Γερμανός ΥΠΕΞ: Ο Χαφτάρ συμφώνησε για εκεχειρία στη Λιβύη
Ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ συμφώνησε σε κατάπαυση του πυρός στην Λιβύη, δήλωσε πριν από λίγο ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας από τη Βεγγάζη, όπως μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων
Ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ συμφώνησε σε κατάπαυση του πυρός στην Λιβύη, δήλωσε πριν από λίγο ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας από τη Βεγγάζη, όπως μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων.
Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το dpa, ο Χάικο Μάας μετέβη στη Λιβύη προκειμένου να πείσει τόσο τον Χαλίφα Χαφτάρ όσο και τον Φαγιέζ αλ Σάρατζ να συμμετέχουν στην Σύνοδο του Βερολίνου για την Λιβύη που έχει προγραμματιστεί να γίνει την προσεχή Κυριακή.
#BREAKING: General Khalifa Haftar has agreed to a ceasefire in Libya, says German Foreign Minister Heiko Maas after talks in Benghazi pic.twitter.com/yErh6DxKTi
— dpa news agency (@dpa_intl) January 16, 2020
Νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό πως, μετά την αιφνιδιαστική επίσκεψη Μάας στη Λιβύη, ο επικεφαλής του Εθνικού Στρατού (LNA) Χαλίφα Χαφτάρ είχε συμφωνήσει να συμμετάσχει στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη στις 19 Ιανουαρίου.
«Δεσμεύτηκε να συμμορφωθεί με την κατάπαυση του πυρός, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι δεν υπέγραψε τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Μόσχα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό» ανέφερε ο Μάας μετά από συνάντηση με τον Χαφτάρ στη Λιβύη.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας δήλωσε νωρίτερα ότι καμία πλευρά δεν θα μπορούσε να κερδίσει τη σύγκρουση με τη χρήση βίας και ότι οι συζητήσεις σχετικά με τη κατάσταση στη Λιβύη μετά τον πόλεμο, πρέπει να διεξαχθούν υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.
Οι προσδοκίες για τη Διάσκεψη στο Βερολίνο
Τι όμως μπορεί να περιμένει κανείς από τις εργασίες της Διάσκεψης;
Οι προσδοκίες ωστόσο από μια τέτοια συνάντηση δεν είναι ιδιαιτέρως υψηλές, γιατί τα συμφέροντα όσων έχουν εμπλακεί στη λιβυκή κρίση είναι πολύπλοκα.
Από τη μια πλευρά βρίσκεται η αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση του πρωθυπουργού Φαγέζ Σάρατζ στην Τρίπολη, τον οποίο στηρίζουν η Ιταλία και η Τουρκία. Και από την άλλη πλευρά βρίσκεται ο στρατάρχης Χαφτάρ, ο οποίος δρα με τη βοήθεια της Ρωσίας, το περασμένο καλοκαίρι έγινε δεκτός στο Παρίσι από τον γάλλο πρόεδρο και στηρίζεται από τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο.
Και ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα βρίσκεται η γερμανική κυβέρνηση, η οποία ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2019 τη λεγόμενη διαδικασία του Βερολίνου για να φέρει σε επαφή τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του διεθνούς οργανισμού με τις αντιμαχόμενες πλευρές.
Οδικός χάρτης
Τον οδικό χάρτη για την διαμόρφωση της κατάστασης παρουσιάζει η αραβόφωνη εφημερίδα με έδρα το Λονδίνο, Asharq Al-Awsat, η οποία -όπως ισχυρίζεται- έχει στην κατοχή της προσχέδιο ενόψει της Διάσκεψης στο Βερολίνο.
Σε αυτή, η οποία πραγματοποιείται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, θα υπάρξει συμμετοχή 14 χωρών, συμπεριλαμβανομένων των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Διπλωματικές πηγές από τη Δύση ανέφεραν στην εφημερίδα ότι το συνέδριο θα επεξεργαστεί το πολιτικό, οικονομικό και στρατιωτικό μέλλον της Λιβύης.
Ειδικότερα, στο προσχέδιο γίνεται αναφορά στο σχηματισμό μιας επιτροπής, η οποία θα αποτελείται από 14 εκπροσώπους του κοινοβουλίου, 14 από το κυβερνητικό συμβούλιο και 14 από τις πολιτικές δυνάμεις με τη μεγαλύτερη επιρροή, συμπεριλαμβανομένων και προσώπων που παραμένουν πιστά στον πρώην ηγέτη της Λιβύης, Μουαμάρ Καντάφι. Καθήκον της επιτροπής θα είναι ο σχηματισμός μιας νέας κυβέρνησης και η προετοιμασία γενικών εκλογών.
- Στα «Νέα Σαββατοκύριακο»: «Οι τύραννοι δεν διοικούν για πάντα…»
- Φοινικούντα: «Φάνηκε ότι έστησαν την κομπίνα για τα περιουσιακά» λέει μάρτυρας για το διπλό φονικό
- Φοινικούντα: «Μίλαγα με τον αδελφό μου & έμαθα από τα σάιτ ότι τον δολοφόνησαν» λέει ο αδερφός του επιστάτη
- Αναγκαιότητα και όχι πολυτέλεια για τις ΜμΕ η Τεχνητή Νοημοσύνη
- Ουκρανία: Λάρι Φινκ και Τζάρεντ Κούσνερ κυρίαρχοι στο παιχνίδι της ανοικοδόμησης
- Google: Απευθείας ηχητική μετάφραση στα ακουστικά ήχου με τη βοήθεια της AI
- Αποκαλύψεις από τον Ρούνεϊ: «Δέχτηκα θανατικές απειλές όταν πήγα από την Έβερτον στη Γιουνάιτεντ»
- Ζουγανέλη: «Ο νόμος ισχύει για όλους» – Η ανάρτηση μετά την αφαίρεση διπλώματος για αλκοόλ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

![H στιγμή της επίθεσης στο τουρκικό πλοίο από τη Ρωσία με Geran 2 / Shahed 136 [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/CENK-RORO-2-111x85.jpg)




![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 13.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/nathan-anderson-npruZYZgfA0-unsplash-315x220.jpg)













![Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης κατέσχεσαν δεξαμενόπλοιο με «λαθραίο ντίζελ» [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/Iran-tanker-1-315x220.jpg)

![H στιγμή της επίθεσης στο τουρκικό πλοίο από τη Ρωσία με Geran 2 / Shahed 136 [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/CENK-RORO-2-315x220.jpg)























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442