Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κόντρα Ερντογάν - με ΗΠΑ και ΝΑΤΟ για την Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής

Κόντρα Ερντογάν – με ΗΠΑ και ΝΑΤΟ για την Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής

Το ΝΑΤΟ δεν διαθέτει έναν κατάλογο με εχθρούς, αλλά θα απαντήσει εφόσον υπάρξει ανάγκη, τόνισε ο Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη που παραχώρησε

Το ΝΑΤΟ θα απαντήσει σε οποιαδήποτε επίθεση εναντίον της Πολωνίας ή των χωρών της Βαλτικής, προειδοποίησε σήμερα σε συνέντευξή του ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Με την παρουσία των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής στέλνουμε ένα ισχυρό μήνυμα στη Ρωσία: αν υπάρξει κάποια επίθεση εναντίον της Πολωνίας ή των χωρών της Βαλτικής, όλη η Συμμαχία θα απαντήσει», επεσήμανε λίγο πριν από την έναρξη της συνόδου του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο.

Το ΝΑΤΟ δεν διαθέτει έναν κατάλογο με εχθρούς, αλλά θα απαντήσει εφόσον υπάρξει ανάγκη, τόνισε ο Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη που παραχώρησε σε πολλές εφημερίδες, ανάμεσά τους η πολωνική RZeczpospolita, η γερμανική Suddeutsche Zeitung και η ισπανική El Pais.

Οι ΗΠΑ καλούν την Τουρκία να στηρίξει τα αμυντικά σχέδια του ΝΑΤΟ για την Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής, όμως μέχρι στιγμής η Άγκυρα αρνείται ζητώντας τη στήριξη της Συμμαχίας στη μάχη της κατά της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) στη Συρία.

Ο Στόλτενμπεργκ επεσήμανε ότι δεν τάσσεται κατά μιας ισχυρότερης αμυντικής συμμαχίας μεταξύ των χωρών της ΕΕ, όμως πρόσθεσε ότι δεν έχει νόημα η Ένωση να προσπαθήσει να αντικαταστήσει το ΝΑΤΟ.

Αντιδράσεις από Ερντογάν

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε σήμερα ότι η κυβέρνησή του θα εναντιωθεί στους σχεδιασμούς του NATO για την ενίσχυση της άμυνας της Πολωνίας και των κρατών της Βαλτικής εάν η ατλαντική συμμαχία δεν χαρακτηρίσει τρομοκρατικές τις οργανώσεις με τις οποίες βρίσκεται σε πόλεμο η χώρα του, ενόψει της συνόδου κορυφής του Λονδίνου.

Σε δηλώσεις του στην Άγκυρα, ο Ερντογάν τόνισε πως η Άγκυρα αναμένει στήριξη άνευ όρων στον αγώνα της εναντίον των τρομοκρατών. Η Τουρκία χαρακτηρίζει «τρομοκρατική οργάνωση» τη συριακή κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (ΜΠΛ).

Μήνυμα αμερικανού υπουργού Άμυνας σε Τουρκία

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Μαρκ Έσπερ αξίωσε χθες Δευτέρα η Τουρκία να πάψει να προσκόπτει την εφαρμογή των σχεδιασμών του NATO για τα κράτη της Βαλτικής και την Πολωνία, καθώς η Άγκυρα ασκεί πίεση στο Σύμφωνο να υποστηρίξει τις επιχειρήσεις της εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (ΜΠΛ) στη Συρία.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ενόψει της συνόδου κορυφής του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού, ο Έσπερ προειδοποίησε την Άγκυρα ότι «δεν βλέπουν όλοι τις απειλές που βλέπει εκείνη» και πρόσθεσε πως η Ουάσινγκτον δεν πρόκειται να ικανοποιήσει το αίτημα της τουρκικής κυβέρνησης να χαρακτηριστεί «τρομοκρατική» η οργάνωση ΜΠΛ για να αρθεί το αδιέξοδο.

Τόνισε ότι η Άγκυρα πρέπει να επικεντρωθεί στις ευρύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει το NATO.

«Το μήνυμα προς την Τουρκία (…) είναι πως πρέπει να προχωρήσουμε με αυτά τα σχέδια αντίδρασης και δεν μπορεί να τα προσκόπτει διότι έχει δικά της ζητήματα», είπε ο Έσπερ εν πτήσει προς το Λονδίνο.

«Δεν βλέπουν όλοι τις απειλές που βλέπει η Τουρκία»

«Η ενότητα της συμμαχίας, η ετοιμότητα της συμμαχίας σημαίνει ότι επικεντρώνεσαι στα ευρύτερα ζητήματα — και το μεγαλύτερο ζήτημα είναι η ετοιμότητα της συμμαχίας [του NATO]. Δεν είναι όλοι διατεθειμένοι να συμμεριστούν τη δική της ατζέντα [της Τουρκίας]. Δεν βλέπουν όλοι τις απειλές που βλέπει εκείνη».

Οι πρεσβευτές στο NATO χρειάζονται την έγκριση των 29 κυβερνήσεων για να εγκρίνουν την εφαρμογή των σχεδιασμών για την ενίσχυση της άμυνας της Πολωνίας, της Λιθουανίας, της Λετονίας και της Εσθονίας έναντι της Ρωσίας.

Η διένεξη αυτή, ενόψει της υποτίθεται επετειακής και εορταστικής συνόδου με την ευκαιρία της 70ής επετείου από την ίδρυση της συμμαχίας, συγκαταλέγεται στα ζητήματα για τα οποία υπάρχουν βαθιές διαφωνίες ανάμεσα στην Άγκυρα και την Ουάσινγκτον — από τον πόλεμο στη Συρία ως τη σχέση της Τουρκίας με τη Ρωσία, ειδικά στο πεδίο των εξοπλισμών.

Η Τουρκία θέλει το NATO να χαρακτηρίσει επίσημα την οργάνωση ΜΠΛ, τη βασική συνιστώσα των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (ΣΔΔ), της κουρδοαραβικής συμμαχίας που αποτέλεσε την αιχμή του δόρατος στον αγώνα εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στη συριακή επικράτεια, «τρομοκρατική». Η Άγκυρα δεν κρύβει την οργή της για το γεγονός ότι οι σύμμαχοί της υποστηρίζουν τους κούρδους πολιτοφύλακες της Συρίας, που κατ’ αυτήν ταυτίζονται με το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK).

Ερωτηθείς για το ζήτημα, ο Έσπερ απάντησε «δεν θα το ενέκρινα αυτό».

«Θα επιμείνουμε στις θέσεις μας, και νομίζω ότι το NATO θα πράξει το ίδιο» στο σύνολό του, πρόσθεσε ο αμερικανός υπουργός Άμυνας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Αυτά μόνο ο Ολυμπιακός: Διεκδικεί 6 ευρωπαϊκά σε 4 αθλήματα!

Δεν υπάρχει αυτό που έχει καταφέρει ο Ολυμπιακός, καθώς βρισκόμαστε στο δεύτερο μισό του Απρίλη και διεκδικεί ακόμα 6 ευρωπαϊκά σε 4 διαφορετικά αθλήματα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024