Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός: Η Αβάνα δέχθηκε να ελλιμενισθεί βρετανικό κρουαζιερόπλοιο με πέντε κρούσματα

Κοροναϊός: Η Αβάνα δέχθηκε να ελλιμενισθεί βρετανικό κρουαζιερόπλοιο με πέντε κρούσματα

Η Αβάνα δέχθηκε να ελλιμενισθεί βρετανικό κρουαζιερόπλοιο με πέντε κρούσματα. Την ίδια ώρα η Βραζιλία κλείνει τα σύνορα με τη Βενεζουέλα, ενώ συρρικνώνονται οι προβλέψεις για την οικονομία της λόγω κοροναϊού

Στην Κούβα έδεσε σήμερα το βρετανικό κρουαζιερόπλοιο MS Braemar με 1.000 επιβαίνοντες και πέντε επιβεβαιωμένα κρούσματα, έπειτα από την άρνηση χωρών της Καραϊβικής να το δεχθούν, κι ενόψει του αποψινού επαναπατρισμού τους αεροπορικώς προς τη Βρετανία.

Το κρουαζιερόπλοιο, που ανήκει στη βρετανική εταιρεία Fred Olsen Cruise Lines και στο οποίο έχουν τεθεί σε απομόνωση 52 άνθρωποι, εκ των οποίων οι πέντε βρέθηκαν θετικοί στον κοροναϊό, κατέπλευσε στις 13.00, ώρα Ελλάδος, στον βιομηχανικό λιμένα Μαριέλ, 45 χλμ δυτικά της Αβάνας, σύμφωνα με τους δημοσιογράφους, αφού τη Δευτέρα η κουβανική κυβέρνηση δέχθηκε για «ανθρωπιστικούς λόγους» το MS Braemar και τους 1.063 επιβαίνοντες (682 επιβάτες και 381 μέλη πληρώματος). Προηγουμένως οι Νήσοι Μπαρμπέιντος και οι Μπαχάμες είχαν αρνηθεί τον ελλιμενισμό του.

Με την αποβίβασή τους οι επιβαίνοντες θα μεταφερθούν αμέσως από το Μαριέλ στο διεθνές αεροδρόμιο Χοσέ Μαρτί στην Αβάνα και θα επιβιβασθούν σε τέσσερα αεροσκάφη για τη Βρετανία.

Όπως αναφέρει η ιδιοκτήτρια εταιρεία, οι πάσχοντες, ή όσοι έχουν εμφανίσει συμπτώματα, θα μεταφερθούν με ξεχωριστό αεροσκάφος και συνοδεία ιατρικού προσωπικού στη Βρετανία και θα τεθούν σε καραντίνα 14 ημερών.

Οι υπόλοιποι επιβαίνοντες δεν θα έχουν αυτήν την υποχρέωση. Όπως τονίζει «όποιος δεν νοιώθει σε κατάσταση να ταξιδεύσει αεροπορικώς θα δεχθεί ιατρικές φροντίδες στην Κούβα».

«Έχουμε λάβει όλα τα μέτρα για τη μεταφορά μέσα σε συνθήκες ασφάλειας, φιλοξενίας και ταχύτητας των επιβατών και του πληρώματος του πλοίου», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του κουβανικού ΥΠΕΞ Χουάν Αντόνιο Φερνάντες.

Απότ την πλευρά του, ο βρετανός ΥΠΕΞ Ντόμινικ Ράαμπ εξέφρασε την «ευγνωμοσύνη του Λονδίνου προς την κυβέρνηση της Κούβας που επέτρεψε την ταχεία έκβαση της επιχείρησης αυτής και για τη στενή συνεργασία της για να εξασφαλισθεί η επιτυχία της».

Η Κούβα μετρά επτά κρούσματα του κοροναϊού, όμως η χώρα που βασίζεται σημαντικά στην τουριστική της βιομηχανία δεν ακολουθεί τα βήματα της αυτοαπομόνωσης, όπως κάνουν και πολλές άλλες χώρες στη Λατινική Αμερική και δεν έχει κλείσει ακόμη τα σύνορά της, ούτε εφαρμόζει καραντίνα πολιτών ανάλογα με τη χώρα προέλευσης.

Βραζιλία

Την ίδια στιγμή, η Βραζιλία ανακοίνωσε πως κλείνει τα σύνορά της με τη Βενεζουέλα, αρχικά για 15 μέρες, επικαλούμενη ως λόγο τις πιέσεις που δέχεται το δημόσιο σύστημα υγείας στη μάχη ενάντια στην επιδημία του κοροναϊού και επίσης- -όπως υποστήριξε ο πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου– λόγω της ανικανότητας του Καράκας να ανταποκριθεί στην εξάπλωση της νόσου.

Το διάταγμα της απαγόρευσης, που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της κυβέρνησης, δεν εφαρμόζεται για τα εμπορεύματα, ή για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας που είχε εγκριθεί εκ των προτέρων. Η 15ήμερη απαγόρευση της εισόδου κατοίκων της Βενεζουέλας στη Βραζιλία μπορεί να παραταθεί, τονίζεται στο διάταγμα.

Ο Μπολσονάρου ανακοίνωσε το μέτρο χθες, Τρίτη, καθώς η κριτική εναντίον του για το πώς διαχειρίζεται την κρίση του κοροναϊού διευρύνεται, όταν τα κρούσματα χθες υπερδιπλασιάσθηκαν στα 291 και η χώρα μετρά ήδη έναν νεκρό, ενώ ήδη ερευνώνται τα πιθανά αίτια για άλλους τέσσερις ύποπτους θανάτους.

Ο ακροδεξιός ηγέτης σε σημερινό Twitter του ανακοινώνει πως λόγος για να κλείσει τα σύνορα στάθηκε «η ανικανότητα του δικτατορικού καθεστώτος της Βενεζουέλας να ανταποκριθεί στην επιδημία του covid-19».

Χθες βράδυ ο Μπολσονάρου κάλεσε το Κογκρέσο να επιτρέψει την κήρυξη κατάσταση έκτακτης ανάγκης έως τα τέλη του έτους, μέτρο που ο πρόεδρος της Γερουσίας Ντάβι Αλκουλούμπρε χαρακτήρισε ύψιστη προτεραιότητα.

Η ταχεία εξάπλωση του ιού έχει αναγκάσει πολλές πόλεις να απαγορεύσουν τις μεγάλες συναθροίσεις, να κλείσουν σχολεία και μεγάλες διοργανώσεις και να προωθούν την εργασία από το σπίτι.

Το οικονομικό πλήγμα από την επιδημία, σε συνδυασμό με την πρόβλεψη για παγκόσμια ύφεση ανάγκασε σήμερα τους αναλυτές του UBS να μειώσουν τις προοπτικές για ανάπτυξη της οικονομίας της Βραζιλίας στο 0,5% από 1,3%.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024