Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ερντογάν: Εγώ έχω το γενικό πρόσταγμα της οικονομίας μας, είμαι και οικονομολόγος

Ερντογάν: Εγώ έχω το γενικό πρόσταγμα της οικονομίας μας, είμαι και οικονομολόγος

Ο Ερντογάν υποστήριξε πως η κεντρική τράπεζα πρέπει να μειώσει τα επιτόκια, διότι διαφορετικά ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλός, και επέρριψε την ευθύνη για την πρόσφατη αστάθεια της τουρκικής λίρας σε «επιθέσεις» από τις ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες

Ο τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως έχει ο ίδιος το γενικό πρόσταγμα για την οικονομία της χώρας του και πρόσθεσε πως η κυβέρνησή του απέτρεψε επιθέσεις κατά της τουρκικής λίρας.

Μιλώντας σε συγκέντρωση στην Άγκυρα ενόψει των τοπικών εκλογών της Κυριακής, ο Ερντογάν δήλωσε ακόμη πως η Τουρκία θα αρχίσει σύντομα μετά τις εκλογές να εφαρμόζει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να ενισχύσει την οικονομία της ώστε να είναι προστατευμένη από επιθέσεις.

Ο Ερντογάν υποστήριξε πως η κεντρική τράπεζα πρέπει να μειώσει τα επιτόκια, διότι διαφορετικά ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλός, και επέρριψε την ευθύνη για την πρόσφατη αστάθεια της τουρκικής λίρας σε «επιθέσεις» από τις ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες.

Το τουρκικό νόμισμα σημείωσε σήμερα πτώση 5% έναντι του δολαρίου, αφού οι τράπεζες άρχισαν και πάλι να παρέχουν στην αγορά του Λονδίνου ρευστότητα σε τουρκικές λίρες. Για αρκετές ημέρες οι τουρκικές αρχές περιόριζαν τη ρευστότητα για να στηρίξουν το νόμισμα.

Η τουρκική λίρα δέχθηκε πρόσφατα νέες πιέσεις λόγω ανησυχιών για το ισοζύγιο πληρωμών της Τουρκίας, την ικανότητα της χώρας να εξυπηρετεί το εξωτερικό χρέος της και τις επανειλημμένες εκκλήσεις του Ερντογάν, ο οποίος έχει αυτοχαρακτηρισθεί «εχθρός των επιτοκίων», προς την κεντρική τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια.

Μιλώντας σε νεαρούς ψηφοφόρους στην Άγκυρα ενόψει των τοπικών εκλογών της Κυριακής, ο Ερντογάν δήλωσε πως η Τουρκία απέτρεψε τις επιθέσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Δύση εναντίον της λίρας και πρόσθεσε πως μερικές τράπεζες παίζουν ένα παιγνίδι με το νόμισμα πριν από τις εκλογές. Δεν κατονόμασε τις τράπεζες.

«Δεν μπορούν τώρα να βρουν λίρες, πασχίζουν για να πληρώσουν. Τα πράγματα άλλαξαν. Καθώς δεν μπορούν να το κάνουν, η λίρα σταθεροποιείται και το δολάριο πέφτει», είπε ο Ερντογάν.

Αντίθετα ωστόσο, η ισοτιμία της λίρας έπεσε σήμερα στις 5,6465 ανά δολάριο, από τις 5,33 που ήταν χθες, Τετάρτη. Στις 13:52 (ώρα Ελλάδας) είχε ανακτήσει κάποιες από τις απώλειές της και η ισοτιμία της έναντι του δολαρίου ήταν 5,5861.

«Οι τράπεζες που παίζουν αυτό το διεθνές παιγνίδι έχουν αρχίσει να λένε πως δεν θα δημοσιεύουν εκθέσεις σε εκλογικές περιόδους. Δημοσιεύστε τες, τι θα αλλάξουν;», δήλωσε ο Ερντογάν. «Πρέπει να τιμωρήσουμε τους κερδοσκόπους στην αγορά».

Τουρκικές ρυθμιστικές αρχές άρχισαν το σαββατοκύριακο έρευνες σε βάρος της JP Morgan και άλλων τραπεζών, κατηγορώντας τες ότι παραπληροφορούν με εκθέσεις τους οι οποίες προκαλούν αστάθεια στην τουρκική λίρα.

Ο Ερντογάν, οι ανορθόδοξες οικονομικές απόψεις του οποίου έχουν εκνευρίσει τους επενδυτές, δήλωσε σήμερα ότι ο πληθωρισμός θα πέσει καθώς τα επιτόκια θα μειώνονται.

«Το κύριο ζήτημα είναι τα επιτόκια. Καθώς τα επιτόκια μειώνονται, ο πληθωρισμός θα πέφτει» δήλωσε ο Ερντογάν.

«Το πραγματικό πρόβλημα είναι τα επιτόκια. Είμαι και οικονομολόγος» πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

«Τελικός» για Παναθηναϊκό στην Μπολόνια και στο… βάθος ντέρμπι «αιωνίων»

Ο Παναθηναϊκός φιλοξενείται (29/3, 21:30) στην έδρα της Βίρτους Μπολόνια για την 32η αγωνιστική της Euroleague με στόχο να διατηρηθεί στην τετράδα και να συνεχίσει στην διεκδίκηση της δεύτερης θέσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024