Η τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία της Δικαιοσύνης
Με το βλέμμα στραμμένο στον "Ευρωπαϊκό Χάρτη Δεοντολογίας για τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στα δικαστικά συστήματα" , πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη εκδήλωση που διοργανώθηκε στο υπουργείο Δικαιοσύνης από κοινού με τον σύμβουλό επικρατείας και διευθυντή του νομικού γραφείου της Προεδρίας της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Κουσούλη.
Με το βλέμμα στραμμένο στον «Ευρωπαϊκό Χάρτη Δεοντολογίας για τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στα δικαστικά συστήματα» , πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη εκδήλωση που διοργανώθηκε στο υπουργείο Δικαιοσύνης από κοινού με τον σύμβουλό επικρατείας και διευθυντή του νομικού γραφείου της Προεδρίας της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Κουσούλη.
«Η ψηφιακή μετάβαση και ο ηλεκτρονικός μετασχηματισμός του Κράτους μας καθυστέρησε αρκετά. Η τεχνητή νοημοσύνη, όμως, είναι ήδη εδώ, και στον χώρο της Δικαιοσύνης, δεδομένου, άλλωστε, ότι η χώρα μας αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι μιας Ευρώπης που ήδη κάνει τα επόμενα της βήματα στο χώρο της αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών στα δικαστικά συστήματα», επισήμανε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας.
Και πρόσθεσε με νόημα πως «κανείς και ποτέ, δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποστερήσει από τον πολίτη τον φυσικό του δικαστή. Και κανείς και ποτέ δεν μπορεί να αποστερήσει από τον δικαστή τον δικαιοδοτικό του ρόλο, που αποτελεί θεμελιώδη κανόνα της δημοκρατικής αρχής και του κράτους δικαίου. Τίποτα και κανείς, όμως, δεν δικαιούται να καθυστερήσει την εξέλιξη της τεχνολογίας και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της δικαιοσύνης».
Το υπουργείο Δικαιοσύνης, όπως τόνισε ο κ. Τσιάρας, αποδίδει μεγάλη σημασία στον χάρτη δεοντολογίας για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης. «Για τον λόγο αυτό, ήδη έχει δρομολογηθεί η διανομή περισσοτέρων των 4.000 αντιτύπων που θα καλύψει το σύνολο, σχεδόν, των δικαστικών λειτουργών σε όλη την επικράτεια».
Από την πλευρά του ο κ. Κουσούλης, επισήμανε:
«Συμμεριζόμαστε απολύτως τη θέση ότι υπάρχει ανάγκη να προχωρήσουμε με γοργούς ρυθμούς στον τομέα της Δικαιοσύνης για να κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο και να καλύψουμε το χαμένο έδαφος. Να διανύσουμε, όπως είπατε, την απόσταση που μας αναλογεί, με σταθερότητα και ορθολογισμό, με όρους ασφάλειας, που δεν θα θέσουν σε κίνδυνο, αλλά θα προασπίσουν την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και θα την εξοπλίσουν με νέα και αποτελεσματικά τεχνολογικά εργαλεία για να επιτελέσει με ταχύτητα και ποιότητα το έργο της».
Ακόμη, ο κ. Κουσούλης διευκρίνισε:
«Ο Χάρτης αυτός υιοθετήθηκε τον Δεκέμβριο 2018 από την Ολομέλεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Αποτελεσματικότητα της Δικαιοσύνης (CEPEJ), στην οποία μετέχω ως εκπρόσωπος της Ελλάδας. Προετοιμάστηκε από την Ομάδα Εργασίας της CEPEJ για την Ποιότητα της Δικαιοσύνης, στην οποία μετέχει ο κ. Ι. Συμεωνίδης, Επίτροπος των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων.
Στην εκδήλωση σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν η η πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας και Ειρήνη Σάρπ και ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννης Σαρμάς.
- Ισημερινός: Ανταλλαγή πληροφοριών με ευρωπαϊκό κέντρο για την καταπολέμηση των ναρκωτικών
- Ισχυρή ηλιακή καταιγίδα πλήττει τη Γη – Τι μπορεί να προκαλέσει
- Βόρεια Κορέα: Ο Κιμ καθαιρεί τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησής του, εξοργισμένος για την «ανικανότητα» στελεχών
- Γροιλανδία: Την ανάγκη «σεβασμού της κυριαρχίας της» τονίζει η φον ντερ Λάιεν σε μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ
- Συρία: Τραμπ και Σάρα συζήτησαν για τις εγγυήσεις των δικαιωμάτων των Κούρδων
- Γουατεμάλα: 9ος αστυνομικός νεκρός από τα πυρά συμμοριών
- Ιράν: Η Lufthansa αναστέλλει τις πτήσεις προς και από την Τεχεράνη μέχρι και τις 29 Μαρτίου
- Τουλάχιστον 1.500 μέλη του Ισλαμικού Κράτους δραπέτευσαν από φυλακές της Συρίας
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις







![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 20.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/danie-franco-wEuWV0Vz9uw-unsplash-315x220.jpg)








































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442