Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
«Μπουρλότο» Ερντογάν στη Μεσόγειο - Στέλνει στρατεύματα στη Λιβύη και βγάζει σεισμογραφικό

«Μπουρλότο» Ερντογάν στη Μεσόγειο – Στέλνει στρατεύματα στη Λιβύη και βγάζει σεισμογραφικό

Η απόφαση του Ερντογάν να στείλει στρατεύματα στη Λιβύη δυναμιτίζει επικίνδυνα το κλίμα στην περιοχή ενώ φαίνεται πως με την κίνηση αυτή δοκιμάζει και τις αντοχές του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ ο οποίος έχει ξεκαθαρίσει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι δεν θα μείνει με «σταυρωμένα τα χέρια» σε περίπτωση στρατιωτικής εμπλοκής της Τουρκίας.

«Μπουρλότο» στις διπλωματικές προσπάθειες για εκεχειρία στη Λιβύη φαίνεται ότι βάζει ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λίγα 24ωρα πριν την κρίσιμη Διάσκεψη στο Βερολίνο στην οποία θα συμμετάσχουν όλοι οι μεγάλοι «παίχτες» της ευρύτερης περιοχής.

Η απόφαση του Ερντογάν να στείλει στρατεύματα στη Λιβύη δυναμιτίζει επικίνδυνα το κλίμα στην περιοχή ενώ φαίνεται πως με την κίνηση αυτή δοκιμάζει και τις αντοχές του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ ο οποίος έχει ξεκαθαρίσει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι δεν θα μείνει με «σταυρωμένα τα χέρια» σε περίπτωση στρατιωτικής εμπλοκής της Τουρκίας.

Ειδικότερα, ο τούρκος πρόεδρος  δήλωσε σήμερα, Πέμπτη, ότι στις αρχές Ιανουαρίου τα τουρκικά στρατεύματα θα ξεκινήσουν μια σταδιακή εξάπλωση στην Λιβύη, προκειμένου να διασφαλίσουν «συντονισμό και σταθερότητα» στη χώρα που έχει υποστεί καταστροφές από τον πόλεμο.

Με το πρόσχημα λοιπόν της επιβολής της «σταθερότητας» στην περιοχή, ο Ερντογάν επιχειρεί να διαδραματίσει κομβικό ρόλο στις εξελίξεις στη γειτονική χώρα, μένοντας στο πλευρό του Σάρατζ και της κυβέρνησης της Τρίπολης.

Νωρίτερα, ο σύμβουλος του Ερντογάν Γιασίν Ακτάι είχε δώσει το στίγμα των προθέσεων της Τουρκίας για τις επόμενες κινήσεις στη Λιβύη.

«Δεν σκοπεύουμε να αποσυρθούμε από τη Λιβύη» είπε ο Ακτάι και πρόσθεσε ότι «δεν θεωρεί την παρουσία της Τουρκίας (στη Λιβύη) ως κατοχή», αναφέρει η λιβυκή εφημερίδα Αλ Ουασάτ, επικαλούμενη δηλώσεις του τούρκου συμβούλου στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Σπούτνικ.

Μάλιστα υποστήριξε σε προκλητικό τόνο ότι η Τουρκία βρίσκεται στη Λιβύη για «να προστατεύσει τον λαό της» και ότι «δεν σκοπεύουν να καταλάβουν τη χώρα».

Όλα τα βλέμματα στο Βερολίνο

Η Διάσκεψη που θα διεξαχθεί στο Βερολίνο την ερχόμενη Κυριακή για το λιβυκό ζήτημα έχει τραβήξει όλα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας καθώς οι χώρες που βρίσκονται γύρω από τη Λιβύη έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους για ειρήνευση μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών Σάρατζ – Χαφτάρ.

Ωστόσο , το ζήτημα είναι αρκετά πολύπλοκο ενώ μέχρι και αυτή την ώρα υπάρχουν αντικρουόμενες πληροφορίες σχετικά με το αν θα μεταβούν τελικά Σάρατζ και Χαφτάρ στο Βερολίνο.

«Όταν το Σαββατοκύριακο έρθουν στο Βερολίνο οι ηγέτες της Ρωσίας, της Τουρκίας, της Γαλλίας και άλλων δυνάμεων στο πλαίσιο της Διάσκεψης για τη Λιβύη δεν αποκλείεται να υπάρξουν περισσότερες απόψεις από συμμετέχοντες, γράφει η εφημερίδα Die Zeit σε άρθρο με τίτλο «Η διχόνοια για τη Λιβύη».

Μέχρι στιγμής επισήμως δεν γνωρίζουμε αν θα συμμετάσχουν Σαράτζ ή Χαφτάρ αν και πληροφορίες που μετέδωσε το Al-Hadath επικαλούμενο πηγές στον LNA αναφέρει ότι ο στρατάρχης Χαφτάρ θα δώσει το παρών.

Πάντως η απόφαση του Ερντογάν να στείλει στρατεύματα στη Λιβύη αναμένεται να πυροδοτήσει έντονες αντιδράσεις από την πλευρά Χαφτάρ και όχι μόνο. Η ΕΕ αλλά και οι ΗΠΑ έχουν στείλει το μήνυμά τους προς την Τουρκία πως η εμπλοκή με στρατεύματα στην περιοχή της Λιβύης δεν βοηθά στην ειρηνική επίλυση της εμφύλιας διαμάχης.

Διπλή πρόκληση Ερντογάν – Στέλνει και σεισμογραφικό

Μπορεί η επίσημη δικαιολογία της Γερμανίας για την μη πρόσκληση της Ελλάδας στη Διάσκεψη στο Βερολίνο να ήταν πως δεν θα συζητηθούν θέματα θαλασσίων ζωνών, ωστόσο αυτή η εξέλιξη – που φαίνεται να ευνοεί τον Ερντογάν – τον έχει αποθρασύνει με αποτέλεσμα να επιλέγει για μία ακόμη φορά επιθετικές κινήσεις με στόχο τη δημιουργία τετελεσμένων στην περιοχή.

Δεν μπορεί να ερμηνευτεί διαφορετικά η απόφασή του να στείλει σεισμογραφικό σε περιοχές που συμφώνησε με τη κυβέρνηση της Τρίπολης σχετικά με την εκμετάλλευση των θαλασσίων ζωνών.

Στο πλαίσιο αυτό και με προφανή στόχο να πιέσει ακόμη και να αντιμετωπίσει την Κυριακή από θέση ισχύος όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές στη Διάσκεψη του Βερολίνου, ο Ερντογάν δήλωσε πως εντός του 2020 η Άγκυρα θα στείλει το σεισμογραφικό πλοίο Ορούτς Ρείς για να ξεκινήσει σεισμικές έρευνες.

«Στις περιοχές ανάμεσα σε Τουρκία και Λιβύη, δεν μπορεί να γίνει οποιαδήποτε έρευνα ή γεώτρηση ούτε να περάσει οποιοσδήποτε αγωγός χωρίς την έγκριση των δυο χωρών. Εντός του 2020 επιταχύνουμε τις διαδικασίες και ξεκινάμε τις έρευνες και γεωτρήσεις στις περιοχές αυτές.

Αφού παραχωρηθούν οικόπεδα και ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, το Ορούτς Ρείς θα πραγματοποιήσει εκεί σεισμικές έρευνες» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν στέλνοντας μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις.

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024