Το αρειανό έδαφος μάλλον είναι γόνιμο
Ερευνητές στην Ολλανδία ανακοίνωσαν ότι καλλιέργησαν με επιτυχία διάφορα λαχανικά σε χώμα που δημιουργήθηκε στα εργαστήρια της NASA και αποτελεί προσομοίωση του χώματος που υπάρχει στον Κόκκινο Πλανήτη.
Ο διάσημος αμερικανός ηθοποιός Ματ Ντέιμον κέρδισε μια υποψηφιότητα για Οσκαρ υποδυόμενος ένα αστροναύτη που εγκαταλείπεται στον Αρη και για να επιβιώσει ανάμεσα στα άλλα καλλιεργεί εκεί πατάτες. Ερευνητές στην Ολλανδία ανακοίνωσαν ότι καλλιέργησαν με επιτυχία διάφορα λαχανικά σε χώμα που δημιουργήθηκε στα εργαστήρια της NASA και αποτελεί προσομοίωση του χώματος που υπάρχει στον Κόκκινο Πλανήτη.
Οι ερευνητές καλλιέργησαν τομάτες, αρακάς, σίκαλη, ραπανάκι και κάρδαμο και οι σοδειές ήταν ποσοτικά και ποιοτικά παρόμοιες με εκείνες που καλλιεργούνται στο γήινο χώμα. «Η επιτυχής έκβαση της καλλιέργειας αποτέλεσε για εμάς πραγματική έκπληξη. Με την κατάλληλη προετοιμασία και φροντίδα το προσομοιωμένο χώμα μοιάζει να έχει πολλές δυνατότητες» αναφέρει ο Βίγκερ Βάμελινκ, καθηγητής του Πανεπιστημίου Wageningen και επικεφαλής των πειραμάτων.
To μόνο λαχανικό που απέτυχε να αναπτυχθεί στα πειράματα ήταν το σπανάκι.
Ενα από τα κρίσιμα ζητήματα για την δημιουργία αρχικά βάσεων και αργότερα αποικιών στον Αρη είναι φυσικά η διατροφή των ανθρώπων που θα βρίσκονται εκεί. Η δυνατότητα καλλιέργειας τροφών στο αρειανό περιβάλλον θα βοηθήσει τα μέγιστα την προσπάθεια κατοίκησης του Κόκκινου Πλανήτη από τον άνθρωπο.
Θοδωρής Λαΐνας
Βήμα Science
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Λάρισα: Σε έξι ημέρες έληγε το δίπλωμα του 95χρονου που σκοτώθηκε στο τροχαίο – Συγκρούστηκε με δύο οχήματα
- Σαμπαλένκα: «Αν παίζαμε στα πέντε σετ θα είχα περισσότερα Grand Slam!» – Τι λένε οι υπόλοιπες
- Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια – 24ωρη απεργία κήρυξε η ΠΝΟ
- Η Ευρώπη εκτεθειμένη και ευάλωτη – Η κρίση στο Ιράν αποδεικνύει τα ρήγματα στην ενεργειακή πολιτική
- «Ο Κήπος των Επίγειων Απολαύσεων»: Η παράσταση χορού του Σπύρου Κουβαρά στο ΔΘΠ
- Μέση Ανατολή: Οι 6 Αμερικανοί στρατιώτες που σκοτώθηκαν στο Κουβέιτ
- Αρκάς: Η καλημέρα της Πέμπτης
- Μέση Ανατολή: Επιστρέφουν στο τραπέζι επιδοτήσεις και Fuel Pass
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 05.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/mindaugas-vitkus-ju-dVR1jkmE-unsplash-1-315x220.jpg)


















































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442