Μια πρόταση για πολιτιστικές διαδρομές προς τιμήν του Αριστοτέλη
«Στην Ιερισσό υπάρχουν ακόμη καρνάγια και καραβομαραγκοί. Το ίδιο και στις Κυκλάδες και στην περιοχή της Χαλκιδικής. Σκεφτείτε να μπορούσαμε να δημιουργήσουμε με τα αρμόδια υπουργεία μια πρόταση στην οποία η θάλασσα θα είναι κεντρικό στοιχείο ανάπτυξης του πολιτιστικού θεματικού τουρισμού».
«Στην Ιερισσό υπάρχουν ακόμη καρνάγια και καραβομαραγκοί. Το ίδιο και στις Κυκλάδες και στην περιοχή της Χαλκιδικής. Σκεφτείτε να μπορούσαμε να δημιουργήσουμε με τα αρμόδια υπουργεία μια πρόταση στην οποία η θάλασσα θα είναι κεντρικό στοιχείο ανάπτυξης του πολιτιστικού θεματικού τουρισμού, με θαλάσσιες διαδρομές είτε προς τιμήν του Αριστοτέλη είτε προς τιμήν των αποικιών των Κλασσικών Χρόνων είτε προς τιμήν των βυζαντινών μνημείων. Σκεφτείτε μια διαδρομή που θα οδηγεί τον επισκέπτη από τις Κυκλάδες στις Βόρειες Σποράδες και τη Χαλκιδική, μέχρι το Άγιον Όρος, ανοίγοντας ακόμη και τους παλιούς εμπορικούς δρόμους του Βυζαντίου».
Τα λόγια ανήκουν στην προϊσταμένη του Τμήματος προϊστορικών και κλασικών αρχαιολογικών χώρων, μνημείων, αρχαιογνωστικής έρευνας και μουσείων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους, Γεωργία Στρατούλη, και παραπέμπουν σε μια πρόταση ανάπτυξης θαλάσσιων πολιτιστικών διαδρομών.
Αφορμή για τη διατύπωσή της είναι η εκδήλωση–αφιέρωμα στον Αριστοτέλη που θα πραγματοποιηθεί αύριο στην Ιερισσό, αλλά και το έτος 2018, που είναι αφιερωμένο στην ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά.
«Όλα αυτά δένουν περίφημα» τονίζει η κ. Στρατούλη στο ΑΠΕ – ΜΠΕ και αναφέρεται στις εκδηλώσεις που διοργανώνει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε κάθε περιφερειακή ενότητα για τον Αριστοτέλη, την ανακήρυξη του 2016 και του 2017 ως ετών Αριστοτέλη από την Unesco, καθώς και τις ανακοινώσεις του αρχαιολόγου Κώστα Σισμανίδη για τον τάφο του Αριστοτέλη, στα αρχαία Στάγειρα.
«Τα Στάγειρα θα μπορούσαν να παίξουν έναν σημαντικό ρόλο σε πολιτιστικές διαδρομές ξηράς, να αποτελέσουν μια από τις στάσεις μιας διαδρομής στην περιοχή της Χαλκιδικής, που θα περιλαμβάνει επίσης την Άκανθο, που βρίσκεται στη σημερινή Ιερισσό, τα Νέα Ρόδα, την Ουρανούπολη και τη Μονή Ζυγού» τονίζει η κ. Στρατούλη.
Προσθέτει, άλλωστε, ότι «ανοίγονται νέες δυνατότητες, μικρές ή μεγαλύτερες, για διαδρομές για διαφορετικά βαλάντια, ώστε να μπορούν οι επισκέπτες να αναζητήσουν την πορεία του Αριστοτέλη ή κάποια άλλη πτυχή της ιστορίας».
Μιλώντας για το χαρακτήρα της αυριανής εκδήλωσης, ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής, Γιάννης Γιώργος, σημειώνει, σε δήλωσή του, ότι αποσκοπεί σε μια ξεχωριστή προσέγγιση της μεγαλειώδους προσωπικότητας του Αριστοτέλη και της εποχής του, καθώς ο φιλόσοφος επηρέασε τον παγκόσμιο πολιτισμό και τρόπο σκέψης.
Την ανάγκη της καλύτερης δυνατής προβολής των σημαντικότερων τουριστικών προορισμών της κάθε περιφερειακής ενότητας μέσω στοχευμένων ενεργειών, υπογραμμίζει από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού, Αλέξανδρος Θάνος.
Σημειώνεται ότι στην εκδήλωση η κ. Στρατούλη θα μιλήσει για τα Αρχαία Στάγειρα, ενώ στις απεικονίσεις του Αριστοτέλη στην τέχνη θα αναφερθεί η αρχαιολόγος-σκηνοθέτρια στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους, Ελένη Στούμπου-Κατσαμούρη, και στον Αριστοτέλη και τις επιστήμες η ομότιμη καθηγήτρια φιλοσοφίας της επιστήμης και πρόεδρος του «Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών», Δήμητρα Σφενδόνη-Μέντζου.
Επίσης θα προβληθεί η αρχαιολογική ταινία «Αριστοτέλης, ο Σταγειρίτης», παραγωγής της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους, 2016, θα γίνει αναφορά στην αρχαία ελληνική μουσική με ιδιαίτερο βάρος στα μουσικά όργανα, και στις διατροφικές συνήθειες στην Αρχαία Μακεδονία.
Η εκδήλωση θα κλείσει με την παρουσίαση τοπικών προϊόντων της Χαλκιδικής και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ως εξέλιξη των αντίστοιχων προϊόντων του παρελθόντος.
ΑΠΕ-ΜΠΕ,in.gr
- Καιρός: Γενικά αίθριος σε όλη τη χώρα με μικρή άνοδο της θερμοκρασίας
- Ποια είναι τα μπαζωμένα ρέματα που πλημμυρίζουν την Αθήνα
- Margo’s Got Money Troubles: Η πρεμιέρα της σειράς με τις Μισέλ Φάιφερ, Ελ Φάνινγκ και Νικόλ Κίντμαν
- Πάρ’ το αλλιώς: Έξι τρόποι για να βάλεις τη σχέση από το τέλμα
- Στέγαση: Συνεχίζεται η ασφυξία – Πάνω από το ιστορικό υψηλό του 2008 οι τιμές – Οι περιοχές που «καίνε»
- Η κυβέρνηση απειλεί τους αγρότες με διώξεις περί «εγκληματικής οργάνωσης» και στοχοποιεί το λαϊκό κίνημα
- ΕΣΔΑ: Ο Στάρμερ καλεί την Ευρώπη να περιορίσει τα δικαιώματα των μεταναστών για να… αντιμετωπίσει την ακροδεξιά
- Νέα στοιχεία για το πόρισμα που «αποσύνδεσε» ΕΥΠ και Predator
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 11.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/colton-sturgeon-6FQuEH9mcNk-unsplash-315x220.jpg)














































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442