Η συναρπαστική ζωή της Φρίντα Κάλο σε μουσείο του Λονδίνου
Το βασικό θέμα είναι ο δυισμός της εικόνας μιας πολύ ισχυρής γυναίκας που προέβαλε η Φρίντα προς τα έξω
Τη συναρπαστική και πολύ προσωπική ζωή της Φρίντα Κάλο αντικατοπτρίζει η έκθεση που σχεδίασαν στο μουσείο Victoria & Albert στο Λονδίνο οι Τομ Σκατ και Γκίμπσον Θόρνλι. Η έκθεση «Frida Kahlo: Making her self up» επιδεικνύει μια σειρά αυτοπροσωπογραφιών της Μεξικάνας σουρεαλίστριας ζωγράφου και υπερμάχου των δικαιωμάτων των γυναικών, δίπλα σε φορέματά της, ιατρικούς κορσέδες (που υποχρεώθηκε να φορέσει), κοσμήματα, αξεσουάρ, φωτογραφίες και επιστολές που έγραψε. Περιλαμβάνει αντικείμενα από την Γαλάζια Οικία – την κατοικία της στα περίχωρα της Πόλης του Μεξικού, όπου γεννήθηκε, έζησε και, τελικά, πέθανε – που ποτέ πριν δεν είχαν επιδειχθεί εκτός Μεξικού.
Οι Σκατ και Θόρνλι δούλεψαν μαζί με τις επιμελήτριες Κλαιρ Ουίλκοξ και Σίρσε Χενεστρόσα για να δημιουργήσουν μια σειρά από μινιμαλιστικούς χώρους που λειτουργούν ως φόντο για μια εις βάθος εμπειρία των πολύ προσωπικών αντικειμένων της Φρίντα.
Το βασικό θέμα είναι ο δυισμός της εικόνας μιας πολύ ισχυρής γυναίκας που προέβαλε η Φρίντα προς τα έξω, από τη μια, και, από την άλλη, της αναπηρίας της. Καθώς επίσης και το δυισμό της μεξικανικής ταυτότητάς της και των ευρωπαϊκών καταβολών της.
Στην πρώτη αίθουσα, δίνεται το περιβάλλον της ζωής της μέσα από μια σειρά όλο και πιο μικρών αψίδων οι οποίες «αναφέρονται» στα μοτίβα του περίφημου φορέματός της, Tehuana.
Σε μίαν άλλη έχουμε το Μεξικό όπως το κατέγραψαν μέσα από τον φωτογραφικό φακό τους η Τίνα Μοντότι, ο Έντουαρντ Γουέστον και άλλοι. Αλλά και φωτογραφίες του με μεγάλη επίδραση κύκλου των φίλων της Φρίντα Κάλο και του σπουδαίου Μεξικανού ζωγράφου Ντιέγκο Ριμπέρα (μεγάλου έρωτά της, συζύγου της και «σταυρού του μαρτυρίου» της).
Σε άλλη αίθουσα, οι προθήκες είναι σε σχήμα κρεβατιού, μιας και το κρεβάτι είναι ένα μοτίβο που επανέρχεται στα έργα της Φρίντα. Εκτίθενται όλα τα βοηθήματα της ανάπηρης, μαζί με μεϊκάπ, αρώματα και φάρμακα: η καθημερινότητά της.
Η έκθεση κορυφώνεται σε ένα βάθρο, στο οποίο εκτίθενται 19 κούκλες στις οποίες έχουν φορέσει φορέματα της Φρίντα Κάλο. Η έκθεση «Frida Kahlo: Making her self up» θα διαρκέσει έως τις 4 Νοεμβρίου.
- Το εντυπωσιακό γκολ του Μασούρα κόντρα στην Αλ Χαζέμ (vid)
- Το 24ωρο του Μπραντ Πιτ στην Αθήνα: Από την αποθέωση στην πλατεία Κοτζιά στα γυρίσματα στο δημαρχείο
- Ο Μπάμπης Κωστούλας συναντήθηκε με τον Μπαρτζώκα (pic)
- Κόρινθος: Εντοπίστηκε σορός άνδρα κοντά στο λιμάνι
- Προβλέψεις σοκ για το πετρέλαιο – Μια ανάσα από τα 100 δολ.
- Ηράκλειο: Εργάτης έπεσε από ύψος και τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι – Νοσηλεύεται στο «Βενιζέλειο»
- Σπουδαίος Πετρούνιας: Ασημένιο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Κύπελλο για τον «αρχοντα των κρίκων»
- «Μου έφαγαν 40.000 € , όλο μου το εφάπαξ» – Γνωστός Ηρακλειώτης εξομολογείται πως έπεσε θύμα απάτης Bitcoin
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 07.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/will-truettner-QprJgwK27us-unsplash-1-315x220.jpg)












































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442