Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Χωρίς Δικαιοσύνη δεν υπάρχει Πολιτεία

Χωρίς Δικαιοσύνη δεν υπάρχει Πολιτεία

Η Δικαιοσύνη δεν είναι το γράμμα του νόμου. Είναι η βαθύτερη αίσθηση δικαίου που είναι ικανή να ζυγίσει και να αποδώσει ευθύνες εκεί που υπάρχουν, επιβάλλοντας ποινές ανάλογες με τον βαθμό του εγκλήματος

Μια 53χρονη καθαρίστρια από τον Βόλο οδηγήθηκε στις φυλακές της Θήβας προκειμένου να εκτίσει δεκαετή κάθειρξη επειδή πλαστογράφησε το ενδεικτικό της Ε Δημοτικού για να βρει δουλειά.

Η ελληνική δικαιοσύνη εξάντλησε όλη της την αυστηρότητα απέναντι σε μία γυναίκα της οποίας το μοναδικό έγκλημα ήταν ότι στο «πτυχίο» της, που έγραφε Ε Δημοτικού, εκείνη το έκανε ΣΤ Δημοτικού.

Διορίστηκε το 1996 μέσω διαγωνισμού του ΑΣΕΠ και επί 20 χρόνια εργάζονταν ως καθαρίστρια σε παιδικό σταθμό του Βόλου.

Η 53χρονη, για το «έγκλημά της» είχε καταδικαστεί πρωτόδικα σε 15 χρόνια κάθειρξη με ανασταλτικό δικαίωμα μέχρι το Εφετείο. Σε δεύτερο βαθμό καταδικάστηκε σε 10 χρόνια κάθειρξη, χωρίς να επιδέχεται αναστολή η ποινή της και έτσι οδηγήθηκε στις φυλακές.

Το συγκεκριμένο περιστατικό αποτελεί μια ακόμα σκοτεινή σελίδα στην ιστορία της ελληνικής δικαιοσύνης, που όταν έρχεται αντιμέτωπη με τους αδύναμους εμφανίζεται εξαιρετικά αυστηρή, ενώ όταν έχει απέναντί της ισχυρούς πολιτικούς ή οικονομικούς παράγοντες εξαντλεί την επιείκειά της.

Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη γυναίκα δεν έκλεψε και δεν υπεξαίρεσε χρήματα από το Δημόσιο. Δεν πήρε μίζες, δεν σύστησε συμμορίες για να εξαπατήσει δημόσιες υπηρεσίες, δεν εξαφάνισε κονδύλια, δεν είχε off shore εταιρείες για να κρύψει τα κλοπιμαία. Δούλευε σκληρά για τον μισθό της.

Η Δικαιοσύνη δεν είναι το γράμμα του νόμου. Είναι η βαθύτερη αίσθηση δικαίου που είναι ικανή να ζυγίσει και να αποδώσει ευθύνες εκεί που υπάρχουν, επιβάλλοντας ποινές ανάλογες με τον βαθμό του εγκλήματος.

Όταν σε περιπτώσεις όπως της 53χρονης επιβάλλει τις πλέον αυστηρές ποινές, ενώ σε άλλες, πολύ πιο σοβαρές, κάνει τα στραβά μάτια τότε δεν είναι Δικαιοσύνη, είναι ακόμα μία εξουσία.

Αποφάσεις σαν αυτή του Πενταμελούς Εφετείου Λάρισας, που οδηγούν μια μητέρα, της οποίας μάλιστα ο σύζυγος έχει 67% αναπηρία, στη φυλακή για μεγάλο χρονικό διάστημα, κλονίζουν ακόμα περισσότερο την εμπιστοσύνη της κοινωνίας απέναντι στη Δικαιοσύνη.

Μια κοινωνία που δεν έχει εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη είναι όχλος.

Η Δικαιοσύνη αποτελεί βασικό πυλώνα μιας ευνομούμενης δημοκρατίας.

Λένε ότι όταν δεν υπάρχει δικαιοσύνη δεν υπάρχει πολιτεία.

Και έχουν δίκιο!

Sports in

Έτοιμος για θρυλικό μπρέικ ο Ολυμπιακός στη Βαρκελώνη

Με στόχο να σπάσει την έδρα της Μπαρτσελόνα με το… καλημέρα ο Ολυμπιακός στο πρώτο παιχνίδι της σειράς με τους Καταλανούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024