Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αλέξη δώστα όλα...

Αλέξη δώστα όλα…

Η παροχολογία μπορεί να σώσει την κυβέρνηση πρόσκαιρα, αλλά θα προκαλέσει μεγάλη ζημιά στην οικονομία, θα αποπροσανατολίσει τον κόσμο, θα δυναμώσει την έλλειψη εμπιστοσύνης των αγορών

Τον κίνδυνο να κολλήσει τον «ιό Σαμαρά», αντιμετωπίζει η κυβέρνηση. Όπως εκείνο το μακρύ καλοκαίρι του 2014, όταν όλοι στην κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου πίστευαν ότι ήρθε η ώρα της εξόδου από την κρίση και πιεζόμενοι από την ήττα στις ευρωεκλογές και τις επερχόμενες κάλπες, άρχισαν να υπόσχονται τα πάντα.

Η παροχολογία σε μια χώρα που ακόμη δεν έχει σηκώσει το κεφάλι της από το νερό και που εύκολα μπορεί να πνιγεί σε μια κουταλιά νερό, δε βοηθά. Το αντίθετο μάλιστα. Αποπροσανατολίζει τους πολίτες, κάνει δύσπιστους τους δανειστές, δεν ενισχύει την εμπιστοσύνη των αγορών.

Ποιος δεν θα ήθελε να μειωθούν τα βάρη από τους Ελληνες, έπειτα από 8 χρόνια απίστευτων θυσιών; Σχεδόν το 30% του ΑΕΠ χάθηκε και κανείς δεν εύχεται να συνεχιστούν οι περικοπές που θα μειώσουν έτι περαιτέρω τα εισοδήματα.

Όμως, αξίζει τον κόπο ένα βιαστικό ράλι παροχών από ένα ταμείο που γέμισε με αίμα, δάκρυα και ιδρώτα; Διότι όπως όλοι γνωρίζουμε το «μαξιλάρι» των 20 δις δεν είναι αποτέλεσμα μεγάλων επενδύσεων και εντάσεως κεφαλαίου. Δεν ήρθε η ανάπτυξη, όπως διατείνεται η κυβέρνηση, αλλά είναι αποτέλεσμα της απίστευτης φορολογίας και των τρομερών ασφαλιστικών βαρών που έφερε ο ΕΦΚΑ, για τον οποίο ο αρμόδιος υπουργός πανηγυρίζει στους δρόμους μαζί με τους ευτυχείς ελεύθερους επαγγελματίες που τον επαινούν.

Δυστυχώς στην περίπτωση της οικονομίας δεν ισχύει το «καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή παρά σαράντα χρόνια σκλαβιά και φυλακή». Ένα λάθος να γίνει θα το πληρώνουμε για τις επόμενες δεκαετίες.

Όμως, όπως κάθε κυβέρνηση τα τελευταία 40 χρόνια, έτσι και η σημερινή ποντάρει πάντα στην πολιτική της επιβίωση κάνοντας τα οτιδήποτε γι’ αυτό.

Ετσι, το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδρίασε την Τρίτη υπό τον πρωθυπουργό κινήθηκε σ’ αυτή τη λογική.

Να είναι το καλοκαίρι και η χαλάρωση; Να είναι που οι εκλογές πλησιάζουν; Ο,τι κι αν συμβαίνει η κυβέρνηση φαίνεται ότι επιλέγει να… ανοίξει το ταμείο. Η λογική του «Τσοβόλα δώστα όλα» έχει μείνει στην ιστορία και είναι σίγουρο ότι στη ΔΕΘ, αλλά και προηγουμένως στις φιέστες της Πνύκας και του Καστελόριζου θα ακούσουμε το «Αλέξη δώστα όλα».

Δε λέμε «Ευκλείδη δώστα όλα» γιατί μαθαίνουμε ότι ο Τσακαλώτος δεν είναι της ίδιας λογικής.

Αν, λοιπόν, η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει σε ράλι παροχών μοιράζοντας όσα βγήκαν τα τελευταία χρόνια με αίμα, το μόνο που θα καταφέρει είναι να προκαλέσει μια νέα κρίση. Κρίση ρευστότητας και κυρίως κρίση εμπιστοσύνης.

Τα οφέλη της θα είναι πρόσκαιρα κι όπως έχει αποδείξει η ιστορία, κυβέρνηση που μοιράζει λεφτά την τελευταία στιγμή απλά επιβραδύνει την πτώση της. Αλλά δεν την αποτρέπει.

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024