Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μάχη για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό

Μάχη για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό

Η μείωση των αγροτικών επιδοτήσεων καθώς και η αύξηση της συνεισφοράς στον προϋπολογισμό, θα πρέπει να συμψηφιστεί με αυξημένα κονδύλια που μπορεί να λάβει η χώρα μας

Η ελληνική κυβέρνηση δια του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, συμμετέχει ενεργά αυτή την περίοδο στις διαβουλεύσεις και διαπραγματεύσεις που γίνονται στις Βρυξέλλες και την ΕΕ, για το νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της περιόδου 2021-2027, όπου θα αποτελεί ουσιαστικά και το νέο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, για την μετά Brexit εποχή.

Πρόκειται σαφώς για μία δύσκολη εξίσωση συμβιβασμών και αντικρουόμενων συμφερόντων, καθώς η χώρα μας αν τελικά δεν υπάρξει τελική συμφωνία, κινδυνεύει να βρεθεί με αρκετά χαμηλότερα κονδύλια από αυτά που λάμβανε τα προηγούμενα έτη κυρίως στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Πιο συγκεκριμένα, η ΕΕ προσπαθεί να καλύψει το κενό της συνεισφοράς της Βρετανίας που ανέρχεται σε 75 δις ευρώ, μέσω αναπροσαρμογής των ετήσιων εισφορών όλων των κρατών μελών.

Ήδη η χώρα μας, μέσω της μείωσης των κονδυλίων για την ΚΑΠ κατά 12% περίπου θα επιβαρυνθεί με 140 εκατ ευρώ, καθώς η συμβολή στον κοινοτικό προϋπολογισμό θα ανέλθει στο 0,9% του εθνικού ΑΕΠ.

Βέβαια πρέπει να τονιστεί ότι παράλληλα θα υπάρξει αύξηση των κονδυλίων κατά 114 δις ευρώ σε άλλους τομείς, όπως η κλιματική αλλαγή, η ψηφιακή μετάβαση και οικονομία, το μεταναστευτικό καθώς και συγκεκριμένες δράσεις για την νεολαία.

Συνολικά το νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο είναι αυξημένο σε σχέση με την προηγούμενη επταετία 2014-2020, καθώς από τα 958 δις ευρώ, αυξάνεται σε πάνω από 1 τρις ευρώ, με βάση και την τελευταία πρόταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Με βάση τα παραπάνω και παρά τις αντιθέσεις που υπάρχουν μεταξύ διαφόρων κρατών μελών, η χώρα μας λόγω έλλειψης ανταγωνιστικότητας, θα χρειασθεί σοβαρές μεταρρυθμίσεις και προσαρμογές στο αγροτικό μοντέλο παραγωγής της, ώστε να μετασχηματίσει την οικονομία της με βάση ένα διαφορετικό μείγμα καλλιεργειών που θα διέπεται από εξωστρέφεια και θα δημιουργεί συγκριτικά πλεονεκτήματα.

Η μείωση των αγροτικών επιδοτήσεων καθώς και η αύξηση της συνεισφοράς στον προϋπολογισμό, θα πρέπει να συμψηφιστεί με αυξημένα κονδύλια που μπορεί να λάβει η χώρα μας και να αξιοποιήσει, τόσο για το μεταναστευτικό/προσφυγικό, όσο και για την ψηφιακή οικονομία, σε συνδυασμό με την πράσινη ανάπτυξη, μέσα από εθνικές πρωτοβουλίες από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

Είναι πραγματικά καιρός, με το που θα καταλήξει το νούμερο του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, χώρα να προχωρήσει σε μία νέα εθνική μετάβαση υγιούς και αειφόρου οικονομικής ανάπτυξης, που δεν θα εξαρτάται από το ύψος των επιδοτήσεων που λαμβάνει, αλλά θα πολλαπλασιάζει την αξία των κονδυλίων στους αναπτυξιακούς τομείς, ενισχύοντας τους νέους ανθρώπους και την επιχειρηματικότητα, μέσα από την απαραίτητη κοινωνική μετάβαση και συνοχή.

Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024