Ξενογιαννακοπούλου : Διαψεύδει κατηγορηματικά τα περί μαζικών προσλήψεων συμβασιούχων
Η υπουργός ξεκαθάρισε ότι όλες οι προσλήψεις μονίμων και συμβασιούχων στο Δημόσιο που καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό γίνονται αποκλειστικά μέσω ΑΣΕΠ. Για τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων παρέπεμψε στον επίσημο ιστοχώρο «Απογραφή», βάσει του οποίου υπάρχει συνεχής μείωση του προσωπικού του Δημοσίου
Σε κατηγορηματική διάψευση χθεσινού δημοσιεύματος της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» για μαζικές προσλήψεις συμβασιούχων στο Δημόσιο προέβη η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, σε τηλεφωνική παρέμβασή της σε πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ 1, ως απάντηση σε σχετική αναφορά βουλευτή της ΝΔ, ο οποίος αναπαρήγαγε το δημοσίευμα, στον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό.
Η αρμόδια υπουργός ξεκαθάρισε ότι όλες οι προσλήψεις μονίμων και συμβασιούχων στο Δημόσιο που καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό γίνονται αποκλειστικά μέσω ΑΣΕΠ. Για τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων παρέπεμψε στον επίσημο ιστοχώρο «Απογραφή» (apografi.gov.gr), σύμφωνα με τον οποίο υπάρχει μία συνεχής μείωση του προσωπικού του Δημοσίου, που συνεχίστηκε κατά την περίοδο της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ειδικότερα, σε σχέση με το 2014 οι μόνιμοι υπάλληλοι είναι λιγότεροι κατά περίπου 10.000 (σ.σ. Δεκέμβριος 2014: 576.856 – Δεκέμβριος 2018: 565.324).
Σχετικά με του συμβασιούχους, η κ. Ξενογιαννακοπούλου ανέφερε ότι ο αριθμός των εργαζομένων, η μισθοδοσία των οποίων καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό, κυμαίνεται τα τελευταία χρόνια περίπου στα ίδια επίπεδα, με οριακές εποχικές διακυμάνσεις την ίδια περίοδο.
Συγκεκριμένα, είπε ότι τον Δεκέμβριο του 2015 ήταν 48.084 και τον Δεκέμβριο του 2018 ήταν 49.469.
Η ίδια έκανε λόγο για «παραπληροφόρηση και κακή ανάγνωση των στοιχείων», καθώς στον αριθμό των συμβασιούχων που επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό συνυπολογίζουν λανθασμένα και εργαζόμενους σε ερευνητικά προγράμματα πανεπιστημίων, προγράμματα ΕΣΠΑ ή ανταποδοτικών πόρων, που δεν προκαλούν δημοσιονομική επιβάρυνση.
Τέλος, σημείωσε ότι με τον κανόνα «1:1» (μία πρόσληψη για κάθε μία αποχώρηση) δεν διογκώνεται το Δημόσιο, απλά σταματά η συρρίκνωση που υπάρχει τα τελευταία 10 χρόνια.
Με βάση αυτόν τον κανόνα, πρόσθεσε η υπουργός, φέτος θα γίνουν 9.040 προσλήψεις, ενώ εάν ίσχυε ο κανόνας «1:5» (μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις), που έχει εξαγγείλει ότι θα εφαρμόσει η ΝΔ, τότε θα έπρεπε να γίνουν μόνο 1.800 προσλήψεις.
«Όταν ο κ. Μητσοτάκης έχει αναγγείλει ότι θα προσλάβει 1.500 αστυνομικούς, τότε δεν υπάρχει χώρος ούτε για έναν γιατρό ούτε για έναν καθηγητή ούτε για κανέναν στα ΚΕΠ ούτε για νέους ανθρώπους για να στηρίξουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό», υπογράμμισε, κατά τη διάρκεια της παρέμβασής της, η κ. Ξενογιαννακοπούλου.
Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ
- NBA: Με τριπλ-νταμπλ και νικητήριο καλάθι του Γιόκιτς οι Νάγκετς «πέρασαν» από το Φοίνιξ (vids)
- Αγαθονήσι: Παρέλαση των δύο μαθητών του νηπιαγωγείου μαζί με μαθητές από τα Βριλήσσια
- Δίκη υποκλοπών: Πως οι δικηγόροι υπεράσπισης «έδειχναν» την ΕΥΠ ως βασική εμπλεκόμενη στο σκάνδαλο
- Σε έναν κόσμο που αλλάζει και η χώρα χρειάζεται πολιτική αλλαγή
- «Κανείς δεν μπορεί να εμπιστευτεί τη διπλωματία των ΗΠΑ» λέει ο Μπαγαΐ
- Why March 25 Marks Greece’s Independence Day
- Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (25/3): Δράση με Champions League γυναικών στο MEGA και Euroleague
- Τσαγκαράκης: Οι πλαστοί πίνακες, η πολιτιστική μας κληρονομιά και ο… κακός φωτισμός
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 25.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/daniel-joshua-fzbasFbCNww-unsplash-315x220.jpg)























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442