Πολύ…μελάνι, που έλεγαν και οι παλαιότεροι, ή για την ακρίβεια πολλά σχόλια στα social media (facebook και twitter) έχουν γραφεί για το πώς μοιράζεται το κοινωνικό μέρισμα. Ο ρατσισμός πολλών βγήκε αμέσως σε σημείο…ιδεολογικής τύφλωσης.

Πολύ…μελάνι, που έλεγαν και οι παλαιότεροι, ή για την ακρίβεια πολλά σχόλια στα social media (facebook και twitter) έχουν γραφεί για το πώς μοιράζεται το κοινωνικό μέρισμα. Ο ρατσισμός πολλών βγήκε αμέσως σε σημείο…ιδεολογικής τύφλωσης.

Τι σημαίνει θα έπρεπε να το δικαιούνται μόνο Έλληνες; Υποκρισία και ρατσισμός μαζί. Π.χ. εάν ένας Έλληνας εργάζεται στην Γερμανία ή τη Σουηδία δεν τυγχάνει των ευνοϊκών ρυθμίσεων σε ζητήματα κοινωνικής πολιτικής από το γερμανικό ή το σουηδικό κράτος; Προφανώς και έχει δικαιώματα και υποχρεώσεις.

Στην περίπτωσή μας, στην Ελλάδα, για να κριθεί κάποιος δικαιούχος του κοινωνικού μερίσματος θα πρέπει να πληροί κάποια κριτήρια ένταξης στο πρόγραμμα. Στο άρθρο 2 της κοινής Υπουργικής Απόφασης 2/85835/24.11.2017αναγράφει πως ο δικαιούχος του κοινωνικού μερίσματος πρέπει να διαμένει νόμιμα και μόνιμα στην ελληνική επικράτεια για τα τελευταία πέντε έτη (5), όπως αυτό προκύπτει από την υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος κατά την τελευταία πενταετία, και ο δικαιούχος οφείλει να είναι ασφαλισμένος τουλάχιστον μία φορά σε οποιονδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης και για χρόνο ασφάλισης μεγαλύτερο του ενός μήνα μέχρι και 31/10/2017, όπως αυτό προκύπτει από το μητρώο Άμεσα Ασφαλισμένων και Συνταξιούχων του ΕΦΚΑ είτε να είναι συνταξιούχος εξ ιδίου δικαιώματος ή εκ μεταβιβάσεως είτε να λαμβάνει το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερηλίκων του άρθρου 93 του ν.4387/2016 (Α΄ 85). Ακόμη ο δικαιούχος και όλα τα ενήλικα μέλη του νοικοκυριού πρέπει να έχουν υποβάλει δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2016, εφόσον έχουν υποχρέωση.

Άρα, εάν ισχύουν όλα αυτά, τότε καλά έκαναν και το πήραν…όσοι το πήραν. Σαφώς μπορεί να ανοίξει μια συζήτηση για το πώς θα ήταν πιο δίκαιο να ορίζονται οι δικαιούχοι και να υπάρξει μέριμνα για όσους Έλληνες έχουν υποστεί τις συνέπειες της μεγάλης κρίσης.

Όμως, θα ήταν ρατσιστικό να δοθεί το κοινωνικό μέρισμα μόνο σε Έλληνες και να αφήσει εκτός αλλοδαπούς που ζουν και φορολογούνται στην Ελλάδα. Από τη στιγμή που ζουν εδώ, πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές, φορολογούνται και άρα εισφέρουν και στο ελληνικό κράτος, καλώς λαμβάνουν το μέρισμα. Όλα τα άλλα δεν έχουν καμία απολύτως σημασία.

in.gr

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr