Κούβα : Βάζει σε καραντίνα 32.500 τουρίστες λόγω κοροναϊού
Η Κούβα θέτει από σήμερα Τρίτη σε απομόνωση όλους τους τουρίστες που βρίσκονται ακόμη στη νήσο.
Η Κούβα θα θέσει όλους τους τουρίστες που βρίσκονται ακόμη στη νήσο σε απομόνωση από σήμερα Τρίτη, καθώς αρχίζει να εφαρμόζεται το μέτρο του κλεισίματος των συνόρων εν μέρει για ένα μήνα, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ο πρωθυπουργός Μανουέλ Μαρέρο.
Μετράει 40 κρούσματα
Η χώρα της Καραϊβικής καταμετρά 40 κρούσματα μόλυνσης από τον κοροναϊό.
«Ολοι οι τουρίστες που βρίσκονται ακόμη σε ξενοδοχεία θα τεθούν σε απομόνωση (…), δεν θα μπορούν να βγαίνουν από τα ξενοδοχεία», μέχρι τουλάχιστον να γίνουν οι απαιτούμενες διευθετήσεις για να μπορέσουν να επιστρέψουν αεροπορικώς στις πατρίδες τους, εξήγησε ο Μαρέρο κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού διαγγέλματός του.
Διευκρίνισε ότι στην Κούβα απέμεναν χθες Δευτέρα 32.500 ξένοι τουρίστες.
Πολλοί εξ αυτών έσπευσαν χθες στο αεροδρόμιο της Αβάνας, έχοντας καταληφθεί από αγωνία λόγω της ανησυχίας πως δεν θα μπορέσουν να βρουν πτήσεις, αφού οι περισσότερες είναι φυσικά γεμάτες, ενώ αρκετές αεροπορικές εταιρείες έχουν αρχίσει να αναστέλλουν τα δρομολόγιά τους, διαπίστωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.
Αντιστεκόταν
Η Κούβα αντιστεκόταν ως την τελευταία στιγμή στην εφαρμογή περιορισμών στην κίνηση των προσώπων και το κλείσιμο των συνόρων της, καθώς ο τουρισμός είναι ακρογωνιαίος λίθος της οικονομίας της, η δεύτερη κυριότερη πηγή συναλλάγματος για τη νήσο (ο τομέας εισέφερε συνολικά έσοδα 3,3 δισ. δολαρίων το 2018).
Εντέλει η κυβέρνηση το πήρε απόφαση: από σήμερα, μόνο οι Κουβανοί και οι αλλοδαποί μόνιμοι κάτοικοι της νήσου θα έχουν τη δυνατότητα να μπαίνουν στη χώρα, μέτρο με ισχύ διάρκειας τουλάχιστον ενός μήνα.
Εξάλλου, οι εκδρομές και οι ενοικιάσεις αυτοκινήτων θα ανασταλούν.
Από τους 32.500 τουρίστες που απομένουν στην Κούβα, οι 9.400 διαμένουν σε casas, δηλαδή σε σπίτια μόνιμων κατοίκων. Η κυβέρνηση διαβεβαίωσε ότι θα φροντίσει να μεταφερθούν σταδιακά σε κρατικά ξενοδοχεία.
Κλείνουν σχολεία και πανεπιστήμια
Αλλο μέτρο που ανακοίνωσε η Αβάνα χθες: σχολεία και πανεπιστήμια κλείνουν για ένα μήνα, κίνηση άνευ προηγουμένου μετά τη σοσιαλιστική επανάσταση του 1959, που μετέτρεψε την παιδεία και την υγεία στους δύο πυλώνες της.
Επιπλέον, οι Κουβανοί δεν θα μπορούν, παρά μόνο κατ’ εξαίρεση και με άδεια των αρχών, να φεύγουν από τη χώρα, για «να προστατευθεί η υγεία τους», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Στη νήσο επιβεβαιώθηκαν σαράντα κρούσματα του κοροναϊού, εκ των οποίων ένα θανατηφόρο – υπέκυψε ιταλός τουρίστας 61 ετών – που σε όλες τις περιπτώσεις είτε έφθασαν έχοντας ήδη μολυνθεί, ή είχαν επαφή με ήδη ασθενείς.
Οι υγειονομικές αρχές διαβεβαιώνουν ότι ακόμη δεν έχει καταγραφεί κρούσμα μετάδοσης του ιού μεταξύ πολιτών ή μόνιμων κατοίκων.
Πηγή: ΑΠΕ
- Σπάτα: Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά σε αποθήκη εταιρείας με αθλητικά είδη – Μεγάλη καταστροφή
- «Καμπανάκι» Λαγκάρντ για τις μεταβολές στους δασμούς – Ενδέχεται να διαταράξουν την ισορροπία με την ΕΕ
- Μεξικό: Ο στρατός σκότωσε τον διαβόητο «Ελ Μέντσο» – Αντίποινα από το καρτέλ CJNG, σοκαριστικά βίντεο
- Θέλτα-Μαγιόρκα 2-0: Νίκη μετά από τέσσερα ματς για την αντίπαλο του ΠΑΟΚ, με δυο γκολ του ‘Ασπας στο τέλος
- Τι πρέπει να κάνετε αν βρείτε πλαστά ευρώ
- Άρης – Κηφισιά 1-1: Έμειναν ξανά χωρίς νίκη στην έδρα τους οι «κιτρινόμαυροι» (vid)
- Βίντεο ντοκουμέντο από την Κυψέλη: Η στιγμή που ο 64χρονος μπαίνει στο σπίτι της 25χρονης με αναπηρία
- Ουκρανία: Ανθρώπινοι πόροι και εδαφικά στοιχήματα σε μια αναμέτρηση χωρίς τέλος
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 22.02.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/tony-chen-9hX9N-wMyzQ-unsplash-1-315x220.jpg)








































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442