Κύπριος ΥΠΕΞ: Έτσι έπεισα τους εταίρους για κυρώσεις
Αποκαλύψεις για όλα όσα έγιναν στη διάρκεια της Συνόδου Γενικών Υποθέσεων έκανε ο κύπριος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης
Αποκαλύψεις για όλα όσα έγιναν στη διάρκεια της Συνόδου Γενικών Υποθέσεων έκανε ο κύπριος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης.
Όπως αναφέρει το sigmalive.com , ερωτηθείς αν ο ίδιος έπαιξε το «χαρτί» του βέτο για να πείσει τους εταίρους σε ό,τι αφορά την άμεση υποβολή προτάσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για κυρώσεις κατά της Τουρκίας, δήλωσε: «Μετά την παρέμβασή μας, 23 σχεδόν χώρες υποστήριξαν το αίτημα, χωρίς οι υπόλοιπες να τοποθετηθούν ενάντια στην Κυπριακή Δημοκρατία. Υπήρχαν κάποιες αναφορές για προσεκτική προσέγγιση λόγω του μεταναστευτικού.
Και πρόσθεσε: «Όσον αφορά το χαρτί του βέτο, θέλω να εξηγήσω κάτι για να είναι απόλυτα κατανοητό. Η απόφαση χθες, αφορά τα συμπεράσματα της Διεύρυνσης. Τα συμπεράσματα της Διεύρυνσης, αφορούν την Τουρκία, την Αλβανία, τα Σκόπια, αφορούν τη Σερβία κ.ο.κ. Για να μπορούν να εγκριθούν (τα συμπεράσματα), πρέπει να υπάρχει ομοφωνία από όλες τις χώρες. Εκείνο που είχα αναφέρει στην τοποθέτησή μου είναι ότι το προσχέδιο που αφορούσε την Τουρκία, αυτό που είχαμε ενώπιόν μας όταν ξεκίνησε η συζήτηση, δεν μας ικανοποιεί και δεν θα μπορούσαμε να δώσουμε τη συγκατάθεσή μας (σ.σ. άρα η Κυπριακή Δημοκρατία θα ασκούσε βέτο)».
Για την απόφαση υποβολής προτάσεων για κυρώσεις
Σημαντική χαρακτήρισε την απόφαση που λήφθηκε την Τρίτη (18/6) από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων για άμεση υποβολή προτάσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για κυρώσεις κατά της Τουρκίας. «Είναι η πρώτη φορά που λαμβάνεται τέτοιου είδους απόφαση όσον αφορά την Τουρκία και η απόφαση είναι λόγω των παράνομων ενεργειών της στην κυπριακή ΑΟΖ», δήλωσε. Επίσης, πρόσθεσε ότι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπάρχει ως ξεχωριστό αυτό το θέμα και ενδεχομένως να ληφθούν και περαιτέρω αποφάσεις.
- Γουατεμάλα: 7 αστυνομικοί δολοφονούνται από συμμορίες μετά τις εξεγέρσεις σε φυλακές
- Συναγερμός για μεγάλη πυρκαγιά σε εργοστάσιο στις Αχαρνές
- Γροιλανδία: ΕΕ και Βρετανία δεσμεύονται για την κυριαρχία της Δανίας, λέει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
- Στα «ΝΕΑ» της Δευτέρας: Ελαφρύτερα εκκαθαριστικά
- Δεκατρία σιδηροδρομικά δυστυχήματα με νεκρούς στην Ισπανία από τις αρχές του αιώνα
- Συρία: Ο επικεφαλής των κουρδικών δυνάμεων επιβεβαιώνει τη συμφωνία εκεχειρίας που ανακοίνωσε ο αλ Σάρα
- Η Γερμανία ζητά απάντηση από την ΕΕ στους νέους δασμούς του Τραμπ και θέτει θέμα για την εμπορική συμφωνία
- Ιαπωνία: Η μεγαλύτερη εταιρεία σάλτσας σόγιας αποκτά …γεύση για deals
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 19.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/lucas-marconnet-Kls_Hq8p-xI-unsplash-315x220.jpg)












































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442