Η υπερβολική υπνηλία αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη
Η αυξημένη υπνηλία καθώς και οι πολλές ώρες ύπνου κατά τη διάρκεια της ημέρας, σχετίζονται με αυξημένη πιθανότητα διαβήτη τύπου ΙΙ, σύμφωνα με νέα έρευνα που παρουσιάστηκε σήμερα στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για τη μελέτη του Διαβήτη ( EASD) στη Στοκχόλμη.
Η αυξημένη υπνηλία καθώς και οι πολλές ώρες ύπνου κατά τη διάρκεια της ημέρας, σχετίζονται με αυξημένη πιθανότητα διαβήτη τύπου ΙΙ, σύμφωνα με νέα έρευνα που παρουσιάστηκε σήμερα στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για τη μελέτη του Διαβήτη ( EASD) στη Στοκχόλμη.
Αποστόλη στο EASD : Μαίρη Μπιμπή
Η μελέτη έγινε από τον Δρ Τομοχιντε Γιαμαντα στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο.
Ο ύπνος αποτελεί σημαντικό στοιχείο για έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Ωστόσο, ο σύγχρονος άνθρωπος υποφέρει από ανεπάρκεια ύπνου με αποτέλεσμα να καταπολεμά την υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας με σύντομα διαστήματα ύπνου.
Ο Ιάπωνας ερευνητής μελέτησε κατά πόσο η αυξημένη υπνηλία και τα μεγάλα διαστήματα ύπνου κατά τη διάρκεια της ημέρας σχετίζονται με αυξημένη πιθανότητα διαβήτη τύπου ΙΙ.
Ανέλυσε στοιχεία από ήδη δημοσιευμένες μελέτες που εντόπισε σε τρεις βάσεις δεδομένων (Medline, Cochrane Library, και Web of Science). Από τις 683 μελέτες που βρήκε αρχικά, τελικά 10 πληρούσαν τα κριτήρια ποιότητας και αφορούσαν 261.365 άτομα, από την Σουηδία, την Ισπανία, την Φινλανδία, την Γερμανία, τις ΗΠΑ και την Κίνα.
Τελικά η αυξημένη υπνηλία διαπιστώθηκε ότι αύξανε κατά 56% τον κίνδυνο διαβήτη, ενώ τα μεγάλα διαστήματα ύπνου κατά την διάρκεια της ημέρας, δηλαδή περισσότερο από 60 λεπτά, αύξαναν τον κίνδυνο κατά 46%. Αντιθέτως, δεν αυξανόταν η πιθανότητα διαβήτη όταν ο ύπνος κατά την διάρκεια της ημέρας διαρκούσε λιγότερο από 60 λεπτά.
«Η υπερβολική υπνηλία κατά την διάρκεια της ημέρας σχετίζεται σαφώς με τον κίνδυνο ύπαρξης διαβήτη τύπου ΙΙ. Βέβαια θα πρέπει να τονίσω ότι η υπνηλία μπορεί να είναι απόρροια διαταραχών του ύπνου, όπως η αποφρακρική άπνοια ύπνου. Θα πρέπει λοιπόν να είμαστε πολύ προσεκτικοί με την ερμηνεία των νέων αποτελεσμάτων της μελέτης», υπογράμμισε ο Δρ Γιαμαντα.
health.in.gr
- Τεστ αλήθειας στον Μακρόν – Ποιες αμαρτίες απέκρυψε στο Νταβός
- Η Ναόμι Οσάκα ντύθηκε Μέδουσα στο Αυστραλιανό Όπεν και πυράκτωσε τις εντυπώσεις
- Υποκλοπές: Οι «στημένες» ερωτήσεις των βουλευτών της ΝΔ στον Τρίμπαλη στην Εξεταστική και το μήνυμα από το δεξί χέρι του Λαβράνου
- Το μήνυμα του Γιαμπουσέλε στα social media που έβαλε… φωτιά για το μέλλον του! (pic)
- Θεσσαλονίκη: Λύκοι έφτασαν μέχρι την πόρτα σπιτιού στο Πανόραμα
- Μητσοτάκης: «Και ναι και όχι» για το «Συμβούλιο Ειρήνης» του Τραμπ για τη Γάζα – Συνέντευξη στο Euronews
- Έκλεισε η συμφωνία για τη σωτηρία του TikTok στις ΗΠΑ – Τι προβλέπει
- Η μεγάλη ώρα της Ελλάδας: Η Εθνική πόλο κόντρα στην Ουγγαρία για το ιστορικό πρώτο μετάλλιο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 23.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/chinh-le-duc-W5q8uoqss3Q-unsplash-315x220.jpg)




























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442