Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Στόλτενμπεργκ: Η Ευρώπη της άμυνας δεν πρέπει να οικοδομηθεί εις βάρος του ΝΑΤΟ

Στόλτενμπεργκ: Η Ευρώπη της άμυνας δεν πρέπει να οικοδομηθεί εις βάρος του ΝΑΤΟ

«Χαιρετίζω τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ενωσης στον τομέα της άμυνας ... διότι είναι καλό οι ευρωπαίοι σύμμαχοι να αποκτήσουν περισσότερες ικανότητες, εάν συνεργασθούν στενότερα από μεταξύ τους», δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ προειδοποίησε ότι η δημιουργία ενός «ευρωπαϊκού στρατού» δεν πρέπει να γίνει εις βάρος της Ατλαντικής Συμμαχίας.

«Χαιρετίζω τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ενωσης στον τομέα της άμυνας … διότι είναι καλό οι ευρωπαίοι σύμμαχοι να αποκτήσουν περισσότερες ικανότητες, εάν συνεργασθούν στενότερα από μεταξύ τους», δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ κατά την διάρκεια των εργασιών του Φόρουμ ΝΑΤΟ-Βιομηχανία στο Βερολίνο.

«Αυτό για το οποίο δεν χαιρόμαστε είναι το ενδεχόμενο η Ευρωπαϊκή Ενωση να αναπτύξει υποδομές εις διπλούν», προειδοποίησε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν επανέφερε στις 6 Νοεμβρίου το θέμα του ευρωπαϊκού στρατού. Η πρότασή του προκάλεσε την οργή του Ντόναλντ Τραμπ, που την θεώρησε «πολύ προσβλητική» πριν από την άφιξή του στην Γαλλία για τις εκδηλώσεις για την 100ή επέτειο από το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

«Στην πραγματικότητα έχουμε ανάγκη από μία ισχυρή και αποτελεσματική διοικητική δομή, δεν μπορούμε να διαιρέσουμε δια δύο αυτούς τους πόρους», είπε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Θα εστερείτο παντελώς νοήματος για μία χώρα σαν την Γερμανία να επιτρέψει στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ να μπουν σε ανταγωνισμό διότι οι Γερμανία, όπως και τα περισσότερα από τα άλλα μέλη της συμμαχίας, είναι μέλος και του ΝΑΤΟ και της ΕΕ».

«Δεν θα ήταν σώφρων απόφαση εκ μέρους των χωρών μελών των δύο οργανισμών να διαθέτουν δύο σύνολα υποδομών διοίκησης ή να επιτελούν εις διπλούν το έργο του ΝΑΤΟ», συνέχισε ο γενικός γραμματέας της συμμαχίας.

«Η ενίσχυση των ευρωπαϊκών προσπαθειών στον τομέα της άμυνας είναι καλό, αλλά αυτό δεν πρέπει ποτέ να πλήξει την ισχύ του διατλαντικού δεσμού», πρόσθεσε.

Ο Ντόναλντ Τραμπ απαιτεί από τις ευρωπαϊκές χώρες μέλη του ΝΑΤΟ να αυξήσουν τις στρατιωτικές τους δαπάνες, θεωρώντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιβαρυνθεί με υπερβολικά μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Ο Εμανουέλ Μακρόν θεωρεί από την πλευρά του , όπως και η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ, ότι η Ευρώπη πρέπει να ενισχύσει την αμυντική της αυτονομία απέναντι στην σταδιακή απομάκρυνση της Ουάσινγκτον.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο