Το πλύσιμο των πιάτων μειώνει τη νευρικότητα και βελτιώνει την ψυχική υγεία
Το πλύσιμο των πιάτων αποτελεί σημείο διαμάχη μεταξύ εκατομμυρίων ζευγαριών στον πλανήτη. Κι ενώ η στοίβα με τα άπλυτα πιάτα είναι ότι χειρότερο μπορεί να αντιμετωπίσει κανείς γυρνώντας στο σπίτι μετά από μια κουραστική ημέρα, αμερικανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι το πλύσιμο των πιάτων είναι τελικά μια από τις δουλειές του σπιτιού που μειώνει τη νευρικότητα και βελτιώνει την υγεία μας.
Το πλύσιμο των πιάτων αποτελεί σημείο διαμάχη μεταξύ εκατομμυρίων ζευγαριών στον πλανήτη. Κι ενώ η στοίβα με τα άπλυτα πιάτα είναι ότι χειρότερο μπορεί να αντιμετωπίσει κανείς γυρνώντας στο σπίτι μετά από μια κουραστική ημέρα, αμερικανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι το πλύσιμο των πιάτων είναι τελικά μια από τις δουλειές του σπιτιού που μειώνει τη νευρικότητα και βελτιώνει την υγεία μας.
Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Mindfulness, ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Φλόριντα, διαπίστωσαν ότι τα άτομα που πλένουν τα πιάτα, με προσοχή και συγκέντρωση, τείνουν να αισθάνονται λιγότερο άγχος και νευρικότητα.
Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα προσπαθώντας να δουν αν το πλύσιμο των πιάτων μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως άτυπη στοχαστική πρακτική για την προαγωγή της ενσυναίσθησης και τη βελτίωση της συναισθηματικής κατάστασης του ατόμου.
Με τον όρο «ενσυναίσθηση» περιγράφεται μια κατάσταση ενεργούς, ανοιχτής προσοχής σε παρόντα χρόνο. Όταν το άτομο πετυχαίνει ενσυναίσθηση σημαίνει ότι παρατηρεί τις σκέψεις του και τα συναισθήματά του από απόσταση, χωρίς να τα κρίνει θετικά ή αρνητικά.
Οι ερευνητές ζήτησαν λοιπόν από 51 φοιτητές να πλύνουν πιάτα. Οι μισοί προηγουμένως είχαν διαβάσει ένα κείμενο σχετικά με τη σημασία της αισθητηριακής διαδικασίας του πλυσίματος των πιάτων. Οι υπόλοιποι είχαν αποτελέσει την ομάδα ελέγχου και είχαν απλώς διαβάσει ένα κείμενο για τον σωστό τρόπο πλυσίματος των πιάτων.
Κάθε εθελοντής έπλυνε 18 πιάτα και στην συνέχεια του ζητήθηκε να ολοκληρώσει διαδικασίες που πιστοποιούσαν την ενσυναίσθηση, την πειραματική ανάκληση και την στοργικότητα.
Όσοι είχαν πλύνει τα πιάτα όταν συγκεντρωμένοι σ’ αυτό είχαν πετύχει καλύτερη ενσυναίσθηση, αύξηση στην στοργικότητα και μείωση της νευρικότητας και της υπερεκτίμησης.
Τα αισθήματα νευρικότητας μειώθηκαν κατά 27% στην συγκεκριμένη ομάδα, ενώ η έμπνευση αυξήθηκε κατά 25%.
Αντιθέτως, δεν παρατηρήθηκε καμιά αλλαγή στην ομάδα ελέγχου.
Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr
- Παρέμβαση Τραμπ για την εξαγορά της Warner Bros – «Πρόβλημα το μερίδιο της Netflix, θα εμπλακώ στην απόφαση»
- Πλημμύρες και κατολισθήσεις στην Τουρκία
- Δεν θέλει κόπο: 20 λεπτά περπάτημα την μέρα κάνουν τη διαφορά
- Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και χιόνια στα ορεινά της Ηπείρου – Πού θα έχει ισχυρές καταιγίδες
- Διάστημα: Τζίρος 500 εκατ. ευρώ και 2.500 εργαζόμενοι
- Γκέινορ, Σταλόνε, Kiss και Κρόφορντ: Οι καλλιτέχνες που βραβεύτηκαν σε ένα Kennedy Center που αλλάζει
- Επιστροφή στα παιδικά χρόνια: Επτά χόμπι από τα παλιά που αξίζει να δοκιμάσουμε ξανά
- Η Ευρώπη «εκτοξεύει» 22,1 δισ. ευρώ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις




![Έκρηξη σε παγιδευμένο αυτοκίνητο έξω από αστυνομικό τμήμα στο Μεξικό [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/car-bomb-michoacan-150x74.jpg)

![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 08.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/pexels-igor-cibulsky-75306089-8637937-315x220.jpg)































![«Ο Ζελένσκι δεν έχει διαβάσει» την ειρηνευτική πρόταση ισχυρίζεται ο Τραμπ [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/2025-12-08T001426Z_1049272535_RC2ZBIA2EIWE_RTRMADP_5_USA-TRUMP-KENNEDY-CENTER-315x220.jpg)


![Κολομβία: Πτώματα που βρέθηκαν στη θάλασσα «ίσως» ανήκαν σε θύματα πλήγματος των ΗΠΑ [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/gustavopetro-315x220.jpg)
![Ουκρανία: Oι ειρηνευτικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ είναι εποικοδομητικές, αλλά όχι εύκολες, λέει o Ζελένσκι [Βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/2025-12-02T142339Z_520774740_RC2E8IAEKN5M_RTRMADP_5_UKRAINE-CRISIS-IRELAND-315x220.jpg)
![Έκρηξη σε παγιδευμένο αυτοκίνητο έξω από αστυνομικό τμήμα στο Μεξικό [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/car-bomb-michoacan-315x220.jpg)



![Όταν ο προτεινόμενος ως νέος αρχηγός της Μοσάντ τραυματίζονταν βαριά την 7η Οκτωβρίου [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/WhatsApp-Image-2025-12-04-at-14.19.42-315x220.jpeg)

















Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442