, της οποίας η κυβέρνηση θα αντιπροσωπεύει όλους τους πολίτες της, ανεξάρτητα από τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις» σημειώνει.

Αναλυτικά η δήλωση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής στο in.gr
«Η Θεολογική Σχολή της Χάλκης παραμένει κλειστή εδώ και 49 χρόνια με πρόφαση μια άδικη απόφαση περί ανώτατης ιδιωτικής εκπαίδευσης.
» Στη σημερινή Τουρκία, η συνεχιζόμενη άρνηση της κυβέρνησης να επιτρέψει την λειτουργία της, παρά τις επανειλημμένες υποσχέσεις εντός και εκτός της χώρας, αποδεικνύεται όλο και περισσότερο ακατανόητη και αδικαιολόγητη και παραβιάζει το στοιχειώδες ανθρώπινο δικαίωμα στην εκπαίδευση και τη θρησκευτική ελευθερία της κατάρτισης κληρικών και στελεχών για ένα παγκόσμιας εμβελείας εκκλησιαστικό ίδρυμα όπως το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
» Προσευχόμαστε οι ελπίδες μας να μην διαψευσθούν.
» Η επαναλειτουργία του κορυφαίου πνευματικού ιδρύματος του Οικουμενικού Πατριαρχείου θα σηματοδοτήσει την επιθυμία της Τουρκίας να αναγνωρίζεται σαν μία σύγχρονη χώρα, της οποίας η κυβέρνηση θα αντιπροσωπεύει όλους τους πολίτες της, ανεξάρτητα από τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις».
- Ρουμανία: Διαδηλώσεις κατά της διαφθοράς στο δικαστικό σύστημα – Αποκαλύψεις για πιέσεις από υψηλά κλιμάκια
- Ουκρανία: Ο Τραμπ «στέλνει τον Γουίτκοφ στο Βερολίνο» για συνομιλίες με τον Ζελένσκι και ευρωπαίους ηγέτες
- ΗΠΑ – Βενεζουέλα: Αποστρατεύτηκε ο ναύαρχος που έδωσε εντολή για χτύπημα σε επιζώντες
- Βόρεια Κορέα: Το εγκώμιο στρατιωτών που επέστρεψαν από τη Ρωσία έπλεξε ο Κιμ Γιονγκ Ουν
- Ουκρανία: O Τραμπ ζήτησε από τις Ε3 να πιέσουν τον Ζελένσκι να συμφωνήσει με τη Ρωσία
- Βενεζουέλα: «Ο Μαδούρο να καταλάβει ότι πρέπει να φύγει», λέει η Ματσάδο
- Στα «Νέα Σαββατοκύριακο»: «Οι τύραννοι δεν διοικούν για πάντα…»
- Φοινικούντα: «Φάνηκε ότι έστησαν την κομπίνα για τα περιουσιακά» λέει μάρτυρας για το διπλό φονικό
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


![H στιγμή της επίθεσης στο τουρκικό πλοίο από τη Ρωσία με Geran 2 / Shahed 136 [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/CENK-RORO-2-111x85.jpg)




![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 13.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/nathan-anderson-npruZYZgfA0-unsplash-315x220.jpg)




























































![Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης κατέσχεσαν δεξαμενόπλοιο με «λαθραίο ντίζελ» [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/Iran-tanker-1-315x220.jpg)




![H στιγμή της επίθεσης στο τουρκικό πλοίο από τη Ρωσία με Geran 2 / Shahed 136 [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/CENK-RORO-2-315x220.jpg)









Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442