Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η βιασύνη της άρσης των capital controls

Η βιασύνη της άρσης των capital controls

Μία ελεύθερη οικονομία, χαρακτηρίζεται πάντα από το σωστό timing και την ψυχολογία των αγορών, που εκτιμούν καθημερινά, ποια είναι η προοπτική μίας οικονομίας

Η κυβέρνηση, μετά την προσπάθεια εξόδου στις αγορές με αρκετά υψηλά επιτόκια για χώρα μέλος της Ευρωζώνης, προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποδείξει στους δανειστές, που όμως γνωρίζουν ακριβώς τα μακροοικονομικά μεγέθη της χώρας, ότι η ανάκαμψη και η ανάπτυξη της χώρας έχει ήδη ξεκινήσει και αναμένεται να επεκταθεί δυναμικά μέσα στο 2019.

Η νεότερη ανακοίνωση της κυβέρνησης, περί πρόθεσης άρσης των capital controls σχετικά άμεσα, αιφνιδίασε τόσο τις τράπεζες όσο και την ίδια την εποπτεύουσα αρχή του τραπεζικού συστήματος που είναι η ΤτΕ.

Όλοι επικροτούν την όποια προσπάθεια επιστροφής στην κανονικότητα, αλλά αν αυτό συνοδεύεται από σπασμωδικές κινήσεις, μέσα από μία άτακτη στρατηγική που στόχο έχει απλά να περνά μηνύματα αισιοδοξίας χωρίς αντίκρυσμα και μάλιστα με ορατό κίνδυνο μετακύλισης σε μία νέα ύφεση, τότε η επικοινωνιακή τακτική γίνεται συνώνυμο της επικινδυνότητας.

Αυτή την στιγμή παραμένουν εκτός τραπεζικού συστήματος 28 δις ευρώ το λιγότερο και δεν υπάρχει κάποια διάχυτη αισιοδοξία στις τράπεζες για την επιστροφή τους.

Επίσης, η πολιτική αβεβαιότητα της προεκλογικής περιόδου, οι ανακοινώσεις παροχών και η έλλειψη ενός ενιαίου πλαισίου για την διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, δημιουργούν ασάφειες για την πολιτική της χώρας, όταν μάλιστα είναι πρωταθλήτρια της υπερφορολόγησης και στηρίζεται τα τελευταία χρόνια μόνο σε δημοσιονομικά υπερπλεονάσματα που αφαιρούν πόρους από υγιείς επιχειρήσεις και την πραγματική οικονομία.

Αν λοιπόν η κυβέρνηση, επιμείνει στην πλήρη άρση των capital controls, που σημαίνει ελευθερία μετακίνησης κεφαλαίων στο εξωτερικό για νοικοκυριά και επιχειρήσεις και μάλιστα την κρίσιμη περίοδο, που οι τράπεζες αναζητούν μέσω επενδυτικών σχημάτων, τρόπους αντιμετώπισης των NPLs, είναι πολύ πιθανό να υπάρξει μία μαζική εκροή κεφαλαίων και η χώρα να βρεθεί ξαφνικά να αναζητά κεφάλαια, μέσω ενός νέου δημοσιονομικού προγράμματος με επαχθείς όρους και προαπαιτούμενα.

Μία ελεύθερη οικονομία, χαρακτηρίζεται πάντα από το σωστό timing και την ψυχολογία των αγορών, που εκτιμούν καθημερινά, ποια είναι η προοπτική μίας οικονομίας και πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να επενδύσουν στρατηγικά και μακροχρόνια.

Με βάση τα παραπάνω, είναι προφανές πώς αν δεν αποκατασταθεί πλήρως η εμπιστοσύνη στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και αν η χώρα δεν καταφέρει να δανείζεται μακροπρόθεσμα με χαμηλά επιτόκια, είναι ορθολογικά άτοπο για την παρούσα κυβέρνηση να επιβάλλει άρση των capital controls σε μία αδύναμη και μη ανταγωνιστική οικονομία όπως η ελληνική.

Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός

Sports in

«Ολυμπιακός όπως λέμε Μπαρτσελόνα» !

Ο Τόνσεκ Στερν μια μέρα μετά τη δική του μεγαλειώδη παράσταση αποθεώνει τον Ολυμπιακό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024