Πιο ευάλωτες στο επαγγελματικό άσθμα οι γυναίκες
Βασικός παράγοντας κινδύνου εκδήλωσης άσθματος αποτελεί το αλεύρι, ενώ και η αμμωνία που περιέχουν συχνά τα προϊόντα καθαρισμού αυξάνει τον κίνδυνο, σύμφωνα με γαλλική μελέτη που παρουσιάστηκε στο διεθνές συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας, στο Μόναχο. Επίσης, το πατρικό κάπνισμα παίζει ρόλο στο παιδικό άσθμα.
Βασικός παράγοντας κινδύνου εκδήλωσης άσθματος αποτελεί το αλεύρι, ενώ και η αμμωνία που περιέχουν συχνά τα προϊόντα καθαρισμού αυξάνει τον κίνδυνο, σύμφωνα με γαλλική μελέτη που παρουσιάστηκε στο διεθνές συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας, στο Μόναχο. Επίσης, το πατρικό κάπνισμα παίζει ρόλο στο παιδικό άσθμα.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Στρασβούργου, με επικεφαλής τον Δρ Φρεντερίκ Ντε Μπλε, παρουσίασαν στοιχεία που είχαν συλλέξει γάλλοι γιατροί εξειδικευμένοι στα επαγγελματικά νοσήματα, δηλαδή παθήσεις που σχετίζονται με την εργασία.
Η ανάλυση των δεδομόνων έδειξε ότι, οι γυναίκες είναι πιθανότερο να διαγνωστούν από άσθμα εξ επαγγέλματος (43 περιστατικά ανά εκατομμύριο εργαζομένων) από ό,τι οι άνδρες (29 ανά εκατ.). Τα σχετικά περιστατικά είναι, επίσης, περισσότερα μεταξύ τόσο των εξειδικευμένων όσο και των ανειδίκευτων εργαζομένων των πόλεων (κατά μέσο όρο 116 περιστατικά ανά εκατ.) από ό,τι μεταξύ των αγροτών (97 ανά εκατ.).
Η συχνότερη εμφάνιση επαγγελματικού άσθματος καταγράφεται μεταξύ όσων εργάζονται στον δευτερογενή τομέα μεταποίησης και επεξεργασίας τροφίμων και ποτών (279 κρούσματα ανά εκατ.), ενώ αντίθετα πολύ χαμηλότερη είναι η συχνότητα στον πρωτογενή (αγροτικό) τομέα παραγωγής τροφίμων (160 ανά εκατ.).
Συνεπώς, το αλεύρι αποτελεί την κύρια αιτία επαγγελματικού άσθματος (20% των συνολικών περιστατικών), και ακολουθεί σε επικινδυνότητα η αμμωνία (15%), η οποία περιέχεται υπάρχει συχνά στα προϊόντα καθαρισμού.
Πατέρας καπνιστής, παιδί με άσθμα
Παράλληλα, μελέτη που παρουσίασε η Δρ Σέσιλ Σβάνες του Πανεπιστημίου του Μπέργκεν, στη Νορβηγία, έδειξε ότι, αν ο πατέρας είναι καπνιστής κατά την περίοδο της σύλληψης του εμβρύου, το παιδί κινδυνεύει να εκδηλώσει άσθμα.
Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που αναδεικνύει τη σχέση των καπνιστικών συνηθειών του πατέρα πριν τη σύλληψη με το παιδικό άσθμα.
Η Δρ Σβάνες ανέλυσε στοιχεία που αφορούσαν σε 13.000 ζευγάρια, εστιάζοντας στον αριθμό των ετών που κάπνιζε ένας άνδρας προτού γίνει πατέρας και κατά πόσο το είχε σταματήσει όταν η γυναίκα έμεινε έγκυος.
Η στατιστική ανάλυση έδειξε ότι το μη αλλεργικό άσθμα είναι σημαντικά συχνότερο σε εκείνα τα παιδιά, των οποίων ο πατέρας κάπνιζε ήδη από την ηλικία των 15 ετών. Από την άλλη, δεν διαπιστώθηκε συσχέτιση ανάμεσα στα χρόνια που μια μητέρα κάπνιζε πριν τη σύλληψη και στο παιδικό άσθμα. Ωστόσο, το κάπνισμα αποτελεί παράγοντα κινδύνου για τη γυναίκα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης της.
Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Συνομιλία Ερντογάν με Μαδούρο για την έκρυθμη κατάσταση ανάμεσα στην Βενεζουέλα και τις ΗΠΑ
- Ο CEO της Magnum συμμαχεί με τον Κένεντι για μια «πιο υγιή Αμερική»
- Τουλάχιστον 23 νεκροί εξαιτίας πυρκαγιάς σε νυχτερινό κέντρο στην Ινδία στο κρατίδιο της Γκόα [βίντεο]
- Νέες απαγωγές στη Νιγηρία – Κακοποιοί απήγαγαν χωρικούς και ζητούν λύτρα
- Η Χαμάς είναι έτοιμη να παραδώσει τα όπλα της σε μια παλαιστινιακή αρχή, «αν σταματήσει η κατοχή»
- Οι ΗΠΑ θέτουν προς πώληση 250 τεθωρακισμένα στην Πολωνία για… 1 δολάριο!
- Η Ιαπωνία προς μια νέα πυρηνική εποχή
- Αθλέτικ Μπιλμπάο – Ατλέτικο Μαδρίτης 1-0: Σπουδαία νίκη για τους Βάσκους του Βαλβέρδε
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 07.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/milky-way-4006343_1920-1-315x220.jpg)










![Τουλάχιστον 23 νεκροί εξαιτίας πυρκαγιάς σε νυχτερινό κέντρο στην Ινδία στο κρατίδιο της Γκόα [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/goa-fire-109x85.jpg)



![Τουλάχιστον 23 νεκροί εξαιτίας πυρκαγιάς σε νυχτερινό κέντρο στην Ινδία στο κρατίδιο της Γκόα [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/goa-fire-315x220.jpg)



























![Επιθέσεις σε σιδηροδρομικό σταθμό και άλλες υποδομές στην Ουκρανία [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/photo_5305686788993126405_x-315x220.jpg)















Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442