Ειδομένη: Ιστορίες προσφύγων πίσω από τους φράχτες
«Θέλω να βρω ένα μέρος όπου ο γιος μου να μπορεί να μεγαλώσει. Βοηθήστε μας να βρούμε ένα ασφαλές πέρασμα. Είμαστε εδώ για να ζήσουμε με αξιοπρέπεια». Ο 29χρονος Μουσταφά από τη Συρία είναι ένας από τους περίπου 12.500 πρόσφυγες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη. Μαρτυρίες προσφύγων που βλέπουν τις ελπίδες τους να «χτυπούν» πάνω στους φράχτες που έχουν υψωθεί στα σύνορα.
«Θέλω να βρω ένα μέρος όπου ο γιος μου να μπορεί να μεγαλώσει. Βοηθήστε μας να βρούμε ένα ασφαλές πέρασμα. Είμαστε εδώ για να ζήσουμε με αξιοπρέπεια». Ο 29χρονος Μουσταφά από τη Συρία είναι ένας από τους περίπου 12.500 πρόσφυγες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη. Μαρτυρίες προσφύγων που βλέπουν τις ελπίδες τους να «χτυπούν» πάνω στους φράχτες που έχουν υψωθεί στα σύνορα.
«Τα δικαιώματά μας δεν γίνονται σεβαστά»
«Φύγαμε από το Χαλέπι πριν από δύο μήνες. Τα αφήσαμε όλα πίσω μας εξαιτίας του πολέμου. Αφού διασχίσαμε την Τουρκία, φτάσαμε στην Κω πριν από μία εβδομάδα. Το ταξίδι ήταν πραγματικά δύσκολο. Τώρα εδώ στην Ειδομένη δεν υπάρχει ένα μέρος για να μείνουμε» λέει ο Φαχάντ και η Ρουλα από τη Συρία.
Η Ρούλα ήταν εννέα μηνών έγκυος όταν έφτασε στην Ειδομένη. «Έσπασαν τα νερά της γυναίκας μου και άρχισαν οι συσπάσεις. Είναι πραγματικά
οδυνηρό να βρισκόμαστε εδώ, χωρίς προστασία. Αισθανόμαστε ότι τα δικαιώματά μας δεν γίνονται σεβαστά» λέει ο Φαχάντ.
Το ζευγάρι έφτασε στην κλινική των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στον καταυλισμό της Ειδομένης, αλλά η Ρουλα στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του Κιλκίς όπου και γέννησε ένα αγοράκι με καισαρική.
«Τα παιδιά με ρωτούν πού είναι το καινούργιο μας σπίτι»
Ο 41χρονος Ιμπραήμ ήταν καθηγητής Αγγλικών στη Συρία και μαζί με τη γυναίκα και τα τρία του παιδιά βρίσκονται στο δρόμο επί δύο μήνες. «Ποτέ δεν είχαμε φανταστεί ότι θα βρεθούμε σε αυτή τη φρικτή κατάσταση. Όταν αποφασίσαμε να εγκαταλείψουμε τη χώρα μας δεν ήταν εύκολο. Έπρεπε να αφήσουμε πίσω τις οικογένειές μας, τους δρόμους όπου μεγαλώσαμε, τις καλές αναμνήσεις μας. Και σήμερα βρισκόμαστε σε αυτή τη μικρή σκηνή, κοιμόμαστε στο πάτωμα και περιμένουμε 30 λεπτά για να πάμε στην τουαλέτα» λέει.
«Πραγματικά δεν καταλαβαίνουμε γιατί δεν μπορούμε να συνεχίσουμε το ταξίδι και είμαστε κολλημένοι εδώ. Όταν φύγαμε από την πόλη μας τα παιδιά μου ήθελαν να πάρουμε μαζί μας τα παιχνίδια και τα βιβλία τους, κι εγώ τους έλεγα ”μην ανησυχείτε, θα πάρουμε καινούρια παιχνίδια στο καινούριο μας σπίτι”. Ρωτούν συνέχεια πού είναι το καινούριο μας σπίτι».
«Είμαστε εδώ για να ζήσουμε με αξιοπρέπεια»
Ο 29χρονος Μουσταφά από τη Συρία βρίσκεται στην Ειδομένη μαζί με την 27χρονη σύζυγό του Ζουζάν και δύο ξαδέλφια του.
«Έφυγα από τη χώρα μου πριν από έξι μήνες για να αναζητήσω μια νέα ζωή. Προφανώς στη Συρία δεν υπάρχει μέλλον, ο πόλεμος συνεχίζεται για πέντε χρόνια. Είναι φρικτό και θλιβερό να πρέπει να εγκαταλείψεις τη χώρα σου. Μετά το γάμο μου, κοίταξα γύρω μου και είπα στον εαυτό μου ότι δεν μπορώ να μεγαλώσω ένα παιδί εδώ, σε μια
χώρα όπου τα πάντα έχουν καταρρεύσει. Αυτός
είναι ο λόγος για τον οποίο εγώ και η γυναίκα μου βρισκόμαστε εδώ, για να βρούμε ασφάλεια. Είμαστε εδώ για να ζήσουμε με αξιοπρέπεια» τονίζει.
«Τα σύνορα είναι κλειστά και δεν μας επιτρέπουν να περάσουμε, ο καταυλισμός είναι απίστευτος. Είναι φρικτό. Υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι εδώ … κοίταξε γύρω σου! Κοιτάξτε την ουρά για το φαγητό! Σας παρακαλούμε να βρείτε για εμάς μια λύση. Θέλω να βρω έναν ασφαλή τρόπο, να πάω σε ένα μέρος όπου ο γιος μου να μπορεί να μεγαλώσει. Βοηθήστε μας να βρούμε ένα ασφαλές πέρασμα» λέει.
*Φωτογραφίες: Copyright: Alex Yallop / MSF
Επιμέλεια: Κική Μαργαρίτη
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Τιμωρία της UEFA στη Ρεάλ Μαδρίτης για ρατσιστική συμπεριφορά των φιλάθλων της
- ΕΕ: Τηλεδιάσκεψη Φον ντερ Λάιεν και Αντόνιο Κόστα με ηγέτες χωρών της Μέσης Ανατολής την Δευτέρα
- Mετά το βραβείο GLAAD του Heated Rivalry στην Αρχαία Ελλάδα: Ο Μέγας Αλέξανδρος επελαύνει στο Netflix
- Σοκαριστικό βίντεο: Η στιγμή που το Ισραήλ βομβαρδίζει τη Βηρυτό και καταρρέουν πολυκατοικίες
- Ανοίγει η πλατφόρμα για αιτήσεις στο Youth Pass
- Στο ΣΕΦ για το Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός ο Πάσπαλι
- Δεν παίζει τελικά ο Λεσόρ – Η 12άδα του Παναθηναϊκού για το ντέρμπι στο ΣΕΦ
- Η 12άδα του Ολυμπιακού για το ντέρμπι: Οριστικά εκτός ο Μόρις
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 06.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/andrey-novik-hc9Rwbma-Jk-unsplash-1-315x220.jpg)





























![Κυνισμός χωρίς όρια: Ο Λευκός Οίκος «διαφημίζει» την επιχείρηση στο Ιράν με… Grand Theft Auto [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/Sans-titre-1-1-315x220.jpg)









![Ιράν: Η στιγμή αμερικανοϊσραηλινής επίθεσης κοντά σε σχολείο αρρένων – Ένα παιδί σκοτώθηκε [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/Sans-titre-1-315x220.jpg)
















Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442