Σαπέν: Η Ελλάδα έχει ανάγκη τη στήριξή μας, όχι όμως με τον ίδιο μηχανισμό
«Η Ελλάδα έχει ανάγκη τη στήριξή μας», όχι όμως με τον ίδιο μηχανισμό, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν, προσερχόμενος στο Eurogroup, όπου θα ξεκινήσει η συζήτηση για την «επόμενη μέρα» στην Ελλάδα, μετά το τέλος του ευρωπαϊκού προγράμματος στήριξης.
«Η Ελλάδα έχει ανάγκη τη στήριξή μας», όχι όμως με τον ίδιο μηχανισμό, δήλωσε το απόγευμα της Πέμπτης ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, όπου θα ξεκινήσει η συζήτηση για την «επόμενη μέρα» στην Ελλάδα, μετά το τέλος του ευρωπαϊκού προγράμματος στήριξης.
«Η Ελλάδα έχει κάνει πολύ σημαντικές προσπάθειες, και το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να της το αναγνωρίζουμε. Παράλληλα, νομίζω ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη να συνεχίσουμε να τη στηρίζουμε. Όχι με τον ίδιο τρόπου που το κάνουμε σήμερα, όχι με τον ίδιο μηχανισμό. Πάντως η Ευρώπη οφείλει να συνεχίσει να τη στηρίζει», δήλωσε ο γάλλος υπουργός Οικονομικών.
«Όταν η Ελλάδα ολοκληρώσει, με ικανοποιητικό τρόπο, την αξιολόγηση και θελήσει υποστήριξη, τότε υπάρχει η βούληση, από την πλευρά της ευρωζώνης, να βοηθήσει» δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής της Ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση. «Αυτό θα αποφασιστεί τον Δεκέμβριο» υπογράμμισε.
Στην αναγκαιότητα να βρεθούν λύσεις για την Ελλάδα και την Κύπρο εστίασε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί και ανακοίνωσε ότι προτίθεται να επισκεφθεί την Αθήνα ως το τέλος Νοεμβρίου.
Την ανάγκη να υπάρξει «καθαρή λύση» για την Ελλάδα, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Χανς Γκέοργκ Σέλινγκ. Ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι στην τελευταία τους συνάντηση οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης είπαν ότι η Ελλάδα χρειάζεται «καθαρές λύσεις».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι γίνονται συζητήσεις με την τρόικα και με διάφορους άλλους θεσμούς. «Γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα θέλει να βγει από το πρόγραμμα, αλλά μη με ρωτάτε πότε θα γίνει αυτό, δεν το ξέρουμε» είπε ο Χ.Σέλινγκ και πρόσθεσε ότι αναμένει την ενημέρωση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών και την πρόταση που θα παρουσιάσει στο Eurogroup.
Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας Άντι Ρίνε, τόνισε ότι είναι σημαντικό η Ελλάδα να μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι αυτό μπορεί να γίνει με τους υπάρχοντες πόρους και όχι με νέους.
Κινούνται σε λεπτές ισορροπίες
Οι παραπάνω δηλώσεις είναι ενδεικτικές των προθέσεων των ευρωπαίων εταίρων για τα περιθώρια κινήσεων που θα αφήσουν στην Ελλάδα, με την ελληνική κυβέρνηση να έχει ποντάρει πολλά στην πρόωρη έξοδο από το μνημόνιο και στη χαλάρωση της εποπτείας. Το βέβαιο είναι ότι κινούνται σε λεπτές ισορροπίες προσπαθώντας να βρουν τη χρυσή τομή μεταξύ των απαιτήσεων και των φόβων των αγορών και της πολιτικής κατάστασης στην Ελλάδα.
Βεβαίως και τις προηγούμενες ημέρες κοινοτικές πηγές φρόντιζαν σε κάθε ευκαιρία να ξεκαθαρίσουν ότι επί της ουσίας η ευρωζώνη αποκλείει μια «καθαρή έξοδο» της Ελλάδας από το πρόγραμμα, και ότι αυτό που είναι διατεθειμένη να συζητήσει είναι η μορφή που θα έχει η προληπτική γραμμή πίστωσης και η εποπτεία από τους εκπροσώπους των δανειστών.
Ως μείζων θέμα εμφανίζει η Ελλάδα και το βαθμό εμπλοκής στην νέα αυτή «συμφωνία» του ΔΝΤ, κάτι που επίσης μελετούν οι εταίροι αν και αρκετές χώρες βλέπουν με επιφυλακτικότητα και φόβο τον περιορισμό του ρόλου του ΔΝΤ.
Εικόνα για τα σενάρια που μελετώνται σχετικά με την Ελλάδα έδωσε ο υπουργός Οικονομικών Γκ.Χαρδούβελης, μιλώντας στο Reuters. Ο υπουργός είπε ότι η Ελλάδα αναμένει «μια ενδιάμεση περίοδο έξι έως 12 μηνών περιορισμένης εποπτείας από την ΕΕ και ΔΝΤ, μετά τη λήξη του ισχύοντος προγράμματος στήριξης στο τέλος του έτους, χωρίς την τρέχουσα «μικρο-διαχείριση» από τους δανειστές».
«Η πιστωτική γραμμή θα μοιάζει με την ενισχυμένη γραμμή πίστωσης (ECCL) που μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα μέλη της ευρωζώνης από τον ESM, χωρίς όμως τους όρους του μνημονίου, όπως ίσχυαν μέχρι σήμερα» εξήγησε ακόμη ο υπουργός Οικονομικών.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ύπνος: Πόσο καλό μας κάνουν οι 8 ώρες κάθε βράδυ;
- Καιρός: Νεφώσεις με χιονόνερο, χιόνια και θυελλώδεις ανέμους- Περαιτέρω επιδείνωση από Τετάρτη
- Τέσσερα μέτρα για λιγότερα φάρμακα και στήριξη των γενοσήμων
- – Ήταν νευρικός, ήθελε απελπισμένα να γίνει «κάποιος»: Ο γιος του Μελ Μπρουκς για το αληθινό πρόσωπο πίσω από τη «μάσκα» του κωμικού
- Θυμός ή μίσος: Αυτές είναι οι διαφορές σύμφωνα με την επιστήμη
- Πολιτικός Διάλογος Ελλάδας – Τουρκίας χωρίς εκπλήξεις με το βλέμμα στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας
- Γρίπη: Καλπάζει η μεταδοτικότητα- ασθμαίνοντας ακολούθησε ο εμβολιασμός
- Αυτές είναι οι ασφαλέστερες αεροπορικές εταιρείες του κόσμου για το 2026
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 20.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/danie-franco-wEuWV0Vz9uw-unsplash-315x220.jpg)



























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442