«Φύλλο και φτερό» οι καταθέσεις εξωτερικού
Σφίγγει ο κλοιός για τους φορολογούμενους
Στο «μικροσκόπιο» του ελεγκτικού μηχανισμού της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων μπαίνουν οι καταθέσεις στο εξωτερικό, προκειμένου να συγκρίνονται με τα δεδομένα που τηρεί στο εσωτερικό η φορολογική διοίκηση, με στόχο τον περιορισμό του φαινομένου απόκρυψης εισοδημάτων και της φοροαποφυγής.
Αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία υποβολής από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα προς την ΑΑΔΕ στοιχείων χρηματοοικονομικών λογαριασμών που τηρούν φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής, στο πλαίσιο της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ της Ελλάδας και ευρέως δικτύου δικαιοδοσιών (κατ’ εφαρμογή των οικείων νομοθετικών διατάξεων και των σχετικών κανονιστικών πράξεων).
Η πρώτη ανταλλαγή αυτών των πληροφοριών έγινε πέρυσι. Φέτος η εν λόγω διαδικασία ολοκληρώθηκε στα μέσα Ιουνίου, στην περίπτωση κρατών μελών της ΕΕ και τρίτων χωρών (πλην των ΗΠΑ) και έως σήμερα, Τετάρτη, στην περίπτωση των ΗΠΑ.
Η ΑΑΔΕ πρόκειται να αποστείλει αυτές τις πληροφορίες στις ενδιαφερόμενες δικαιοδοσίες έως το τέλος Σεπτεμβρίου 2018, ανταποκρινόμενη στις διεθνείς της υποχρεώσεις εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας.
Στο πλαίσιο της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών χρηματοοικονομικών λογαριασμών, η ΑΑΔΕ λαμβάνει εντός του ίδιου διαστήματος αντίστοιχες πληροφορίες από δεκάδες δικαιοδοσίες (κράτη μέλη της ΕΕ και τρίτες χώρες) για φορολογικούς κατοίκους Ελλάδας (φυσικά πρόσωπα, νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες), γεγονός που αναμένεται να συμβάλλει στο εντοπισμό τυχόν αδήλωτων στην Ελλάδα εισοδημάτων και επομένως, στην ενίσχυση της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και την απόδοση φορολογικής δικαιοσύνης.
Να σημειωθεί ότι οι πληροφορίες που ανταλλάσσονται μεταξύ των συνεργαζόμενων χωρών είναι: Στοιχεία Λογαριασμών, υπόλοιπα λογαριασμών, τόκοι, αποδόσεις λογαριασμών θεματοφυλακής, αποδόσεις άλλων προϊόντων.
- Αυξάνουν την πίεση στο Ιράν οι ΗΠΑ – Πράξη επιθετικότητας οποιοδήποτε πλήγμα, λέει η Τεχεράνη
- Έχει έρθει η εποχή του «νόμου του ισχυρού» – Ο ΟΗΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα ανθρώπινα δικαιώματα
- Η Ίντερ είναι έτοιμη να κάνει το «μπαμ» με τον Σιμεόνε
- Πλησιάζει η ώρα για τις φορολογικές δηλώσεις – Ποιους καλεί πρώτη φορά η Εφορία
- Κυψέλη: Άφαντος ο 64χρονος που επιχείρησε να βιάσει δίδυμα ΑμεΑ – «Πιστεύω ότι έχει φύγει για την Αλβανία»
- «Έφυγε» σε ηλικία 43 ετών η πρώην παίκτρια του WNBA, Κάρα Μπράξτον
- ΕΕ: Απίθανη η έγκριση του 20ου πακέτου κυρώσεων στη Ρωσία – Μπλόκο από Ουγγαρία και αντιδράσεις
- Τουλάχιστον 19 νεκροί μετά από πτώση λεωφορείου σε ποταμό του κεντρικού Νεπάλ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 23.02.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/franz-nawrath-0vk_5JmDDZw-unsplash-315x220.jpg)











































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442