Τραμπ σε Τσίπρα – Ζάεφ: Είσαστε μεγάλοι εταίροι των ΗΠΑ
Τα συγχαρητήριά του για την κύρωση, καθώς και υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών απέστειλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας καθώς και τον έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα
Τα συγχαρητήριά του για την κύρωση, καθώς και υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών απέστειλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας καθώς και τον έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.
«Πρόκειται για το πιο ιστορικό επίτευγμα στα Βαλκάνια, από τη Συμφωνία του Ντέιτον και φανερώνει την θαρραλέα ηγετική ικανότητα που επιδείξατε. Με τις προσπάθειες που καταβάλατε από κοινού εξασφαλίσατε ένα πιο σταθερό και ευημερούμενο μέλλον, όχι μόνο για τις δύο χώρες σας, αλλά και για ολόκληρη την περιοχή. Η χώρα σας θα καταλάβει τώρα τη θέση που της ανήκει στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, ως Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» αναφέρει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ στην επιστολή του.
«Ελπίζω ότι η Συνθήκη της Πρεσπών θα αποτελέσει έμπνευση και για άλλες χώρες της περιοχής. Η Συμφωνία υπογραμμίζει την ουσιαστική αλήθεια ότι με πολιτικό θάρρος και ικανότητα εστίασης στα μακροπρόθεσμα οφέλη έναντι των βραχυπρόθεσμων κινδύνων, οι ηγέτες μπορούν να προβαίνουν σε συμβιβασμούς που είναι δύσκολοι άλλα απαραίτητοι, προκειμένου να κατευθύνουν τις χώρες τους σε μια πορεία προς ένα λαμπρότερο μέλλον» σημειώνει σύμφωνα με το ΑΠΕ- ΜΠΕ ακόμη στην επιστολή του ο Πρόεδρος των ΗΠΑ και καταλήγει:
«Σας συγχαίρω, γι΄ακόμη μία φορά για την ηγετική ικανότητα και δέσμευση να ολοκληρώσετε αυτή τη διαδικασία, αρχίζοντας από τις διαπραγματεύσεις, συνεχίζοντας με την κύρωση και τέλος με την πλήρη υλοποίησή της. Είσαστε μεγάλοι εταίροι των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Είμαστε ευτυχείς που θα μπορέσουμε να σας καλωσορίσουμε ως τον 30ό σύμμαχό μας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία και να συνεχίσουμε το κοινό μας έργο, προκειμένου να διασφαλίσουμε την ειρήνη και την ευημερία στα Δυτικά Βαλκάνια».
Σημειώνεται ότι η Συμφωνία του Ντέιτον η οποία συνήφθη το 1995 μεταξύ της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, της Κροατίας και τη Σερβίας σήμανε τη λήξη του πολέμου της Βοσνίας.
- Καιρός: Τετραήμερο ουκρανικό ψύχος θα σαρώσει τη χώρα – Η εξέλιξη των χιονοπτώσεων ανά περιοχή
- Εϊναι οι πιπεριές «ασπίδα» για το ανοσοποιητικό μας;
- Ο Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη – Η «Ιθάκη» βάζει σε κίνηση Ανδρουλάκη και Φάμελλο
- Λειψυδρία: Ελπιδοφόρα σημάδια από τον Μόρνο μετά τις αυξημένες βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις
- «Τρέλα» η μεταφορά της Ταπισερί της Μπαγιέ για τον Ντέιβιντ Χόκνεϊ
- Τσακωμός: Τέσσερις τρόποι για να τον αποφύγεις στη σχέση
- Η μείωση φόρων αντισταθμίζει στις ΗΠΑ τα οφέλη από τους δασμούς
- Φοινικούντα: «Αν βρουν πάνω σου το όπλο ή σε σπίτι, αμάξι, τελείωσε το παραμύθι»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 17.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/tamara-badran-H94-jtvjess-unsplash-1-315x220.jpg)





































































![Η Σέινμπαουμ ζήτησε από τις ΗΠΑ να μειώσουν την ζήτηση ναρκωτικών ανάμεσα στους νέους [Βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/sheinbaum321-315x220.jpg)













Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442