Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τα μηνύματα της Προέδρου

Τα μηνύματα της Προέδρου

Η νέα Πρόεδρος είναι κάτι περισσότερο από γέννημα της κοινωνίας των πολιτών.

H νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, δέχτηκε στο γραφείο της τα μέλη του προεδρείου της Βουλής και τον πρόεδρο Κώστα Τασούλα, που την ενημέρωσαν για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Απάντησε λιτά. Δεν μίλησε πομπωδώς, δεν μίλησε μελοδραματικά, δεν έκανε ποιητικές αναφορές ούτε χρησιμοποίησε περίπλοκα σχήματα. Αλλά έκανε μερικές ουσιαστικές επισημάνσεις, καταστατικώς απαραίτητες προκειμένου να δώσει το στίγμα της προεδρίας της.

Η μία από τις επισημάνσεις αυτές περιείχε τη συνοπτική ταυτότητα της σημερινής Ελλάδας. Την ταυτότητα ενός σύγχρονου, ευρωπαϊκού κράτους δικαίου, «παράγοντα σταθερότητας, ανάπτυξης, πολιτισμού και δημοκρατίας». Η διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, που ανέφερε, είναι αυτονόητη υποχρέωση της πολιτικής και των πολιτών – και χρήσιμη η επισήμανση στη συγκεκριμένη φάση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Αλλά ο σύγχρονος πατριωτισμός δεν έχει να κάνει μόνο με την άμυνα απέναντι στις επιβουλές. Εξίσου πατριωτικό καθήκον είναι η ετοιμασία για δημοκρατική απάντηση στις προκλήσεις του αιώνα μας, σε ό,τι τουλάχιστον μας αφορά. Η Πρόεδρος κατονόμασε την οικονομική κρίση, την κλιματική αλλαγή, τη μαζική μετακίνηση πληθυσμών, την υποχώρηση του κράτους δικαίου, τις ανισότητες και τους αποκλεισμούς.

Η δεύτερη από τις επισημάνσεις εμπεριέχει στόχους, αναγκαίους και εφικτούς, προκειμένου η χώρα να εξασφαλίσει ανταγωνιστικότητα, δυναμισμό και σφρίγος. Ποιοι είναι αυτοί οι στόχοι; «Η κινητοποίηση και η συνεργασία του ανθρώπινου δυναμικού, η βελτίωση της εκπαίδευσης και του συστήματος υγείας, η προστασία και η ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος, η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών». Η Πρόεδρος εστίασε θετικά σε ό,τι ακριβώς περιφρόνησαν ο αντισυστημισμός και η αντιμνημονιακή ρητορική. Το γεγονός ότι ψηφίστηκε από δυνάμεις και πολιτικούς που έχουν διακινήσει αντιμνημονιακές ευκολίες και εθνολαϊκιστικά συνθήματα (όχι μόνο στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στη ΝΔ), συνιστά από μόνο του μεγάλη νίκη της λογικής και της πίστης σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις.

Η απάντηση της νέας Προέδρου στην αντιπροσωπεία της Βουλής είναι βαθύτατα πολιτική. Κι αυτό είναι η καλύτερη απάντηση σε διάφορες φωνές που εκφράζουν επιφυλάξεις για τη δήθεν πολιτική απειρία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Καταρχήν, επειδή πολιτικός δεν είναι μόνο ο εκλεγμένος εκπρόσωπος – κάποιος που, συχνά, απλώς παρίσταται ή στοιχίζεται.

Αντίθετα, βαθύτατα πολιτική είναι η στάση απλών πολιτών, που επηρεάζουν τα κοινά με το παράδειγμα της ζωής τους αλλά και με την πολιτική δράση τους, όταν χρειαστεί. Οι πολίτες που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις των Μένουμε Ευρώπη, το 2015, ήταν λίγοι. Αλλά έπαιξαν καθοριστικότερο ρόλο από τον ρόλο που έπαιξαν πολιτικοί εκπρόσωποι οι οποίοι διακινούσαν αντιευρωπαϊσμό και απομονωτισμό, είτε πολιτικά υστερόβουλα είτε από κομφορμισμό.

Η νέα Πρόεδρος είναι κάτι περισσότερο από γέννημα της κοινωνίας των πολιτών. Είναι μια δημόσια λειτουργός με βαθύ αίσθημα ευθύνης, που όταν χρειάστηκε εκφράστηκε ηχηρά. Μην ξεχνάμε ότι συμμετείχε στη σύνθεση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικό το άρθρο 2 παρ. α του νόμου 4339/2015 (νόμος Νίκου Παππά), θέτοντας τέλος στην προσπάθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να χειραγωγήσει και να ελέγξει τα ΜΜΕ και προστατεύοντας την ελευθερία του Τύπου.

Για τη συγκεκριμένη απόφαση χρειαζόταν οξυδέρκεια, προσήλωση στο γράμμα του νόμου και στο Σύνταγμα και πολιτική γενναιότητα να βρεθείς απέναντι από την άδικη εξουσία. Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου ήταν ανάμεσα στους δικαστές που διέθεταν αυτές τις αρετές – κι είναι οι περγαμηνές της στα νέα καθήκοντά της. Μακάρι να είναι δημιουργικά και πετυχημένα.

Sports in

Ο Κέιν δεν έχει αντίπαλο στη μάχη για το «Χρυσό Παπούτσι»

Ο Χάρι Κέϊν είναι στην κορυφή της λίστας των κορυφαίων σκόρερ στα γήπεδα της Ευρώπης – Τέταρτος ο Βαγγέλης Παυλίδης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024