Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ο πόλεμος του Τσόρτσιλ

Ο πόλεμος του Τσόρτσιλ

Οκτώ δεκαετίες από την έναρξη του Β΄ ΠΠ ο «πατέρας της νίκης» παραμένει πρότυπο υποδειγματικής πολιτικής ηγεσίας σε κρίσιμες στιγμές

«Η πολιτική ιστορία του 20ού αιώνα μπορεί να γραφτεί ως βιογραφία έξι ανδρών: του Λένιν, του Στάλιν, του Χίτλερ, του Μάο Τσετούνγκ, του Φράνκλιν Ρούζβελτ και του Γουίνστον Τσόρτσιλ», έγραφε στο περιοδικό «Time» ο διακεκριμένος άγγλος ιστορικός Τζον Κίγκαν στις 13 Απριλίου 1998. Εκφραστές του ολοκληρωτισμού οι τέσσερις πρώτοι, της δημοκρατίας οι δύο τελευταίοι, προσωποποίησαν τη μείζονα ιδεολογική αντίθεση της εποχής. Από όλους, όμως, σημειώνει ο Κίγκαν, ο Τσόρτσιλ ήταν εκείνος που ανήλθε στο ύψος των περιστάσεων στα χρόνια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Πράγματι, 80 χρόνια από την έναρξη της φονικότερης σύγκρουσης της ανθρώπινης ιστορίας την 1η Σεπτεμβρίου 1939 ο χαρακτηρισμός του Γουίνστον Τσόρτσιλ ως «πατέρα της νίκης» δεν είναι πια τόσο γνωστός. Ισως γιατί, όπως επισημαίνει ο ιστορικός και συγγραφέας Αντριου Ρόμπερτς στην πιο πρόσφατη, εξαντλητική βιογραφία του με τίτλο «Churchill. Walking with Destiny» (εκδ. Allen Lane), ο βρετανός πολιτικός υπήρξε «εμφατικά μη αντιπροσωπευτικός της επερχόμενης Εποχής του Κοινού Ανθρώπου».

Στο BHMAgazino που κυκλοφορεί μαζί με το «Βήμα της Κυριακής» ο Μάρκος Καρασαρίνης εξετάζει το πώς αυτός ο γόνος δουκικής οικογένειας με ρίζες στον 17ο αιώνα, ένας άνθρωπος της βικτωριανής εποχής που μοιάζει ενδεχομένως απομακρυσμένος από τις δικές μας ανησυχίες του 21ου αιώνα, στα χρόνια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ενσάρκωσε εμφατικά το πνεύμα της αντίστασης στον επελαύνοντα ναζισμό.

Διαβάστε περισσότερα στο BHMAgazino που κυκλοφορεί με το «Βήμα της Κυριακής»

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024