Γενική απεργία στη Γαλλία
«Κοινωνικό τείχος» είναι η έκφραση που χρησιμοποιείται για τη σημερινή καθολική απεργία με 245 σημεία συγκέντρωσης και διαδηλώσεις σε μικρές και μεγάλες πόλεις στη Γαλλία.
Στο Παρίσι, η μεγάλη διαδήλωση ξεκινάει το μεσημέρι από τον κεντρικό σταθμό Gare du Nord για να καταλήξει ανατολικά στην πλατεία Nation, εάν τα καταφέρει βέβαια και δεν διασπαστεί από τους ταραχοποιούς.
Ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέ έχει κινητοποιήσει 6.000 αστυνομικούς για την τήρηση της τάξης στην πορεία ενώ βασίζεται και στη συνεργασία των συνδικάτων.
Για τους πολιτικούς παρατηρητές, από τον όγκο και τη δυναμική της πορείας, θα σφυγμομετρηθεί η δυνατότητα ή μη της κυβέρνησης να προσπελάσει το «κοινωνικό αυτό τείχος», προχωρώντας σε μεταρρυθμίσεις ή να οπισθοχωρήσει.
Η κυβέρνηση δεν πείθει
Πάνω από 18 μήνες προετοίμαζε η κυβέρνηση την μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό. Προφανώς όμως δεν κατάφερε να πείσει ότι ο υπολογισμός βάσει μορίων είναι πιο δίκαιος για όλους. Δεν έπεισε τους κοινωνικούς εταίρους αλλά ούτε και την πλειοψηφία του λαού, αφού το 58% των Γάλλων είναι υπέρ της απεργίας (μέτρηση Elabe).
Η πρόσκληση για τη σημερινή Πέμπτη έγινε από τα συνδικάτα των σιδηροδρομικών και στη συνέχει προστέθηκαν τα άλλα επαγγέλματα. Την όρισαν ως «απεργία αορίστου διάρκειας», κάτι που τρομάζει την κυβέρνηση, αλλά και τους πολίτες που εξαρτώνται από τα μέσα κυκλοφορίας για τη μετακίνησή τους.
Για σήμερα πάντως, είχαν ένα περιθώριο προετοιμασίας με ηλεκτρικά πατίνια, ποδήλατα, ή από κοινού μετακίνηση με αυτοκίνητα. Επίσης πολλές επιχειρήσεις συμφώνησαν για τηλεργασία ώστε να αποφευχθεί η μετακίνηση. Οι δυσκολίες θα διογκωθούν εάν συνεχισθεί η απεργία και την ερχόμενη εβδομάδα.
Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι
- Νομικό μέτωπο από Costco, Revlon και Kawasaki κατά των δασμών Τραμπ
- Μάλι: Νέα επίθεση τζιχαντιστών εναντίον οχηματοπομπής που μετέφερε καύσιμα [Βίντεο]
- Συνομιλία Ερντογάν με Μαδούρο για την έκρυθμη κατάσταση ανάμεσα στην Βενεζουέλα και τις ΗΠΑ
- Ο CEO της Magnum συμμαχεί με τον Κένεντι για μια «πιο υγιή Αμερική»
- Τουλάχιστον 23 νεκροί εξαιτίας πυρκαγιάς σε νυχτερινό κέντρο στην Ινδία στο κρατίδιο της Γκόα [βίντεο]
- Νέες απαγωγές στη Νιγηρία – Κακοποιοί απήγαγαν χωρικούς και ζητούν λύτρα
- Η Χαμάς είναι έτοιμη να παραδώσει τα όπλα της σε μια παλαιστινιακή αρχή, «αν σταματήσει η κατοχή»
- Οι ΗΠΑ θέτουν προς πώληση 250 τεθωρακισμένα στην Πολωνία για… 1 δολάριο!
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 07.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/milky-way-4006343_1920-1-315x220.jpg)









![Μάλι: Νέα επίθεση τζιχαντιστών εναντίον οχηματοπομπής που μετέφερε καύσιμα [Βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/jinim-3-140x85.jpg)




![Μάλι: Νέα επίθεση τζιχαντιστών εναντίον οχηματοπομπής που μετέφερε καύσιμα [Βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/jinim-3-315x220.jpg)


![Τουλάχιστον 23 νεκροί εξαιτίας πυρκαγιάς σε νυχτερινό κέντρο στην Ινδία στο κρατίδιο της Γκόα [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/goa-fire-315x220.jpg)



























![Επιθέσεις σε σιδηροδρομικό σταθμό και άλλες υποδομές στην Ουκρανία [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/photo_5305686788993126405_x-315x220.jpg)













Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442