Σάββατο 11 Ιουλίου 2026
weather-icon 27o
ps. post
scriptum

Πάντως, αντ' αυτού του αρχηγού, και «έφαγα τη σφαίρα» και «κώδικα τιμής», που θα σπάσει ο ιστορικός του μέλλοντος συναντάμε στην Κόζα Νόστρα, όχι σε «υποθέσεις ιδιωτών» στη Δημοκρατία

Marfin: Δηλώνει αθώα και επιστρέφει στην Ελλάδα η 46χρονη – Την Τρίτη απολογούνται οι συλληφθέντες

Marfin: Δηλώνει αθώα και επιστρέφει στην Ελλάδα η 46χρονη – Την Τρίτη απολογούνται οι συλληφθέντες

Την Τρίτη θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα οι δύο συλληφθέντες για την υπόθεση της Marfin - Η 46χρονη γυναίκα που διαμένει στη Βρετανία δηλώνει αθώα και επιστρέφει για να καταθέσει στις αρχές

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του in.gr στην Google

Δεκαέξι χρόνια μετά την τραγωδία της Marfin, οι αρχές προχώρησαν στον εντοπισμό τριών ατόμων που κατηγορούνται για την υπόθεση. Οι δύο 42χρονοι άνδρες συνελήφθησαν ενώ η 46χρονη γυναίκα που διαμένει τα τελευταία χρόνια στη Βρετανία επικοινώνησε αυτοβούλως με τις αρχές, δηλώνοντας πως είναι αθώα και πως επιθυμεί να επιστρέψει άμεσα στην Ελλάδα προκειμένου να παρουσιαστεί ενώπιον των Αρχών και να δώσει τη δική της εκδοχή για τα γεγονότα.

Οι δύο συλληφθέντες ζήτησαν και πήραν προθεσμία για να απολογηθούν την Τρίτη ενώπιον του εισαγγελέα και του ανακριτή, ενώ τα υπόλοιπα αδικήματα πέραν των ανθρωποκτονιών έχουν παραγραφεί.

Δεν αποκλείεται η 46χρονη να έχει επιστρέψει μέχρι την Τρίτη για να απολογηθεί μαζί με τους δύο συλληφθέντες, σύμφωνα με τη δικηγόρο της, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ.

Τα στοιχεία των αρχών

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, που διατηρούσε το ίδιο χαρτοφυλάκιο το 2010 όταν έλαβε χώρα ο εμπρησμός της Marfin που οδήγησε στον θάνατο τριών εργαζομένων στην τράπεζα, δήλωσε χθες μετά την ανακοίνωση των συλλήψεων ότι «η Δημοκρατία μας είναι πολύ ισχυρή και πάντα νικά στο τέλος».

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες μία ανώνυμη καταγγελία σε ηλεκτρονική μορφή με παραλήπτη το ελληνικό FBI ήταν η αφορμή για να προχωρήσουν οι αρχές στην ανάσυρση της δικογραφίας για την υπόθεση της Marfin.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο ηλεκτρονικό μήνυμα κατονομάζονταν τα τρία άτομα για τα οποία με σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέα εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης καθώς και άλλα πρόσωπα που φέρεται να ανήκουν στην ίδια ομάδα.

Η πληροφορία αυτή αξιολογήθηκε ως σημαντική με αστυνομικές πηγές να αναφέρουν ότι το στοιχείο αυτό συνεκτιμήθηκε με φωτογραφίες και συγκρίσεις με παλαιότερο βιντεοληπτικό υλικό, την αμφίεση των δραστών και άλλα σωματικά χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι φωτογραφίες που αναλύουν οι αρχές είναι από διακοπές που έκαναν οι τρεις φερόμενοι δράστες με την αστυνομία να προσπαθεί να διασταυρώσει στοιχεία.

Επιφυλακτικότητα

Το μεγάλο χρονικό διάστημα που έχει παρέλθει σε συνδυασμό με την προηγούμενη αθωωτική απόφαση για άλλους συλληφθέντες για την ίδια υπόθεση, δημιουργούν αμφιβολίες σε επιζώντες και συγγενείς θυμάτων της Marfin για το πόσο δεμένη είναι η δικογραφία αυτή τη φορά.

Η Μαρία Καραγιάννη, επιζήσασα της τραγωδίας, μίλησε στο in σημειώνοντας ότι οι πληγές ανοίγουν ξανά και εξέφρασε την ελπίδα αυτή τη φορά να έχουν συλληφθεί οι πραγματικοί δράστες.

Ταυτόχρονα εμφανίστηκε επιφυλακτική για το κατά πόσο αυτή τη φορά οι διωκτικές αρχές έχουν συγκεντρώσει τα απαιτούμενα στοιχεία, ενώ δήλωσε απογοητευμένη και ενοχλημένη που η τραγωδία της Marfin «εργαλειοποιήθηκε από πολιτικές παρατάξεις, όταν κάθε άλλο συμβάν ανέκυπτε στην κοινωνική μας πραγματικότητα».

Μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Είμαστε αρκετά καχύποπτοι και πολύ επιφυλακτικοί. Μέχρι να δούμε ότι η δικογραφία είναι σωστά δομημένη και στοιχειοθετημένη, δεν μπορούμε να έχουμε ελπίδες. Τις ελπίδες τις είχαμε τα πρώτα χρόνια, όμως η πρώτη δίκη κατέληξε, όπως όλοι γνωρίζουμε, στην αθώωση του τότε κατηγορούμενου λόγω αμφιβολιών και έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων».

Η συνήγορος των δύο κατηγορουμένων, Άννυ Παπαρρούσου, εκτίμησε με βάση τις διαρροές στον Τύπο ότι η «δικογραφία δεν έχει καν υπόσταση», αν και δεν την έχει πάρει ακόμα στα χέρια της.

«Πρέπει να σας πω ότι ακόμα δεν έχω τη δικογραφία. Απ’ ό,τι γνωρίζω και από τις δημοσιογραφικές διαρροές, αυτά που βγαίνουν δηλαδή στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, καταλαβαίνω ότι έχει γίνει μια επεξεργασία η οποία δεν αρμόζει σε μια σοβαρή δικογραφία. Καταλαβαίνω επίσης ότι υπάρχει μια ανάγκη για μια προώθηση της προεκλογικής καμπάνιας της κυβέρνησης με αυτά τα ευρήματα. Είμαι σχεδόν βέβαιη, με βάση αυτά που διαβάζω, ότι η δικογραφία δεν έχει καν υπόσταση», σημείωσε.

Τι λέει δικηγόρος των θυμάτων

Ο δικηγόρος των οικογενειών, Θρασύβουλος Κονταξής, δήλωσε ότι εάν η κατηγορία είναι θεμελιωμένη τότε πρόκειται για λύτρωση και δικαίωση των οικογενειών των θυμάτων και των τραυματιών.

«Αν πράγματι είναι αποδεικτικά θεμελιωμένη η εμπλοκή των συγκεκριμένων ανθρώπων, θα είναι μια λύτρωση, μια δικαίωση για τα θύματα, για τους τραυματίες και για τις οικογένειές τους. Θα κλείσει, επιτέλους, ένα συλλογικό τραύμα, πάντα υπό την προϋπόθεση ότι είναι αποδεικτικά θεμελιωμένη, γιατί υπήρξε και μία προγενέστερη ποινική δίωξη, η οποία απέβη άκαρπη».

Ο κ. Κονταξής εξέφρασε παράλληλα την ενόχλησή του για τον τρόπο με τον οποίο, όπως είπε, αντιμετωπίστηκε η υπόθεση τα προηγούμενα χρόνια.

«Αυτό που με λυπεί περισσότερο είναι ότι όλα αυτά τα 16 χρόνια συγκεκριμένοι πολιτικοί και ιδεολογικοί χώροι προσπάθησαν να εξαφανίσουν από την ιστορική μνήμη και να απαξιώσουν το τραγικό συμβάν. Προφανώς ομοϊδεάτες των συλληφθέντων».

Η αστυνομία δεν χρειάζεται να «διαφημίζει» τις συλλήψεις

Ο δικηγόρος Θεόδωρος Καραγιάννης, μιλώντας στο MEGA εξήγησε ότι τα υπόλοιπα αδικήματα περί εμπρησμού κλπ, έχουν παραγραφεί και παραμένουν οι κατηγορίες για ανθρωποκτονία κατά συρροή που παραγράφεται στα 20 χρόνια.

Σχολιάζοντας την τροπή της υπόθεσης ο κ. Καραγιάννης, εξέφρασε την ένστασή του ως προς τη «διαφήμιση» που κάνει η αστυνομία σε σχέση με τις συλλήψεις.

Η άποψή μου είναι ότι σε αυτές τις περιπτώσεις η αστυνομία πρέπει να είναι πιο ουδέτερη. Κυρίως όταν οι επιτυχίες, θα πω σε πρώτη φάση, προσωποποιούνται σε ένα πολιτικό πρόσωπο στο τέλος δη. Έστω ότι οι διώξεις αυτές δεν οδηγούν σε καταδίκες, τότε η αστυνομία είναι σαν να βάζει ένα αυτογκόλ. Μακάρι να έχουν συλληφθεί οι δράστες και να δικαστούν όπως πρέπει. Η μεγάλη χρονική απόσταση καθιστά κάθε πειστήριο λίγο επισφαλές, σε σημείο που πρέπει να κριθεί. Και έχουμε ήδη αθωωθέντες για την υπόθεση.

«Μπήκε το AI στο παιχνίδι και τα νέα μηχανήματα που κελαηδάνε πραγματικά μπορούμε να πούμε, που παράγουν αποτέλεσμα που δεν αμφισβητείται, είπε ο Σταύρος Μπαλάσκας, αστυνομικός αναλυτής.

Η αστυνομία σίγουρα γνωρίζει από πού έρχεται το email», ανέφερε ακόμα και εξέφρασε τη σιγουριά ότι η πληροφορία είναι αξιόπιστη.

Σχόλια
Γράψτε το σχόλιό σας
0 /50
0 /2000
Headlines:
Δείτε όλες τις Τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθήκη του in.gr στην Google

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 11 Ιουλίου 2026
Cookies