«Η Κύπρος δεν είχε οποιαδήποτε συμμετοχή σε αυτή την επιχείρηση και στη χώρα μας επικρατούν συνθήκες πλήρους ασφάλειας», τονίζει με γραπτή του δήλωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Πρόδρομος Προδρόμου.
Προσθέτει ότι οι κυπριακές Αρχές παρακολουθούν από την πρώτη στιγμή την κατάσταση, επισημαίνοντας ότι η Κύπρος δεν έτυχε οποιασδήποτε προηγούμενης ενημέρωσης και σημειώνει ότι «για την επιχείρηση αυτή δεν έχει χρησιμοποιηθεί ο εναέριος χώρος ούτε έχει επηρεαστεί το FIR ή αεροδιάδρομοι του».
Οι δηλώσεις αυτές έρχονται σε απάντηση πληροφοριών και φωτογραφιών που έχουν δημοσιοποιηθεί, σύμφωνα με τις οποίες, χρησιμοποιήθηκε η βρετανική βάση Ακρωτηρίου για τις επιχειρήσεις.
Συγκεκριμένα, όπως έκανε γνωστό το βρετανικό υπουργείο Αμυνας, δύο ζεύγη μαχητικών αεροσκαφών τύπου Tornado απογειώθηκαν περίπου στις 03:00 (ώρα Κύπρου) από τη βάση Ακρωτηρίου και έπληξαν με πυραύλους Storm Shadow εγκαταστάσεις του συριακού καθεστώτος που συνδέονται με χημικά όπλα, 15 χλμ δυτικά της πόλης Χομς.
Ο Κύπριος εκπρόσωπος σημείωσε πάντως ότι η αεροπορική στρατιωτική επιχείρηση από αεροσκάφη των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Αγγλίας, εναντίον συγκεκριμένων στόχων στη Συρία, που έχει ολοκληρωθεί και η οποία «φαίνεται να είναι ανάλογη εκείνης που είχε γίνει τον Απρίλιο 2017».
Και κατέληξε, τονίζοντας: «Ελπίζουμε ότι στη συνέχεια θα καταστεί δυνατό να αποφευχθούν στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία και ότι πηγές κινδύνων σε αυτή τη γειτονική χώρα θα αντιμετωπισθούν με ειρηνικά μέσα και μέσω διαλόγου».