Πολωνία: Πέρασε και από τη Γερουσία η «μεταρρύθμιση» στη Δικαιοσύνη
Εγκρίθηκε, όπως άλλωστε αναμενόταν, και από τη Γερουσία της Πολωνίας το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, για τη μεταρρύθμιση του Ανώτατου Δικαστηρίου, το οποίο η αντιπολίτευση αλλά και η ΕΕ καταγγέλλουν ότι υπονομεύει τη διάκριση των εξουσιών στη χώρα.
Εγκρίθηκε, όπως άλλωστε αναμενόταν, και από τη Γερουσία της Πολωνίας το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, για τη μεταρρύθμιση του Ανώτατου Δικαστηρίου, το οποίο η αντιπολίτευση αλλά και η ΕΕ καταγγέλλουν ότι υπονομεύει τη διάκριση των εξουσιών στη χώρα.
Για να γίνει νόμος, χρειάζεται απλώς η υπογραφή του προέδρου Αντρέι Ντούντα, σύμμαχο του κυβερνώνοντας κόμματος PiS.
Ο νόμος ακολουθεί ανάλογες παρεμβάσεις στις υπόλοιπες ανώτερες και ανώτατες δικαστικές Αρχές (του Συνταγματικού Δικαστηρίου συμπεριλαμβανομένου) και συνδυαστικά σημαίνουν ότι κυβέρνηση και Κοινοβούλιο θα μπορούν να ελέγχουν κάθε δικαστή και εισαγγελέα στη χώρα.
Το δεξιό, συντηρητικό και ευρωσκεπτικιστικό PiS ελέγχει την πολιτική στη Βαρσοβία -ο πρόεδρός του Γιάροσλαβ Καζίνσκι μπορεί να μην έχει, τυπικά, καμία κυβερνητική θέση (πρωθυπουργός είναι η έμπιστή του Μπεάτα Σίντλο) αλλά θεωρείται ουσιαστικά ότι ο ίδιος «λύνει και δένει».
Στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ -που προέρχεται από κόμμα που σήμερα βρίσκεται στην αντιπολίτευση- επανέλαβε τη δυσαρέσκειά του απέναντι στις εξελίξεις και κάλεσε τον πολωνό πρόεδρο, Αντρέι Ντούντα, σε συζήτηση για «την πολιτική κρίση στην Πολωνία», όπως την χαρακτήρισε.
Θεωρητικά, ο Ντούντα (επίσης προερχόμενος από το PiS) θα μπορούσε να ασκήσει βέτο στα νομοσχέδια όταν φτάσουν στο τραπέζι του. Ελάχιστοι πιστεύουν ότι θα το κάνει.
Ο Τουσκ είπε ότι «η ΕΕ δεν είναι μόνο λεφτά και διαδικασίες, είναι πρωτίστως αξίες και υψηλών προδιαγραφών πολιτική ζωή». «Για αυτό και υπάρχει ένα κύμα κριτικής της κυβέρνησης στην Ευρώπη και σε ολόκληρη τη Δύση» προσέθεσε.
Η Κομισιόν έχει δώσει διορία μίας εβδομάδας στην Βαρσοβία να «επανεξετάσει» τα βήματά της, απειλώντας με δικαστικές κινήσεις σε βάρος αυτού που οι Βρυξέλλες θεωρούν υπονόμευση της διάκρισης των εξουσιών.
Οι Βρυξέλλες είχαν φτάσει μάλιστα στο σημείο να μιλήσουν ακόμη και για το άρθρο 7 -δηλαδή, να απειλήσουν την Πολωνία με στέρηση του δικαιώματος ψήφου στο Συμβούλιο.
Αυτό θεωρείται τουλάχιστον απόμακρο ενδεχόμενο.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Σουδάν: Συνετρίβη μεταγωγικό αεροσκάφος – Δεν υπάρχουν επιζώντες
- Η αστυνομία στο Βερολίνο, μπορεί να μπει σε σπίτια και να εγκαθιστά κατασκοπευτικό λογισμικό
- Υεμένη: Ο Γκουτέρες καταδικάζει την παραπομπή υπαλλήλων του ΟΗΕ σε δίκη από τους Χούθι
- Ένας φοιτητής του Πανεπιστημίου του Κεντάκι πέθανε από πυροβολισμό και ακόμα ένας δίνει μάχη για την ζωή του
- Στα «ΝΕΑ» της Τετάρτης: Ελληνες κυανόκρανοι στη Λωρίδα της Γάζας
- Η πρόεδρος της χώρας καταγγέλλει «εκλογικό» και ψηφιακό «πραξικόπημα» στην Ονδούρα
- Σε προχωρημένες επαφές με τον Μόντε Μόρις ο Ολυμπιακός (vid)
- Champions League: Η βαθμολογία της League Phase – Η θέση του Ολυμπιακού μετά τη νίκη του (pic)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις



![Αγρότες πρόσφεραν κρόκο και μήλα στους διερχόμενους οδηγούς στην Κοζάνη [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/agrotes77-127x85.jpg)


![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 10.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/cristofer-maximilian-YK8Mvocj6yE-unsplash-315x220.jpg)

























![Αεροπλάνο προσγειώνεται πάνω σε αυτοκίνητο και όλοι επιβιώνουν με γρατζουνιές! [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/plane-crash231-315x220.jpg)






























Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442